Στους 11 οι νεκροί της τραγωδίας σε νατοϊκή άσκηση στην Ισπανία

Τριήμερο στρατιωτικό πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις για τους δύο πιλότους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη συντριβή του F-16 σε νατοϊκή άσκηση στην Ισπανία, κατόπιν εισήγησης του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.newego_LARGE_t_1101_54457082_type12713

Οπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, οι δύο πιλότοι του μοιραίου μαχητικού είναι ο 35χρονος σμηναγός Παναγιώτης Λάσκαρης και ο 31χρονος επίσης σμηναγός, Αθανάσιος Ζάγκας.
Ειδικότερα, το ΓΕΑ ανέφερε ότι τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015 και ώρα Ελλάδας 16:16, διθέσιο αεροσκάφος F-16D Block 50 της 111ΠΜ/341Μ, το οποίο συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας, συνετρίβη κατά τη διάρκεια της απογείωσης με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό των δύο Ιπταμένων.
Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ο Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.128 εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16.
Στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, βρίσκεται ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση.
Λόγω ύπαρξης τοξικών – σύνθετων υλικών, η περιοχή του ατυχήματος έχει αποκλειστεί από τις ισπανικές Αρχές και εξειδικευμένο κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας μετέβη με αεροσκάφος C-130, προκειμένου να συνδράμει στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων στην εν λόγω περιοχή.
Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ’ αριθμ. 93-1084, το οποίο αφίχθη στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει περίπου 4.056 ώρες πτήσεως.
«Η Ελλάδα πενθεί»
«Η Ελλάδα πενθεί για την πολύνεκρη τραγωδία από τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια άσκησης στη φίλη και σύμμαχο Ισπανία. Η οδύνη όλων μας είναι βαθιά και στεκόμαστε δίπλα στις οικογένειες των Ελλήνων Αξιωματικών, όπως και στις οικογένειες των άλλων θυμάτων», αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης εξέφρασε εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου Αντ. Σαμαρά τη βαθύτατη οδύνη για την απώλεια των δύο πιλότων και όσων χάθηκαν κατά τη συντριβή αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας στη διάρκεια συμμαχικής άσκησης στην Ισπανία.
«Εκφράζουμε στις οικογένειες των θυμάτων τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μας. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τις οικογένειες των Ελλήνων αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους και τους εξέφρασε τη θλίψη και τα συλλυπητήριά του», πρόσθεσε ο κ. Καραγκούνης.
Τη θλίψη του εκφράζει το και το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του στην οποία υπογραμμίζει ότι πρέπει να διερευνηθούν άμεσα όλα τα αίτια για το θανατηφόρο δυστύχημα. Παράλληλα, εκφράζει τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή του στους τραυματίες.
Υπέκυψε ένας ακόμη Γάλλος
Την ίδια ώρα ο τραγικός απολογισμός του στρατιωτικού αυτού δυστυχήματος ανεβαίνει στους 11, καθώς υπέκυψε στα τραύματά του ένας ακόμη Γάλλος στρατιωτικός, που νοσηλευόταν.
Ένας ιταλός τραυματίας παραμένει επίσης σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο της Μαδρίτης. «Πέντε άλλοι πρόκειται να αποχωρήσουν απότο νοσοκομείο του Εγίν, στο Αλμπαθέτε μέσα στις επόμενες ώρες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Οι πέντε άλλοι Ιταλοί έχουν ήδη βγει από το νοσοκομείο.
Ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ λε Ντριάν αναμένεται εντός της ημέρας στη βάση του Λος Γάνος. Η άφιξη της ιταλίδας ομολόγου του Ρομπέρτα Πινότι δεν είχε επιβεβαιωθεί σήμερα το πρωί.
Τα συλλυπητήριά του προς τον Λεντριάν εξέφρασε ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, με αφορμή το δυστύχημα. Επίσης, ο κ. Δένδιας επικοινώνησε και με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Μορένες, στον οποίο εξέφρασε τη θλίψη του για το περιστατικό της συντριβής του ελληνικού F-16.