Ενοχος για ανθρωποκτονία ο Μ. Χατζηξενοφώντος στην υπόθεση του διπλού φονικού

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας απάλλαξε τον Μάριο Χατζηξενοφώντος (Κ4) από την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης για το ρόλο του στο διπλό φονικό imagewτο οποίο διαπράχθηκε στις 18 Απριλίου 2018 στο Στρόβολο με θύματα τον Γιώρο και Ντίνα Χατζηγεωργίου, τροποποιώντας ωστόσο το κατηγορητήριο και βρίσκοντας τον κατηγορούμενο ένοχο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας των δύο θυμάτων.

Ένοχος κρίθηκε ο κατηγορούμενος και στις υπόλοιπες κατηγορίες τις οποίες αντιμετώπιζε, δηλαδή της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών όπλων.

Επόμενη δικάσιμος ορίστηκε η 11η Φεβρουαρίου στις 0900 κατά την οποία ο συνήγορος υπεράσπισης θα αγορεύσει για μετριασμό της ποινής που θα επιβληθεί.

«Περιπετειώδη» χαρακτήρισε την εκδίκαση της υπόθεσης το Δικαστήριο, σημειώνοντας ότι για την ολοκλήρωσή της πραγματοποιήθηκαν 65 δικάσιμες, οι πλείστες πολύωρες, τα πρακτικά ανήλθαν σε 2.311 δαχτυλογραφημένες σελίδες, κατέθεσαν 35 μάρτυρες κατηγορίας και κατατέθηκαν 270 τεκμήρια.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Χάρης Πογιατζής διάβασε τα σημεία που έκρινε ως τα πιο σημαντικά από την απόφαση η οποία αριθμεί γύρω στις 140 σελίδες, σε μια διαδικασία η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Η απόφαση περιγράφει την πορεία που πήρε η υπόθεση, τα παραδεκτά και μη αμφισβητούμενα γεγονότα και την υπόλοιπη μαρτυρία της Κατηγορούσας Αρχής η οποία αφορά στον κατηγορούμενο. Προβαίνει έπειτα σε αξιολόγηση της μαρτυρίας που παρουσιάστηκε ενώπιον του Δικαστηρίου, τοποθετείται πάνω στην επιχειρηματολογία του συνηγόρου υπεράσπισης ότι ο πελάτης τους δεν έτυχε δίκαιης δίκης, προχωρεί σε νομική ανάλυση των κατηγοριών σε σχέση με την μαρτυρία που είχε ενώπιον του το Δικαστήριο και καταλήγει στα συμπεράσματα.

Αξιόπιστη μάρτυρας η Σάρα Σιαμς

Το Δικαστήριο χαρακτήρισε την Σάρα Σιαμς ως τη σημαντικότερη μάρτυρα.

Ήταν συνεργός αφού ήταν συγκατηγορούμενη, αναφέρεται στην απόφαση και η ίδια έδωσε αρχικά σειρά καταθέσεων τις οποίες αργότερα δεν υιοθέτησε αποδεχόμενη ότι δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

«Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω και με πλήρη επίγνωση την παρακολουθήσαμε με πολλή προσοχή και με καχυποψία», σημειώνεται.

Ωστόσο, από την κατάθεση της Σάρα Σιαμς το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν καθοδηγούνταν από αλλότρια κίνητρα, ότι διακρινόταν από σαφήνεια, αμεσότητα και παραστατικότητα. «Δεν διακρίναμε προσπάθεια υπερβολής ή παραποίησης των γεγονότων», αναφέρεται.

Αντίθετα, το Δικαστήριο διέκρινε την αγωνία της να περιγράψει τα γεγονότα και την επιθυμία της να εξιλεωθεί από τις τύψεις. «Δεν υπάρχουν αντιφάσεις παρά την μακρά αντεξέταση», αναφέρεται σε άλλο σημείο της απόφασης, ενώ προστίθεται ότι η Σάρα Σιαμς παρέμεινε σταθερή στις θέσεις της χωρίς να μειώσει το ρόλο που εκείνη διαδραμάτισε.

