Νέες διευθετήσεις για την παραμονή της Τotal

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβιβαίωσε σήμερα πως γίνονται διαβουλεύσεις  για την παραμονή τη; ΤΟΤΑΛ  στην κυπριακή ΑΟΖ .Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Ν.Αναστασιάδης εξέφρασε αισιοδοξία ότι η εταιρεία  θα συνεχίσει.CEO of French oil firm Total dies in plane crash in Moscow

Από την πλευρά  του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «υπάρχει θέληση και από πλευράς Κυβέρνησης και από πλευράς της εταιρείας ΤΟΤΑΛ να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία . Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε ερώτηση ποιες κινήσεις γίνονται για να παραμείνει η εταιρεία στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος αυτός θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στη σύσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις επαφές του στο Νταβός, επαφές που, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, είχαν τρεις άξονες: Κυπριακό, Ενέργεια, Οικονομία.

Ακολούθως, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας και του Γενικού Εισαγγελέα συζητήθηκαν θέματα Ενέργειας, και πιο συγκεκριμένα το θέμα με την εταιρεία ΤΟΤΑΛ, και τέλος έγινε συζήτηση για θέματα Οικονομίας και των εκποιήσεων.

Ερωτηθείς αν πλέον συζητούμε μόνο για δραστηριοποίηση της ΤΟΤΑΛ στο τεμάχιο 11, ο Εκπρόσωπος ανέφερε: «να αναμένουμε όλοι να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και τότε θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το θέμα της Ενέργειας, για το τι λέμε και ποια μηνύματα στέλνουμε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κατέθεσε στη σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών συγκεκριμένα στοιχεία, αναφορικά με το θέμα της εκφρασθείσας θέσης της ΤΟΤΑΛ για αποχώρηση, σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «η εταιρεία στις 11 Σεπτεμβρίου ενημέρωσε για την πρόθεση της να αποχωρήσει από την Κύπρο. Από τις 11 Σεπτεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την εταιρεία για να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία. Αυτό από μόνο του απαντά σε όλους αυτούς που ισχυρίζονται ότι λόγω της Navtex, εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας θέλουν να αποχωρήσουν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είναι ενοχλημένος διότι τα κόμματα δεν είχαν ενημερωθεί για τις προθέσεις της εταιρείας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ξεκίνησαν οι διεργασίες, αφότου ενημερωθήκαμε από την ΤΟΤΑΛ στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ξεκίνησε ένας διάλογος και με τις εσωτερικές Υπηρεσίες του κράτους και με τη Νομική Υπηρεσία και τον Γενικό Ελεγκτή, έτσι ώστε να βρεθεί ένα επιθυμητό αποτέλεσμα».

Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρισκόταν στο εξωτερικό και «αμέσως μετά την επιστροφή του στην Κύπρο ενημερώθηκε, ενώ στις 15 Ιανουαρίου ενημερώθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο – που έτσι έπρεπε να γίνει – και αμέσως μετά ενημερώθηκαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα».

«Δεν υπήρχε αποτέλεσμα για να ενημερωθούν. Φτάσαμε κοντά σε ένα αποτέλεσμα, ακολουθήθηκε η σωστή πρακτική. Έπρεπε πρώτα να ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις διαβουλεύσεις και τα αποτελέσματα, ακολούθως το Υπουργικό Συμβούλιο και αμέσως μετά τα κοινοβουλευτικά κόμματα» υπέδειξε.

Ερωτηθείς ποιοι ήταν οι λόγοι που η ΤΟΤΑΛ είχε εκφράσει πρόθεση να αποχωρήσει το Σεπτέμβριο, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε «βάσει των αποτελεσμάτων των ερευνών της, όπως εξάλλου έχει δηλώσει ο Υπουργός Ενέργειας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτά τα αποτελέσματα φαίνεται να διαφοροποιούνται σε ό,τι αφορά το τεμάχιο 11, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν είναι ότι διαφοροποιούνται τα ευρήματα που αφορούν το οικόπεδο 11. Να αναμένετε όλοι να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις διαβουλεύσεις και θα ενημερωθείτε».

Το γεγονός, είπε, ότι μια εταιρεία δεν έχει θετικά αποτελέσματα σε ένα οικόπεδο, αυτό δεν σημαίνει ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο δεν έχει είτε φυσικό αέριο είτε πετρέλαιο.

«Και αυτή είναι μια διεθνής εξέλιξη, δεν αφορά μόνο την Κύπρο. Σε πολλές περιπτώσεις – και έχουμε δει περιπτώσεις στο Ισραήλ και στη Νορβηγία – στην 4η ή 5η προσπάθεια είχαν θετικά αποτελέσματα», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσύρει τη δήλωση του για το φυσικό αέριο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας λέει τα αυτονόητα και τίποτα περισσότερο και επανειλημμένως εξηγηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς αν η δήλωση του Προέδρου διασυνδέεται με το εδαφικό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «τα εναπομείναντα θέματα που αφορούν τους φυσικούς πόρους μπορούν να συζητηθούν στο τέλος μαζί με το εδαφικό».

Επανέλαβε ότι το θέμα των φυσικών πόρων του κράτους ήταν ανέκαθεν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μάλιστα συζητείτο κάτω από την ενότητα που αφορά τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία να κάνει πράξη «καλής θέλησης» έχοντας το Μπαρμπαρός αγκυροβολημένο στην Αμμόχωστο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν θεωρείται αυτό ότι είναι πράξη καλής θέλησης. Η έκδοση οδηγίας προς ναυτιλλομένους είναι σαφώς κάτι πολύ χειρότερο από το Μπαρμπαρός να βρίσκεται στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου»