Aντιρρήσεις Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

 

Σε νέα συνεδρίαση της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων το πρωί της Πέμπτης, πριν από την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, παραπέμφθηκαν οι αποφάσεις για κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω της αδυναμίας να υπάρξει ομοφωνία.ee-ypex-504x330

Όπως έγινε γνωστό, οι πιέσεις που άσκησαν κράτη της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και οι βαλτικές χώρες για ενίσχυση των κυρώσεων συνάντησαν τις αντιρρήσεις ορισμένων χωρών μεταξύ των οποίων της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ιταλίας που επιμένουν στην εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού.

Αρχική πρόθεση της ΕΕ ήταν να παρατείνει κατά έξι μήνες την ισχύ των κυρώσεων που επέβαλε στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, να επεκτείνει τον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις και να προετοιμάσει νέα μέτρα.

Οι «28» προσανατολιζόντουσαν ακόμη στο να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσουν μια πρόταση μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας για την προσθήκη στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις.

 

Εντονη αντίδραση  Σουλτς για τη στάση της Αθήνας 

Εντονα αντέδρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, για την διαφοροποίηση της Ελληνικής κυβέρνησης από την ανακοίνωση της ΕΕ για την Ρωσία:«Δεν μπορείς από τη μια πλευρά να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει ενότητα όταν πρόκειται για τη χώρα σου, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και μετά, ως πρώτη επίσημη ενέργεια, να σπας την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Αυτό κατά την άποψή μου μακροπρόθεσμα δεν θα λειτουργήσει», δήλωσε .schultz1-thumb-large

«Θέλω να το πω ανοιχτά, είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε σήμερα την κοινή θέση της ΕΕ για την Ρωσία. Πραγματικά εξεπλάγην», δήλωσε ο κ. Σουλτς στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα μποϋκοτάρει στο Συμβούλιο τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δήλωσε: «Πιστεύω ότι αυτό δεν γίνεται. Θα πρέπει να μιλήσουμε με τον κ. Τσίπρα και αυτό θα κάνω αύριο και πιστεύω ότι θα το κάνουν και άλλοι τις επόμενες μέρες. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει εδώ και δύο μέρες, δεν πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ακόμη ‘στις ράγες’, αλλά ακόμη ψάχνεται. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ταξιδεύω εκεί. Θέλω να μιλήσω με τον Αλέξη Τσίπρα και για το τι περιμένει εκείνος από την ΕΕ. Αλλά θα του πω επίσης τι περιμένουμε και εμείς από εκείνον. Και θα του πω αύριο ότι μοναχικοί δρόμοι στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει».

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν ψήφισαν τον κ. Τσίπρα για να μποϋκοτάρει τις κυρώσεις. «Αυτό το θέμα δεν έπαιξε κανέναν ρόλο κατά την προεκλογική περίοδο. Οι Έλληνες έχουν εντελώς διαφορετικές έννοιες. Έννοιες για την καθημερινότητά τους, έννοιες για την παιδεία των παιδιών τους, για θέσεις εργασίας για τους νέους – υπάρχουν περιοχές όπου 50% των νέων είναι άνεργοι – , έχουν έννοιες για το εισόδημά τους, για τις συντάξεις τους. Αυτά είναι τα θέματα για τα οποία θα έπρεπε να συζητήσουμε μαζί του», τόνισε και χαρακτήρισε την συζήτηση για το κούρεμα χρέους «τελείως περιττή» και «στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή πολύ πρόωρη». «Πολύ σημαντικότερο είναι το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αποκτήσει περισσότερη οικονομική ανάπτυξη και για να αποκτήσουν εργασία οι νέοι. Για αυτά θέλω να συζητήσω αύριο μαζί του. Δεν έχω καμία όρεξη να μπω σε ιδεολογική αντιπαράθεση με μια κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία μόλις δύο μέρες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ρεαλιστικές λύσεις. Αυτό θα του προτείνω», ανέφερε.