Πολύ καλή εντύπωση έκαναν στο Δικαστήριο και οι αστυνομικοί οι οποίοι παρουσιάστηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας. «Η αξιοπιστία τους επί της ουσίας δεν αμφισβητήθηκε», ανέφερε ο Δικαστής Πογιατζής κατά την ανάγνωση της απόφασης. Το Δικαστήριο βρήκε ότι οι μάρτυρες αστυνομικοί εργάστηκαν με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα και επέδειξαν επιμέλεια και αντικειμενικότητα., προσθέτοντας ότι κρίνεται πως οι παραλήψεις τους δεν επηρεάζουν το σύνολο.

«Πλήρως αναξιόπιστος» ο Μάριος Χατζηξενοφώντος

Για μια «συνεχή προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών γεγονότων» από τον Μάριο Χατζηξενοφώντος κάνει λόγο το Δικαστήριο στην απόφασή του.

«Ο Κ4 μας προξένησε πολύ αρνητική εντύπωση», αναφέρεται. Ήταν, σημειώνεται, «ασαφής και αντιφατικός και δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις».

Το Δικαστήριο θεωρεί ότι η μαρτυρία του ήταν «κατασκευασμένη για  απαλλαγή κάθε ευθύνης» του ιδίου.

Το Δικαστήριο δεν δέχθηκε την εκδοχή του κατηγορούμενου ότι ο ίδιος ακολούθησε τον Λοϊζο Τζιωνή στη οδό Ζαλόγγου επειδή ο τελευταίος τον απείλησε και ήταν τρομοκρατημένος.

Έκρινε ότι ήταν επίσης «εμφανής η προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί αναφέροντας ψέματα ότι δεν θυμάται ή δεν ξέρει» αναφορικά με την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του ιδίου και του Τζιωνή.

Η εκδοχή του Κ4 ότι απειλήθηκε ο ίδιος και η οικογένεια του καταρρέει έχοντας υπόψη ότι στην ανακριτική κατάθεση ανέφερε ότι το μαχαίρι ήταν ματωμένο.

Ούτε αποδέχθηκε το Δικαστήριο τη θέση του κατηγορούμενου ότι δεν είδε σε κανένα στάδιο το ρόπαλο υποδεικνύοντας την αντίθετη μαρτυρία του γενετιστή μάρτυρα κατηγορίας.

Ενώ ο Κ4 ισχυρίζεται ότι ήταν κατατρομαγμένος και αγχωμένος, αναφέρει το Δικαστήριο, η μετέπειτα συμπεριφορά του, η συνεχής προσπάθεια του να επικοινωνήσει με τους υπόλοιπους συγκατηγορούμενους του δεν δικαιολογεί την πιο πάνω θέση του.

Συνοψίζοντας η όλη εκδοχή του «στερείται λογικής» δεν είναι παρά εκ των υστέρων σκέψεις και κατασκευάσματα, σημειώνει το Δικαστήριο αναφέροντας ότι απορρίπτει την μαρτυρία του Χατζηξενοφώντος «ως αναξιόπιστη».

«Κρίνεται ως πλήρως αναξιόπιστος ο Κ4», σημειώνεται.

Δεν αποδείχθηκε η προμελέτη, υπόλογος για ανθρωποκτονία ο κατηγορούμενος

Παρόλο που το Δικαστήριο έκρινε ότι είναι παραδεκτό ότι όλες οι κατηγορίες έχουν διαπραχθεί, εντούτοις δεν βρήκε ότι υπάρχει επαρκής μαρτυρία για το στοιχείο της προμελέτης σε ότι αφορά τις κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης.

«Εξετάζοντας την μαρτυρία που υπάρχει θεωρούμε ότι η πολύ φιλική σχέση που ο Κ4 είχε με τον Κ1 (Λοΐζο Τζιωνή) δεν μπορεί να αποτελεί στοιχείο περιστατικής μαρτυρίας», ανέφερε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι ομοίως αυτή καθεαυτή η σε μεγάλο βαθμό τηλεφωνική επικοινωνία και  ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ 1ης Απριλίου και 18 Απριλίου δεν μπορούν να αποτελέσουν περιστατική μαρτυρία που συνδέει τον Κ4 με τα αδικήματα  που αντιμετωπίζει.

