Προτάσεις ΑΚΕΛ για εξυγίανση του ποδοσφαίρου

Δεν έχω τίποτε προσωπικό με τον κ. Κούμα λέει ο ΓΓ του κόμματος  

 

Οκτώ προτάσεις/εισηγήσεις μεταξύ αυτών και εκπόνηση ενιαίας νομοθεσίας για ολόκληρο το φάσμα του αθλητισμού στην Κύπρο καταθέτει το ΑΚΕΛ με στόχο να επέλθει εξυγίανση στο κυπριακό ποδόσφαιρο το οποίο, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, βρίσκεται σε οριακό σημείο και απαιτείται πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για διόρθωση των κακώς εχόντων.imagew

Παράλληλα ο κ. Κυπριανού τόνισε πως τίποτε το προσωπικό δεν έχει με τον Πρόεδρο της ΚΟΠ Γιώργο Κούμα, αλλά τόνισε πως το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση νόμου για το καθορισμό ορίου θητειών των διοικητικών παραγόντων της ΚΟΠ και για το ασυμβίβαστο των παραγόντων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ΚΟΠ και έχουν οικονομικά συμφέροντα που έχουν σχέση με το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Oι προτάσεις του ΑΚΕΛ, οι οποίες παρουσιάστηκαν από τον κ. Κυπριανού σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία του κόμματος, είναι αναλυτικά οι εξής:

-Εκπόνηση ενιαίας νομοθεσίας για ολόκληρο το φάσμα του αθλητισμού στην Κύπρο, που θα καλύπτει όλους τους αθλητικούς φορείς. Αυτή, είπε ο κ. Κυπριανού, θα πρέπει να διέπει και τις Εταιρείες Ποδοσφαίρου, το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, καθώς και τους παράγοντες και διαιτητές.
-Κατάθεση πρότασης νόμου για τροποποίηση της νομοθεσίας του ΚΟΑ που να επιτρέπει οικονομικό/διαχειριστικό έλεγχο και της ΚΟΠ, με τον ίδιο τρόπο που δύναται να ελέγχει τις υπόλοιπες ομοσπονδίες. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ο σεβασμός στο διοικητικό αυτοδιοίκητο είναι δεδομένος, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.
-Κατάθεση πρότασης νόμου για το ασυμβίβαστο των παραγόντων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ΚΟΠ και έχουν οικονομικά συμφέροντα που έχουν σχέση με το Κυπριακό ποδόσφαιρο.
-Κατάθεση πρότασης για καθορισμό ορίου θητειών των Διοικητικών Παραγόντων της ΚΟΠ.
-Χρηματοδότηση, από κονδύλια που δικαιούνται οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, της διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας για την καταγραφή των παθογενειών στις δομές του κυπριακού ποδοσφαίρου και κατάθεση εισηγήσεων προς αντιμετώπιση τους, στη βάση καλών πρακτικών άλλων ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων, αλλά και ευρύτερα αποδεχτών αρχών που πρέπει να διέπουν το λαοφιλές αυτό άθλημα.
-Αξιοποίηση της ΑΔΕΑ από τον ΚΟΑ ως πρωτοβάθμιο αθλητικό δικαστήριο για αντιμετώπιση αντιαθλητικής συμπεριφοράς ποδοσφαιρικών παραγόντων.
-Έναρξη δημόσιου διαλόγου, με πρωτοβουλία της πολιτείας, που να εμπλέκει άμεσα τα ίδια τα σωματεία, για την ανάγκη αλλαγών στην ΚΟΠ με στόχο το ξήλωμα των κατεστημένων και την υιοθέτηση καλών πρακτικών που να ενισχύουν την αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στις ποδοσφαιρικές δομές. Τέτοιες αλλαγές, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, αφορούν ριζικές αλλαγές στο χώρο της διαιτησίας και των παρατηρητών, την αποκέντρωση εξουσιών από την Εκτελεστική Επιτροπή, την καθιέρωση Κώδικα Δεοντολογίας για τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες, καθώς και άλλες αλλαγές στις δομές των σωμάτων της ΚΟΠ.
-Συντονισμένη δράση όλων των αρχών που εμπλέκονται (Αστυνομία, ΚΟΑ, ΚΟΠ, Νομική Υπηρεσία) για καταπολέμηση των στημένων αγώνων που είναι συνυφασμένοι με το στοίχημα και εγκαθίδρυση μηχανισμών για αντιμετώπιση της ατιμωρησίας όσων ενέχονται στο παρασκήνιο της διαφθοράς των στημένων αγώνων και της αλλοίωσης αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων.

Ο Άντρος Κυπριανού είπε παράλληλα ότι το Αθλητικό Γραφείο του  ΑΚΕΛ θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες στη διοργάνωση συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, με αντικείμενο τη διαφθορά στο χώρο του ποδοσφαίρου και την ευθύνη της πολιτείας να παρέμβει.