Στο μεταξύ στην Κύπρο χθες όλα τα πολιτικά κόμματα πλην ΔΗΣΥ  τοποθετήθηκαν  εναντίον των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Ε.Ε.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής Γ.Ομήρου μίλησε για «βεβιασμένη και αψυχολόγητη» αντίδραση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, αναφορικά με τις προτεινόμενες νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.Είπε επίσης  ότι η έλλειψη ουσιαστικής προηγούμενης διαβούλευσης με τα κράτη μέλη συνιστά «επικίνδυνο ολίσθημα», ενώ συμπληρώνει οτι η αντίδραση των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας σε αυτή τη μεθόδευση είναι ορθή.

Το ΑΚΕΛ  ανέφερε  ότι η  κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να συμπαραταχθεί και να υποστηρίξει τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή νέων κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας.

Το θέμα δεν είναι μόνο διαδικαστικό, είναι πρωτίστως θέμα ουσίας. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι σημαντική χώρα για την Κύπρο, μας στηρίζει ποικιλοτρόπως και η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να προστατεύσει τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας επιδεικνύοντας ανάλογη στάση μέσα στην ΕΕ.

Η σπουδή της ΕΕ να μεθοδεύσει την προώθηση νέων μέτρων κατά της Ρωσίας, παραβιάζοντας ακόμα και δικούς της κανόνες λειτουργίας, αναδεικνύει για ακόμα μια φορά την υποκρισία και τις επιλεκτικές «ευαισθησίες» των Βρυξελλών. Στο θέμα της Ουκρανίας η ΕΕ στηρίζει ακόμα και νεοναζιστικές οργανώσεις για να πλήξει τη Ρωσία, στο θέμα των παρανομιών της Τουρκίας σε βάρος ενός κράτους μέλους της Ένωσης, όπως είναι η Κύπρος, τηρεί ποντιοπιλατική στάση.

Το ΔΗΚΟ ανέφερε  ότι οι  κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξυπηρετούν γεωπολιτικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και προκαλούν καίρια οικονομικά πλήγματα σε χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η Συμμαχία Πολιτών χαιρέτισε την αντίδραση η της Λευκωσίας και της Αθήνας και κάλεσε  την κυπριακή κυβέρνηση να εμμείνει στην αντίδραση της κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο επί της διαδικασίας, αλλά και επί της ουσίας της απόφασης.

Συστήνουμε στην κυβέρνηση να συντονιστεί με την Ελλάδα και άλλες χώρες που αντιδρούν στην αυθαίρετη απόφαση, για να αποτραπούν εξελίξεις, που θα πλήξουν περαιτέρω τα συμφέροντα της Κύπρου.

Το ΕΥΡΩΚΟ  με ανακοίνωση του αναφέρει  ότι η  αξιοπιστία της ΕΕ έχει πέσει στο ναδίρ με τις πολιτικές που ακολουθούν οι Βρυξέλλες υποδεικνύοντας πως δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε άλλο τον οικονομικό πολεμο μεταξ’υ Ε.Ε. Ρωσίας γιατί ήδη η Κύπρος πληρώνει κριβό τίμημα .Σχολιάζοντας τη στάση των κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας στο θέμα της επιβολής νέων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας, υποδικνύει:

«Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για τη στάση των κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας στο θέμα της επιβολής νέων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας.

Η νέα προσπάθεια για κυρώσεις στη Ρωσία, έρχεται τη στιγμή που στην έκθεση για την ενταξιακή πρόοδο της Τουρκίας απουσιάζουν σημαντικές παλαιότερες αναφορές για τις παρανομίες της Τουρκίας στην Κύπρο.

Οι Ευρωπαίοι παίρνουν μέτρα κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία, ενώ την ίδια στιγμή, αρνούνται παντελώς να επιβάλουν κυρώσεις σε μια χώρα που συνδέεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως η Τουρκία, η οποία παράνομα έχει εισβάλλει στην κυπριακή ΑΟΖ και απειλεί ένα κράτος μέλος της Ένωσης, παραβιάζοντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Αυτή η τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών φανερώνει την υποκρισία των Βρυξελών και υποσκάπτει την αξιοπιστία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε άλλο τον οικονομικό πόλεμο μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας γιατί ήδη η Κύπρος πληρώνει ακριβό τίμημα», κατέληξε ο Μιχάλης Γιωργάλλας.