Σε πορεία κατηφόρας το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος των τραπεζών

 

Για 3η μέρα μετά τις εκλογές και την αλλαγή κυβερνητικής φρουράς, συνεχίστηκε η μεγάλη κατηφόρα των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.ΠΕΦΤΕΙ ΓΙΑ 3η ΜΕΡΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Η σημερινή μέρα, Τετάρτη, ήταν η χειρότερη από τις τρεις, καταγράφοντας πτώση 9,24%. Ο Γενικός Δείκτης προσγειώθηκε απότομα στις 711,3 μονάδες, σε επίπεδα που θύμιζαν τις ημέρες αβεβαιότητας του Σεπτεμβρίου 2012, λίγους μήνες μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, που ακόμα δεν είχε βρει τον βηματισμό της.

Σήμερα, το ΧΑΑ «βίωσε μία από τις πιο εξοργισμένες συμπεριφορές των επενδυτών του», όπως έγραψε ο οικονομικός Τύπος, «οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από ανελέητες εντολές πωλήσεων ενώ ο όγκος αυτών θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν υπήρχε τουλάχιστον μία μικρή μερίδα αισιόδοξων επενδυτών για να κάνει ‘bid”».

Αντίθετα,οι επενδυτές επιδόθηκαν σε ένα πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση sell off, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο.

Ο τραπεζικός δείκτης τραπεζών υποχώρησε πέραν του 43% ενώ σε όρους κεφαλαιοποίησης χάθηκαν πάνω από 7,5 δισ. ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank.

Όπως ανέφερε ο οικονομολόγος-αναλυτής Τάκης Ζαμάνης από τη Beta Χρηματιστηριακή, «το περιβάλλον σήμερα ήταν πολύ αρνητικό. Μετά τις πρώτες δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ιδιαίτερα όσον αφορά αποκρατικοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις και εργασιακά, επικράτησε ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Οι επενδυτές φοβούμενοι χειρότερες εξελίξεις, προτίμησαν ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα να μειώσουν το ρίσκο τους. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος των τραπεζών καθώς οργιάζουν οι φήμες για αλλαγές διοικήσεων, άσκηση των warrants που κατέχει το ΤΧΣ».

Οι πρώτες εξαγγελίες περί παγώματος των ιδιωτικοποιήσεων τροφοδότησαν τη σημερινή πτώση, αναφέρουν εγχώριοι αναλυτές, που βλέπουν πλέον την τεχνική εικόνα του ταμπλό να έχει επιδεινωθεί σφόδρα.

Υπό τον φόβο της κρατικοποίησης και καθώς στη ΔΕΗ είχε τιμολογηθεί μεγάλο μέρος από την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, η μετοχή “κατέρρευσε” 17,79% στη μέση της συνεδρίασης για να κλείσει στο -13,93%, του ΟΛΠ στο -7,32% καθώς η μετοχή δεν έχει τόσο εμπορευσιμότητα σε σχέση με τις λοιπές, ο ΟΤΕ έχασε 12,7%, ο ΟΠΑΠ (-11,6%),