Παρόλα αυτά υπάρχουν μηνύματα το περιεχόμενο των οποίων κάνει αναφορά σε πρόκληση θανάτου. Ειδική αναφορά έκανε στο μήνυμα του Κ1 προς τον Κ4 μια μέρα πριν τη διάπραξη του διπλού φονικού στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων «…απόψε εννά πεθάνουν πρώτα ο Θεός», σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει μαρτυρία για την αντίδραση του Κ4

Σύμφωνα με το Δικαστήριο ήταν εν γνώσει του Κ4 η πιθανότητα ότι ο Κ1 θα διαπράξει φόνο όχι όμως η βεβαιότητα.

Ο Κ4 ήταν γνώστης του γεγονός ότι ο Κ1 θα διέπραττε διάρρηξη ή ακόμη και ληστεία και με την θέλησή του  τον ακολούθησε και τον συνόδευσε σε όλα τα στάδια της διαδρομής. Μάλιστα επεδείκνυε ανυπομονησία, προστίθεται με ειδική αναφορά στη μαρτυρία της Σάρα Σιαμς ότι ο Κ4 σε κάποια στιγμή είπε: «Άτε ρε, πάμε, πόση ώρα».

Σε σχέση με τον φόνο των θυμάτων υπενθυμίζεται ότι δεν έχει αποδειχθεί η συνενοχή στον προσχεδιασμό του φόνου εκ προμελέτης τους από πλευράς του Κ1, αναφέρεται ότι έχει όμως αποδειχθεί η συμμετοχή του στα υπόλοιπα.

«Ο Κ4 είχε διαμορφώσει κοινή πρόθεση με τον Κ1 για  συμμετοχή σε αυτά», σημειώνεται. Ο Κ4 είδε τον Κ1 να μεταφέρει μαζί του τα επιθετικά όπλα, τον είδε να εισέρχεται στην οικία των θυμάτων.

«Το γεγονός ότι δεν ήταν παρών κατά την φόνευση των θυμάτων δεν αποκλείει το γεγονός να ήταν πιθανή συνέπεια του κοινού σκοπού που είχε διαμορφώσει με τον Κ1», προστίθεται και συμπληρώνεται ότι ο Κ4 παρέμεινε εκεί αρωγός του.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο τα πιο πάνω γεγονότα δεικνύουν ότι η φόνευση των ατόμων που βρίσκονταν στην οικία ήταν πιθανή συνέπεια της επιδίωξης του σκοπού του.

Προς αυτό το Δικαστήριο βρήκε ότι ο Κ4 είναι υπόλογος για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και προχώρησε αυτεπάγγελτα στην τροποποίηση του κατηγορητηρίου προσθέτοντας δύο επιπρόσθετες κατηγορίες που αφορούν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας των Γιώργο και Ντίνα Χατζηγεωργίου.

Παράλληλα, το Δικαστήριο απέρριψε εισήγηση του συνηγόρου υπεράσπισης ότι δεν διεξήχθη δίκαια δίκη για τον πελάτη του καθώς και για χειραγώγηση της Σάρας Σιαμς στη βάση προνομιακής μεταχείρισης της.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν, επίσης, ο Λοΐζος Τζιωνής, ο ετεροθαλής αδελφός του, Λευτέρης Σολωμού και η πρώην συμβία του Τζιωνή,  Σάρα Σιαμς.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έχει ήδη επιβάλει ποινή δύο διαδοχικών ισοβίων στον Λοΐζο Τζιωνή, την άμεση ποινή φυλάκισης έξι χρόνων, χωρίς αναστολή, στον Λευτέρη Σολωμού και στη Σάρα Σιάμς την ποινή της άμεσης φυλάκισης τεσσάρων ετών, χωρίς αναστολή.