Ποιος είναι ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας , Γιάνης Βαρουφάκης

Οι θέσεις του για τη διαπραγμάτευση

Ο καθηγητής οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε την Τρίτη ότι θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.newego_LARGE_t_1101_54452629_type12128
Μιλώντας στο ιρλανδικό ραδιόφωνο, ο Βαρουφάκης είπε ότι θα ορκιστεί εντός της ημέρας. Ανώτατα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δηλώσει στο Reuters την Δευτέρα ότι ο Βαρουφάκης θα ήταν ο νέος υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Βαρουφάκης έχει εμφανιστεί τελευταία υπέρ της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές κι όχι υπέρ της ευθείας σύγκρουσης. Πρόσφατα στα Νέα είπε ότι δεν θα πάει η νέα κυβέρνηση με τη λογική του τσαμπουκά και της μπλόφας.


«Στην ευρωζώνη θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα ελαχιστοποιεί αυτή την ελληνική πανωλεθρία. Πρόκειται να θέσουμε τρία ή τέσσερα πράγματα στο τραπέζι: πραγματικές μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία ενός λογικού σχεδίου για την αναδιάρθρωση του χρέους… Θέλουμε να συνδέσουμε την αποπληρωμή μας με την ανάπτυξή μας» είχε πει στο βρετανικό δίκτυο BBC.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιδιώξει αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες, πρόσθεσε ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος αναμένεται να αξιοποιηθεί στο οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης.
Ο γνωστός οικονομολόγος τόνισε πως η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ, σημειώνοντας πως αυτό που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να συνδέσει τις πληρωμές με την ανάπτυξη.

Παράλληλα, ανέφερε πως η νέα κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί εποικοδομητικά με την ΕΕ για να αναδιαρθρώσει το χρέος της χώρας και υπογράμμισε ότι αυτό που έχει τώρα σημασία είναι «να καθίσουμε και να μιλήσουμε για τον καλύτερο τρόπο αναδιοργάνωσης της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους».

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961, όπου και τελείωσε το Λύκειο Κατόπιν σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Essex και του Birmingham Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Essex, του East Anglia, του Cambridge και της Γλασκώβης Διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Sydney στην Αυστραλία και Fellow Οικονομικής και Κοινωνικής Ηθικής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Louvain στο Βέλγιο.

Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία και πολιτική οικονομία στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ακόμα, το 2003 ίδρυσε το Διδακτορικό Προγράμμα του Τμήματος (UADPhilEcon) (το οποίο και διηύθυνε μέχρι τον Οκτώβριο του 2008) Διατελεί Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών
Τα βιβλία του περιλαμβάνουν τους τίτλους “Rational Conflict” (Blackwell, 1991), “Foundations of Economics” (Routledge, 1998), “Θεωρία Παιγνίων” Είναι παντρεμένος με την Δανάη Στράτου και έχει μία κόρη, την Ξένια.
Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια από τον αντιμνημονιακό του λόγο. Στο βιογραφικό του υπάρχει και η θέση συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, που κατείχε από το 2004 μέχρι και το 2006
«Ήμουν σύμβουλός του ως το 2006 αλλά διαφώνησα και έφυγα», είπε χαρακτηριστικά.

imerisia_LARGE_t_1061_43960199_type12128

Πατρινή και μάλιστα γόνος μεγάλης οικογένειας είναι η σύζυγος του οικονομολόγου Γιάννη Βαρουφάκη. Πρόκειται για την εικαστικό Δανάη Στράτου, μέλος της Πατρινής και Αγρινιώτικης οικογένειας Στράτου, της Πειραϊκής Πατραϊκής. Η Δανάη Στράτου σύζυγος του Γιάννη Βαρουφάκη είναι κόρη του Φαίδωνα Στράτου και της Ελένης Πόταγα Στράτου, μιας από τις σημαντικότερες ελληνίδες εικαστικούς, από την οποία έχει κληρονομήσει το καλλιτεχνικό γονίδιο.

Παρόλα αυτά, αποφεύγει να κατηγορήσει ανοικτά τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις επιλογές του, λέγοντας: «Δεν πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δόλο, ήταν όμως άτυχος γιατί εξελέγη πρωθυπουργός πάνω στην κρίση. Είμαι από αυτούς που επικρίνουν την πρωθυπουργία του αλλά δεν μου αρέσει και η ανθρωποφαγία που επιχειρείται».

Τα διεθνή ΜΜΕ του είχαν κάνει εκτενή αφιερώματα όταν προσελήφθη ως ειδικός αναλυτής από την εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών, Valve, για «συναλλαγές με εικονικά νομίσματα στην Κεντρική Διαγαλαξιακή Τράπεζα».

Με έδρα το Σιάτλ των ΗΠΑ, οι κύριες ασχολίες του Γιάννη Βαρουφάκη, αφορούν πλέον εικονικά όπλα, «φονικές» μάχες και εικονικά νομίσματα.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, στην επίσημη ιστοσελίδα του, η πρόταση έγινε αφού ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Gabe Newell διάβασε το άρθρο του περί των οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας ενώ ο ίδιος περιγράφει την νέα του θέση «ως το όνειρο του κάθε οικονομολόγου που γίνεται πραγματικότητα».

Άλλωστε, οι βιομηχανίες αντίστοιχων παιχνιδιών αποτελούν ένα ιδανικό πεδίο έρευνας για τους οικονομολόγους που μπορούν να επεξεργάζονται στοιχεία και να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα σε συνθήκες που είναι αδύνατο να υπάρξουν στον πραγματικό κόσμο.

Ο διευθυντής της εταιρείας, ανακοινώνοντας την πρόσληψη του γνωστού οικονομολόγου, είχε τονίσει πως η Valve αντιμετώπιζε έναν αριθμό οικονομικών προβλημάτων, που επιζητούσαν άμεσα μια λύση και ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν η σοφότερη επιλογή.

Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται με την MKO Vital Space Projects, που έχει ιδρύσει μαζί με την σύζυγό του, εικαστικό, Δανάη Στράτου, με σκοπό τη διερεύνηση- μέσα από την τέχνη, φαινομένων όπως ο υπερπληθυσμός των σύγχρονων πόλεων σε σχέση με τον υπαίθριο χώρο που ερημώνει.

Χρεωστική κάρτα

Στην προεκλογική περίοδο αίσθηση έκανε η πρότασή του για τη στήριξη των αστέγων, των εχόντων οικονομική δυσκολία και όσων είναι εκτός του συστήματος ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ όπως αυτή περιλαμβάνεται σε όσα παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ ανέπτυξε ο Γιάννης Βαρουφάκης.
Όπως εξήγησε σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» για το πού θα βρεθεί το «ζεστό χρήμα», πόσο θα είναι αυτό και πώς θα φτάσει στα χέρια όσων δοκιμάζονται ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι αυτό θα γίνει με μια χρεωστική κάρτα με την οποία κανείς άστεγος, για παράδειγμα,δεν θα ντρέπεται να μπει στο σούπερ μάρκετ και να προχωρήσει σε αγορά.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη η δαπάνη αυτή για φέτος υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ και αφορά την αγορά των αναγκαίων τροφίμων και την ελάχιστη ενεργειακή κάλυψη για νοικοκυριά που είναι χωρίς ρεύμα.