Σε εκκρεμότητα ακόμη η διευθέτηση δικαιωμάτων στους απολυθέντες των Κ.Αερογραμμών

 

Οι πρώην εργαζόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές, οι συντεχνίες και η Βουλή ζητούν όπως  υπάρξει ίση μεταχείριση τόσο των 560 υπαλλήλων που έχασαν τη δουλειά τους το 2015 όσο και αυτών που έχασαν τη δουλειά τους το 2014, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας.ÅÊÄÇËÙÓÇ ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁÓ ÅÎÙ ÁÐÏ ÔÇÍ ÂÏÕËÇ - ÅÑÃÁÆÏÌÅÍÏÉ ÊÕÐÑÉÁÊÙÍ ÁÅÑÏÃÑÁÌÌÙÍ

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Φακοντής είπε ότι «μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών και την ταφόπλακα σε μια εταιρεία, στον εθνικό μας αερομεταφορέα που για 70 χρόνια πρόσφερε πάρα πολλά στον τόπο, στην οικονομία και στον τουρισμό, σήμερα ασχοληθήκαμε με το κομμάτι που έχει να κάνει με τα εργασιακά ζητήματα, δηλαδή με το τι μέλλει γενέσθαι για τα 560 άτομα τα οποία έχουν απολυθεί και έχουν βρεθεί στο δρόμο».

«Εκκρεμούν αρκετά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τα εργασιακά δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Αυτό που ζητά η Βουλή είναι να υπάρξει ίση μεταχείριση τόσο των 560 υπαλλήλων που  έχασαν τώρα τις δουλειές τους όσο και αυτών που έχασαν τις δουλειές τους την περσινή χρονιά.
Πρέπει να εφαρμοστεί ένα σχέδιο αποζημιώσεων όπως λειτούργησε και σε άλλους ημικρατικούς οργανισμούς, ούτως ώστε να υπάρξει ίση μεταχείριση», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, υπάρχει πρόβλημα και με το Ταμείο Προνοίας.

«Η Κυβέρνηση οφείλει χρήματα. Σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Πατσαλίδης μας έχει πει ότι λήφθηκε απόφαση από πλευράς Κυβέρνησης για να κατατεθούν 9 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των οφειλών για το Ταμείο Προνοίας. Υπάρχει όμως μια διαφορά μεταξύ των εργαζομένων, των συντεχνιών και της Κυβέρνησης, διότι υπάρχει μια πρόνοια στο καταστατικό του Ταμείου Προνοίας που λέει ότι αν κάποιος απολυθεί ή φύγει από τη δουλειά πριν τη συμπλήρωση του 55ου έτους, τότε το Ταμείο Προνοίας που θα πάρει θα είναι μειωμένο κατά 25%. Στην προκειμένη περίπτωση δεν φεύγουν μόνοι τους αλλά απολύονται, γι` αυτό πρέπει αυτή η διαφορά να ρυθμιστεί,” είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι θα δοθούν από πλευράς του κράτους 4 εκατομμύρια ευρώ για κάλυψη της προειδοποίησης που όφειλε η εταιρεία να δώσει στους υπαλλήλους με βάση την υπηρεσία που είχαν και με βάση τη σχετική νομοθεσία. Έχει ξεκαθαρίσει, συνέχισε, ότι δεν υπάρχει καμία διερεύνηση από πλευράς της Κυβέρνησης για την πιθανότητα απορρόφησης κάποιων εργαζομένων των Κυπριακών Αερογραμμών είτε στη δημόσια υπηρεσία είτε σε οποιονδήποτε άλλο ημικρατικό οργανισμό.

Ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι έχουν ζητήσει από την Κυβέρνηση άμεσα να ξεκινήσει εντατικός διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων και του Υπουργείου σε μια προσπάθεια σύντομα να ολοκληρωθεί αυτός ο διάλογος.

