Η ΣΥΤΑ δεν είναι για ξεπούλημα διαμήνυσαν οι συντεχνίες στην τρόικα

Την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της Cyta εξέφρασαν σε κλιμάκιο τεχνοκρατών της Τρόικας οι συντεχνίες του οργανισμού κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών με τους διεθνείς δανειστές της Κύπρου, ζητώντας παράλληλα από την Κυβέρνηση συμμετοχή τους στο διάλογο για το μέλλον της Cyta.ÁÐÅÑÃÉÅÓ ÓÔÇ CYTA

Σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ (ΣΕΚ), ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ (ΠΟΑΣ), ΣΗΔΗΚΕΚ – ΑΤΗΚ (ΠΕΟ), ΑΣΕΤ-Cyta (ΠΟΑΣ) και ΣΕΠ-ΑΤΗΚ, ο ΓΓ της ΠΑΣΕ – ΑΤΗΚ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι “το συνδικαλιστικό κίνημα της Cyta, σύσσωμο, έκφρασε την έντονη δυσφορία και διαμαρτυρία του για την απάθεια που επέδειξε η Κυβέρνηση στο να συγκαλέσει άμεσα από τον περασμένο Μάρτιο τη Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή να συμφωνηθούν κανόνες λειτουργίας της και στη συνέχεια να συζητηθούν τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων που με βάση το νόμο και απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι διασφαλισμένα πλήρως”.

Ανέφερε ότι ενημέρωσαν την Τρόικα για την αντίθεση των συντεχνιών και “για τη ζημιά που θα πάθει η οικονομία του τόπου, οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες και η όλη οικονομία, από τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις” και έθεσαν ως κόκκινες γραμμές, όπως είπε, “τα συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα που είναι πλήρως εναρμονισμένα και αναγνωρισμένα ως υπάλληλοι του δημόσιου τομέα”.

Κληθείς να αναφέρει το ποσοστό που θα πάρει ο στρατηγικός επενδυτής, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι είχαν κάνει “σαφέστατη ερώτηση στους εκπροσώπους της Τρόικας, οι οποίοι δεν είχαν απάντηση να μας δώσουν”.

“Επιπρόσθετα, τους ρωτήσαμε αν θέλουν και τα χρήματα και την ιδιωτικοποίηση και πήραμε σαφέστατη απάντηση ότι τα θέλουν και τα δύο”, πρόσθεσε.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΠΟΕΤ -ΟΗΟ (ΣΕΚ) Αντώνης Χρυσοστόμου είπε ότι έθεσαν στην Τρόικα ξεκάθαρα ότι ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα θα σταθεί αντιμέτωπο στην αποκρατικοποίηση αν δεν τηρηθούν βάσει του νόμου περί αποκρατικοποιήσεως όσα έχουν συμφωνηθεί και αν ο στρατηγικός επενδυτής “δεν είναι ο καταλληλότερος ώστε να αυξήσει την αξία της Cyta και παράλληλα την αξία και την ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου”.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Χρυσοστόμου ευχήθηκε να παν όλα καλά στην Ελλάδα γιατί, όπως εξήγησε, ότι “αλλάξει δυσμενώς ή επιτυχώς στην Ελλάδα επηρεάζει τα θέματα στην Κύπρο”.

“Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, ουδέποτε υποστηρίξαμε τις αποκρατικοποιήσεις, και εφόσον προχωρήσουν να τηρηθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων τόσο τα συνταξιοδοτικά όσο και τα εργασιακά όσο και οι θέσεις εργασίας έτσι ώστε να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου η Cyta να πάει μπροστά και να αποκτήσει περαιτέρω αξία και να αναπτύσσεται”, πρόσθεσε.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΑΤΗΚ (ΠΕΟ) Δώρος Θεοδώρου, αφού σημείωσε ότι στη συνάντηση συμμετείχε και ο νομικός σύμβουλος των συντεχνιών, ο οποίος εξετάζει μεταξύ άλλων και συνταγματικά θέματα, είπε ότι σε σχέση με τη νέα Κυβέρνηση της Ελλάδας ότι “είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει η πολιτική βούληση να μην προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις”.

“Εδώ, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πολιτική βούληση είναι είναι εντελώς αντίθετη, να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο “τονίσαμε σήμερα στη συνάντηση με την Τρόικα ότι αφού μένουμε έξω από τις οποιεσδήποτε διαδικασίες και μέχρι τώρα δεν έχουμε καλεστεί στη Μεικτή Συμβουλευτική, αυτό μας δημιουργεί υποψίες ότι προσπαθούν με κάποιο τρόπο να ξεπουλήσουν τη Cyta παρά να κάνουν μια σωστή διαδικασία της ιδιωτικοποίησης”.