Δηλώσεις κομμάτων για μεταναστευτικό-προσφυγικό

Με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους τα κόμματα αναφέρονται στα προβλήματα αναφορικά με τις αυξημένε ροές προσφύγων σε Κύπρο και Ελλάδα και επικρίνουν τη στάση της Τουρκίας.

 ΔΗΣΥ

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου κ. Δημήτρη Δημητρίου για μεταναστευτικό – προσφυγικό

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι ένα πολύπλευρο θέμα που απαιτεί ορθούςimagew χειρισμούς και σοβαρότητα.

Οι εκβιαστικές κινήσεις του Ερντογάν που οξύνουν ακόμη περισσότερο μια τεταμένη κατάσταση με τα αποτελέσματα να είναι από τη μια τα όσα βλέπουμε να αντιμετωπίζει η Ελλάδα στα σύνορα του Έβρου και από την άλλη να σημειώνονται αυξημένες ροές και προς την Κύπρο,  πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα που σηκώνουν δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους βάρος αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό το σαφές μήνυμα μεταφέρει και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, στο συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες. Ήδη στο προσχέδιο των συμπερασμάτων τονίζεται ότι η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παραμένει καθοριστική και ότι οι παράνομες διαβάσεις δεν θα γίνουν ανεκτές. Παράλληλα είναι ξεκάθαρη η αναφορά ότι όλα τα κράτη μέλη, η Κομισιόν και οι οργανισμοί της ΕΕ είναι έτοιμοι να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στις περιφέρειες υπό πίεση, ιδίως μέσω της ανάπτυξης της ταχείας επέμβασης στα σύνορα του FRONTEX.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δρα βάσει των όσων επιτάσσει και το διεθνές δίκαιο αλλά και οι υποχρεώσεις της ως κράτος μέλος της ΕΕ και επαναλαμβάνουμε τη βασική θέση αρχής του Δημοκρατικού Συναγερμού, πως δεν μπορούμε να δεχτούμε στη χώρα μας όλους όσους έρχονται αλλά και δεν μπορούμε να τους διώξουμε όλους.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με πραγματισμό και ορθολογισμό και όχι στη βάση του λαϊκισμού και των εντυπώσεων όπως κάνουν κάποιοι.

ΑΚΕΛ

Το δράμα των προσφύγων εργαλειοποιείται ξανά από την κυβέρνηση Ερντογάν, την ώρα που η υποκρισία της ΕΕ έχει φτάσει σε κραυγαλέα ύψη. Οι ένοχοι του αιματοκυλίσματος στη Συρία και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή έχουν μετατρέψει τους πρόσφυγες σε μπαλάκι και σε διαπραγματευτικό χαρτί για τις γεωπολιτικές τους επιδιώξεις. Το ΑΚΕΛ διατρανώνει ότι εχθρός μας δεν είναι οι πρόσφυγες, αλλά αυτοί που προκαλούν τους πρόσφυγες και τον ξεριζωμό.

Η ΕΕ είχε εμπλοκή –ενίοτε και πρωταγωνιστική- στις επεμβάσεις και τους πολέμους σε ολόκληρη την περιοχή που προκάλεσαν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά εκατομμυρίων ανθρώπων. Εδώ και χρόνια όμως αφήνει ορισμένες μόνο χώρες να αναλάβουν ολόκληρη την ευθύνη της φιλοξενίας των προσφύγων, αφού δεξιές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμποδίζουν την εφαρμογή ενός συστήματος φιλοξενίας των προσφύγων σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη ανάλογα με τις δυνατότητες και τον πληθυσμό του καθενός. Την ίδια ώρα ο Κανονισμός του Δουβλίνου εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα κράτη πρώτης άφιξης, δηλαδή στα κράτη του μεσογειακού νότου. Η δε Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό αποτελεί στην ουσία μια ανήθικη συνδιαλλαγή της ΕΕ με την κυβέρνηση Ερντογάν, έξω από αρχές και δίκαια. Σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες αλλά και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών.