Ανέφερε πως το κόμμα του αλλά και η πολιτεία ολόκληρη ενδιαφέρεται να διεξάγονται τα πρωταθλήματα σε πλαίσιο αθλητικού πνεύματος και τίμιου παιχνιδιού, με ισότιμη μεταχείριση των σωματείων και έγκαιρη, αμερόληπτη και αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης από τα αρμόδια όργανα της ομοσπονδίας.

«Θεωρούμε όχι απλώς δικαίωμα, αλλά καθήκον των πολιτικών δυνάμεων να διαμορφώνουν πολιτικές θέσεις και προτάσεις που να συμβάλουν στην παραπέρα ανάπτυξη της αθλητικής ζωής. Αντιθέτως, απορρίπτουμε κατηγορηματικά φαινόμενα κομματικών παρεμβάσεων και προσπάθεια χειραγώγησης αθλητικών φορέων και ομοσπονδιών που αποτελεί, δυστυχώς, διαχρονικό φαινόμενο στο χώρο του αθλητισμού μας», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως οι προτάσεις αυτές γίνονται για διόρθωση των κακώς εχόντων και πως το κόμμα του δεν ισοπεδώνει ούτε και μηδενίζει τα πάντα, αλλά θεωρεί πως οι εισηγήσεις του είναι προς την ορθή κατεύθυνση για εξυγίανση του χώρου.
Ανέφερε πως οι πάντες παραδεχόμαστε ότι υπάρχουν κατεστημένα στο ποδόσφαιρο και πως τα πράγματα δεν λειτουργούν σωστά και το ΑΚΕΛ επιχειρεί  να διορθώσει πράγματα.

Σε παρατήρηση ότι ενδεχομένως με τις προτάσεις του κόμματος τίθεται θέμα για το αυτοδιοίκητο και τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο των σωματείων που συμμετέχουν σε διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως έλεγχος μπορεί να γίνει γιατί η ΚΟΠ είναι Ομοσπονδία που λειτουργεί στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε πως κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο και υπεράνω ελέγχου.

Ανέφερε πως και άλλες χώρες με συμμετοχή σε διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ έχουν ενιαία αθλητική νομοθεσία και έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν τέτοια ζητήματα και αυτό μπορούμε να πράξουμε και εμείς.

Σε άλλη ερώτηση για τα κατεστημένα και τις θητείες στην ΚΟΠ ο κ. Κυπριανού είπε πως θέση του κόμματός του είναι ότι η παραμονή για μεγάλο διάστημα σε αξιώματα προκαλεί προβλήματα και ότι αυτό το έχει ρυθμίσει στο ΑΚΕΛ με όριο θητειών, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει και στην ΚΟΠ. Το πρόβλημα, είπε, είναι διαχρονικό και χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο για ρύθμιση.

Για το θέμα της άρσης του απορρήτου επικοινωνιών και την αναπομπή του ΠτΔ ο κ. Κυπριανού είπε ότι η αναπομπή θα εξεταστεί, αλλά διαφωνεί με την θέση πως με τα υφιστάμενα εργαλεία δεν μπορεί η δικαιοσύνη να παρέμβει. Ανέφερε πως υπάρχει η νομοθεσία που αφορά τις καταγραμμένες συνομιλίες και ότι αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, αν υπήρχε η πολιτική βούληση, στην περίπτωση των 86 ύποπτων φακέλων που υπέδειξε η ΟΥΕΦΑ. Ανέφερε ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για αυτές τις περιπτώσεις, αλλά χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να στοιχειοθετηθούν υποθέσεις.

Ερωτηθείς αν ενισχύονται οι προσπάθειες για εξυγίανση και για το αυτοδιοίκητο μετά τις τοποθετήσεις του προέδρου της ΦΙΦΑ για το ελληνικό ποδόσφαιρο, σε συνομιλία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι παρακολούθησε τις δηλώσεις και συμφωνεί. Δεν σημαίνει , είπε, πως με το αυτοδιοίκητο δεν μπορούν να γίνονται παρεμβάσεις της πολιτείας, ούτε και αυτό λειτουργεί ως εμπόδιο στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Ανέφερε ακόμη ότι οι προτάσεις του κόμματός του έγιναν σε συνεργασία με νομικούς που υποστηρίζουν ότι το αυτοδιοίκητο δεν είναι εμπόδιο.

Σε παρατήρηση ότι με τις προτάσεις του ΑΚΕΛ φωτογραφίζεται ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι τίποτε το προσωπικό δεν έχει με τον κ. Κούμα και ότι το κόμμα του είναι υπέρ των αποτελεσματικών ελέγχων.