Συμβούλιο ΥΠΕΞ Ε.Ε: Η Ελλάδα εμμένει στις θέσεις της για τη Ρωσία

Αποφασίστηκε ομόφωνα η χρονική επέκταση των περιοριστικών μέτρων  μέχρι τον  Σεπτέμβριο

Tη χρονική επέκταση των περιοριστικών μέτρων σε βάρος της Ρωσίας μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αποφάσισαν σήμερα ομόφωνα οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά το έκτακτο Συμβούλιό τους που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.Sts. Cyrill and Methodius holiday marked at Moscow Kremlin

Οπως ανέφερε μετά το Συμβούλιο η Υπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, οι Υπουργοί των ¨28¨ αποφάσισαν ακόμη ότι μέχρι το επόμενο Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Φεβρουαρίου, θα ετοιμαστεί προσθήκη ονομάτων και οντοτήτων (entities) στην ήδη υπάρχουσα λίστα (π.χ. πρόσωπα και επιχειρήσεις των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει).

Επίσης, όπως είπε η κ. Μογκερίνι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο επόμενο Συμβούλιο θα εξεταστεί εκ νέου η κατάσταση και θα υπάρξει προπαρασκευαστική δουλειά για περαιτέρω κυρώσεις, οι οποίες θα ληφθούν εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Η Υπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική εξήρε την ενότητα που τήρησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και χαρακτήρισε τη συζήτηση στο Συμβούλιο “βαθειά, πολύ λογική, αλλά και συναισθηματική”.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, η κ. Μογκερίνι είπε πως “ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε τις θέσεις της κυβέρνησής του. Εγώ τηλεφώνησα στον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα την Τρίτη όχι μόνον για να τον συγχαρώ και χθες μίλησα με τον κ. Κοτζιά. Εμμένουν φυσικά στις θέσεις τους, αλλά είναι προσηλωμένοι στην ενότητα της ΕΕ”.