Πολλά ερωτηματικά εγείρει η απόφαση του τούρκου προέδρου να αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος της συνάντησής του με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρόεδρος έφυγε μετά το τέλος της συνάντησης χωρίς να μιλήσει στους δημοσιογράφους και χωρίς να παραστεί στη συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν δημοσιογράφοι που βρίσκονται εκεί, κανείς δεν ενημερώθηκε για την επικείμενη αποχώρηση.
Παρ’όλα αυτά η συνέντευξη Τύπου του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν πραγματοποιήθηκε κανονικά.
Σύμφωνα, δε, με αναλυτές, ο τρόπος που επέλεξε να αποχωρήσει ο τούρκος πρόεδρος δείχνει ότι κάτι δεν πήγε καλά στη συνάντηση, αφού αν ήταν ικανοποιημένος δεν θα αποχωρούσε με αυτόν τον τρόπο.
Δεν επετεύχθη συμφωνία
Όπως εξήγησε ο Σαρλ Μισέλ κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε έγινε ένα καλό σημείο εκκίνησης για την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά δεν υπήρξε καμία συμφωνία.
Επιπλέον υπογράμμισε πως θα σχηματιστεί μια ομάδα υπό τον ύπατο αρμοστή της ΕΕ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζόζεπ Μπορέλ, η οποία θα έχει συζητήσεις με τουρκικό κλιμάκιο υπό τον ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Οι εν λόγω ομάδες θα εξετάσουν τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό που συνομολογήθηκε το 2016 και θα καθορίσουν ποια σημεία χρήζουν περαιτέρω συζήτησης.
Σε ερώτηση για το αν ο κ. Ερντογάν δεσμεύτηκε να σταματήσει τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα, ο κ. Μισέλ απάντησε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επέμεινε ότι πρέπει να το κάνει.
Στις Βρυξέλλες αυτό χαρακτηρίζεται ως ένας νέος πολιτικός διάλογος με την Τουρκία, ο οποίος θα προχωρήσει ωστόσο μόνο όταν ενημερωθούν όλα τα κράτη – μέλη.
Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε επιπλέον πως είναι θετικό να παραμένουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας και πρόσθεσε: «Οι μετανάστες χρειάζονται βοήθεια, όπως και η Ελλάδα, αλλά και η Τουρκία».
Σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, υπήρξαν διαφωνίες, ωστόσο οι δύο πλευρές επιδόθηκαν «σε έναν καλό και εποικοδομητικό διάλογο».