Ευθύνες βέβαια έχει και η κυβέρνηση Αναστασιάδη, η οποία απέτυχε να διεκδικήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο όταν συνομολογήθηκε η Συμφωνία με την Τουρκία, η οποία εξ αρχής δεν θα είχε καμία δέσμευση προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμα περισσότερες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης όσον αφορά την εξέταση των αιτήσεων ασύλου στην Κύπρο. Όταν η εξέταση των αιτήσεων από την Κύπρο διαρκεί μέχρι και 5 χρόνια, αυτό δεν είναι ευθύνη κανενός άλλου παρά της κυβέρνησης, η οποία απέτυχε να στελεχώσει επαρκώς την Υπηρεσία Ασύλου. Πού και πώς έχουν αξιοποιηθεί τα 38 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε η Κύπρος από την ΕΕ για την φιλοξενία και υποδοχή αιτητών ασύλου, αν όχι σε αυτή την κρίσιμη πτυχή;

Το Προσφυγικό είναι πράγματι ένα σύνθετο θέμα, χωρίς εύκολες λύσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επικοινωνιακή εκμετάλλευση του και ο ρατσισμός δεν είναι η λύση, αλλά μέρος του προβλήματος. Χρειαζόμαστε αποτελεσματικές πολιτικές, βασισμένες στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, στην αλληλεγγύη προς όσους βρίσκονται σε κίνδυνο. Ένα σύστημα ασύλου που να εξετάζει σωστά και ταχύτατα τις αιτήσεις, σε πολιτικές ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στην κοινωνία μας.

ΕΔΕΚ

Λήψη μέτρων για προστασία από τον τουρκικό υβριδικό πόλεμο
Η καταδικαστέα τουρκική πολιτική εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου είναι μέρος ενός υβριδικού πολέμου που στόχο έχει να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης και να πλήξει την κοινωνική δομή και συνοχή στην ΕΕ και κύρια στην Κύπρο και την Ελλάδα.
Διευκρινίζουμε πως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες είναι επιβεβλημένη. Σε αυτή όμως την περίπτωση πρόκειται για παράνομη και ηθελημένη διακίνηση ανθρώπων για δημιουργία μεταναστευτικών ροών.
Χρειάζεται λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων για προστασία από αυτόν τον υβριδικό πόλεμο τον οποίο η Τουρκία εφαρμόζει σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας για εξυπηρέτηση των δικών της σκοπών.

ΕΛΑΜ

Δώδεκα χρόνια μετά, όλοι υιοθετούν τα λόγια και τις θέσεις του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) που ήταν το πρώτο και το μόνο πολιτικό κόμμα που μίλησε από το 2008(!) για το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όταν σύσσωμες ΟΛΕΣ οι πολιτικές δυνάμεις, μη αντιλαμβανόμενες τον κίνδυνο, μας κατηγορούσαν με τον πιο χυδαίο τρόπο ομαδικά.

Σήμερα, ήταν σειρά και του Προέδρου της Δημοκρατίας να μιλήσει αναφορικά με τις ροές λαθρομεταναστών από την Τουρκία, κάνοντας λόγο για προσπάθεια αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου! Επιπλέον ο κ. Ζένιου, Υπεύθυνος Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του Αρχηγείου Αστυνομίας, ανέφερε ότι «υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών που βρίσκεται στην Τουρκία, αναμένει … να ταξιδέψει προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά στην Κύπρο».

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για άμεση εφαρμογή αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής και λήψη αποτρεπτικών μέτρων, ενόψει του ξεκάθαρου πλέον και καθοδηγούμενου σχεδίου από την Τουρκία, που έχει στόχο την Ισλαμοποίηση της Κύπρου.

Επειδή μετά τον ασύμμετρο πόλεμο που δέχεται η Ελλάδα από την Τουρκία, σειρά θα πάρει και η Κύπρος, επαναλαμβάνουμε τις πάγιες μας θέσεις:
– κλείσιμο ΟΛΩΝ των οδοφραγμάτων
– αυστηρή επιτήρηση της γραμμής αντιπαράταξης
– κλείσιμο των θαλάσσιων συνόρων
– επαναπροώθηση των παρανόμων μεταναστών, αξιοποιώντας την απόφαση του ΕΔΑΔ
– συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωση
– ενεργοποίηση της ρήτρας για αμοιβαία άμυνα – άρθρο 42 (7) της Συνθήκη της Λισαβόνας