«Ζητήσαμε καταρχήν χρονοδιάγραμμα, δεν δόθηκε σήμερα. Αυτό που λέχθηκε είναι ότι άμεσα ξεκινά ο διάλογος. Ελπίζουμε ο διάλογος αυτός να έχει θετική κατάληξη. Φαίνεται όμως ότι οι διαφορές μέχρι σήμερα που υπάρχουν είναι μεγάλες. Ως Επιτροπή έχουμε αποφασίσει ότι θα παρακολουθήσουμε στενά τη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών και εάν και εφόσον συνεχιστεί να υπάρχει διαφορά, τότε θα δούμε με ποιο τρόπο ως Βουλή θα παρέμβουμε για επίλυση της συγκεκριμένης διαφοράς. Έχουμε επίσης καλέσει την Κυβέρνηση να μελετήσει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από ένα ειδικό ταμείο το οποίο λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καλύπτει ουσιαστικά τις περιπτώσεις κλεισίματος εταιρειών, κάτι το οποίο είχε γίνει παλαιότερα και με τη Γιουροσύπρια», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φακοντής είπε ότι αυτά που ζητούν οι εργαζόμενοι έχουν να κάνουν με την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων τους.
«Υπάρχουν δηλαδή δεδουλευμένοι μισθοί οι οποίοι ξεπερνούν το 1,1 εκατομμύριο ευρώ. Είναι η προειδοποίηση η οποία υπολογίζεται στα 2,6 εκατομμύρια ευρώ, 800 χιλιάδες είναι οι ετήσιες άδειες, 539 χιλιάδες είναι οι καθυστερημένες ετήσιες άδειες των υπαλλήλων που απολύθηκαν την περσινή χρονιά, 65 χιλιάδες είναι για την αναλογία του 13ου, 200 χιλιάδες για τους υπαλλήλους του εξωτερικού και 150 χιλιάδες για κάποιο προσωπικό που θα παραμείνει να εργάζεται μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, σύνολο δηλαδή 5 εκατομμύρια ευρώ και εάν σε αυτά υπολογιστούν και οι οφειλές στις κοινωνικές ασφαλίσεις πλησιάζουν τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Εάν σε αυτά προσθέσουμε και τα 9 εκατομμύρια για το Ταμείο Προνοίας και τα 4 εκατομμύρια για την προειδοποίηση το ποσό ανεβαίνει σημαντικά, 18 εκατομμύρια ευρώ. Στον προϋπολογισμό υπάρχουν 10 εκατομμύρια ευρώ  τα οποία είναι δεσμευμένα. Από αυτά τα 10 εκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν 13 εκατ. ευρώ, θα έρθουν με συμπληρωματικό προϋπολογισμό άλλα 3 εκατ. Ευρώ που θα πληρώσει το κράτος», εξήγησε.

Ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι από πλευράς της εταιρείας τους έχουν πει ότι έχουν διασφαλιστεί περιουσιακά στοιχεία αξίας 8 εκατ. ευρώ που με βάση τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί από πλευράς Κυβέρνησης και Δ.Σ. τα χρήματα υπάρχουν για να καλύψουν πλήρως όλες τις υποχρεώσεις τους.

O Γ. Περδίκης

Ο Πρόεδρος και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του, είπε ότι του κάνει ιδιαίτερη έκπληξη που το Υπουργείο Οικονομικών, παρά τα επανειλημμένα διαβήματα που έχουν κάνει, δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ταμείο στην ΕΕ πολλών εκατομμυρίων ευρώ για αποζημιώσεις εταιρειών λόγω της παγκοσμιοποίησης.

«Εμείς θεωρούμε ότι η περίπτωση των ΚΑ είναι μία κλασική περίπτωση που οι συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς οδήγησαν στο κλείσιμο μιας εταιρείας, που δημιουργήθηκε αριθμός ανέργων και μπορεί η Κυβέρνηση αν κάνει σωστές και έγκαιρες ενέργειες να αντλήσει κονδύλια από την ΕΕ για να στηρίξει αυτούς τους υπαλλήλους, οι οποίοι βρέθηκαν στην ανεργία, ιδιαίτερα αυτούς που δεν μπορούν να απορροφηθούν από άλλες αεροπορικές εταιρείες. Καλούμε την Κυβέρνηση αν δεν το έχει κάνει ήδη, που φαίνεται ότι δεν το έχει κάνει, άμεσα να απευθυνθεί στη ΕΕ για αποζημιώσεις και να αντλήσει κονδύλια από τα σχετικά ταμεία. Θα πρέπει να τοποθετηθούν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις για να δούμε κατά πόσο μπορούμε να έχουμε κοινή συνισταμένη εάν και εφόσον η Βουλή θα πάρει τις αποφάσεις της να λειτουργήσει σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.
Οι Συντεχνίες
Ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής οι συντεχνίες ανέφεραν ότι οι πρώην εργαζόμενοι στις ΚΑ θέλουν ίση μεταχείριση με όλους τους προηγούμενους συναδέλφους τους που έχασαν τη δουλειά τους, καθώς και όλα τα δικαιώματα τους. Ζήτησαν, επίσης, όπως δουν το θέμα ανθρωπιστικά, διότι υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν να δώσουν φαγητό στα παιδιά τους.

Ζήτησαν, επίσης, από τη Βουλή να ασκήσει τη δική της πολιτική πίεση, ούτως ώστε να πάρουν αυτά που δικαιούνται, και να διεξαχθεί έρευνα για το τι συνέβη στις Κυπριακές Αερογραμμές.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας των πρώην εργαζομένων στις ΚΑ έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής και την ενημέρωση που έτυχαν από τους εκπροσώπους των συντεχνιών έληξε.