Ο ΠΟΥ κήρυξε “πανδημία” τον κορωνοϊό

imagewΟ Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε τον πλανήτη σε κατάσταση «πανδημίας», καθώς ο νέος κορωνοϊός επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο, με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και τουλάχιστον 4.300 νεκρούς.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΠΟΫ, ο όρος πανδημία δεν αλλάζει τον τρόπο αντίδρασης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Ρόιτερς, περισσότεροι από 121,500 άνθρωποι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό παγκόσμια και 4,383 απεβίωσαν.

 

Τι σημαίνει, ωστόσο, «πανδημία» για τον ΠΟΥ;

Ο όρος πανδημία εντάσσεται στην εξαβάθμια κλίμακα που χρησιμοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός για να περιγράψει τις φάσεις εξέλιξης ενός νέου ιού.

Η κλίμακα αυτή ξεκινάει με τη μόλυνση των ζώων από τον ιό, συνεχίζεται από τη μόλυνση των ανθρώπων από τα ζώα και φθάνει έως την εξάπλωση του ιού σ’ όλο τον κόσμο.

Από πού προέρχεται η λέξη «πανδημία»

Η λέξη «πανδημία» είναι σύνθετη και αποτελείται από τις λέξεις «παν» και «δήμος». Περιγράφει δε, την εξάπλωση μίας επιδημίας σε πολλές και διαφορετικές χώρες και ηπείρους ταυτόχρονα.

Αυτή τη στιγμή, ο Covid-2019 έχει επεκταθεί σε τουλάχιστον 118 χώρες, με περισσότερα από 121.500 κρούσματα και 4.300 νεκρούς.

Δεδομένης της κήρυξης του πλανήτη σε κατάσταση πανδημίας, ο ΠΟΥ αναμένεται να απαιτήσει από τις εθνικές κυβερνήσεις την ανάληψη δράσεων για την «κινητοποίηση των συστημάτων υγείας, των υγειονομικών εγκαταστάσεων και του ιατρικού προσωπικού»

Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που κηρύχθηκε πανδημία ήταν το 2009, μετά την εξάπλωση του ιού της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1), εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή τους περίπου 575.000 άτομα.