Ανάμεσα στα fake news κατά της Ρωσίας τα περι αναγνώρισης του ψευδοκράτους

 

Νέο κύκλο συζητήσεων άνοιξε η πρόσφατη διάψευση της ρωσικής πρεσβείας στη Λευκωσία, η οποία αρνήθηκε δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας, που έκανε λόγο για υποτιθέμενα σχέδια της Ρωσίας να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος στην Κύπρο.1022773

Στον δυτικό κόσμο, η Ρωσία παρουσιάζεται ως μια χώρα που ακολουθεί υπόγειες διαδρομές, με την τάση του συνωμότη, για αποσταθεροποίηση στις δυτικές χώρες.

Μάλλον, κάτι τέτοιο απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Το Sputnik ανέτρεξε σε πέντε χαρακτηριστικές περιπτώσεις fake news εναντίον της Ρωσίας και, μάλιστα, της εξόφθαλμης προσπάθειας διαστρέβλωσης της αλήθειας.

Υπάρχει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου στα Κατεχόμενα;

Στα τέλη του καλοκαιριού, ήρθαν στο φως, πληροφορίες που ισχυρίζονταν ότι «λειτουργεί στα Κατεχόμενα “Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου”», σύμφωνα με δημοσίευμα κυπριακής εφημερίδας.

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύθηκε και από πολλά ελληνικά μέσα ενημέρωσης, μιλώντας ανοιχτά για «χέρι της Μόσχας» πίσω από την εμφάνιση αυτής της «εκκλησίας». Τι ισχύει πραγματικά;

Το Πατριαρχείο Μόσχας το διέψευσε, αναφέροντας ότι «η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει καμιά σχέση με αυτά».

Οι προσπάθειες για δημιουργία σχισματικής εκκλησίας ανήκουν στον Μητροπολίτη Αγαθάγγελο, που κατοικεί στην Οδησσό και έχει αποσχιστεί εδώ και πάνω από 10 χρόνια από τη ρωσική εκκλησία.

«Σε συμφωνία με την Εκκλησία της Κύπρου, ένας ιερέας, επίσημος εκπρόσωπος της Εκκλησίας μας στην Κύπρο επισκέπτεται τακτικά το βόρειο τμήμα του νησιού για να τελεί λειτουργίες», ανέφερε εκπροσωπός του Πατριαρχείου Μόσχας.

Εκδόθηκε NAVTEX της Τουρκίας για ρωσική άσκηση στα ανοιχτά της Καρπάθου;

Τον περασμένο Οκτώβριο, επιχειρήθηκε από ελληνικά ΜΜΕ να φανεί ότι η Ρωσία εμπλέκεται με την Τουρκία σε κοινή άσκηση, σε μια μεγάλη περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Στόχος φέρεται να είναι να δημιουργηθεί το κλίμα ότι Ρωσία και Τουρκία συνεργάζονται κατά της Ελλάδας.

Διευκρινίσεις σχετικά με την πρόσφατη άσκηση που πραγματοποίησε το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έδωσε η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.

Στην ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία ανέφερε:

«Η ρωσική πλευρά δεν κατέθεσε καμία αίτηση προς τις τουρκικές αρχές για τη δέσμευση της περιοχής. Τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα αποτελούν “fake news”».Ειδικότερα, τόνιζε πως δεν κατέθεσε καμία αίτηση προς την Τουρκία για τη δέσμευση της περιοχής και ότι «είχε υποβάλει τις απαραίτητες αιτήσεις: για τη δέσμευση της θαλάσσιας ζώνης – προς την Ισπανία ως περιφερειακό συντονιστή ναυσιπλοϊκών ειδοποιήσεων στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, και για τον εναέριο χώρο επάνω της ζώνης – προς την Ελλάδα ως συντονιστή για το FIR».

Έγινε πρόσκληση της Ελλάδας από τη Ρωσία στις χώρες BRICS;

Παραμονές δημοψηφίσματος του 2015 και μερίδα των ελληνικών ΜΜΕ, υιοθετώντας δηλώσεις της τότε πολιτικής ηγεσίας, αναπαρήγαγαν κατά κόρον την είδηση ότι η Ρωσία ζήτησε από την Ελλάδα να γίνει μέλος των χωρών BRICS και ειδικά της νέας αναπτυξιακής τράπεζας.

Η διάψευση ήρθε από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών: «Δεν προτείναμε είσοδο της Ελλάδας στην Τράπεζα Ανάπτυξης των BRICS».

Η αρχική πρόταση ένταξης της Ελλάδας ως ΜΗ μέλους στα αναπτυξιακά προγράμματα της Τράπεζας των BRICS έπεσε πολύ νωρίτερα στο τραπέζι από τον υφυπουργό Οικονομικών και εκπρόσωπο της Ρωσίας στην Τράπεζα, Σεργκέι Στορτσάκ.

«Προσκαλούμε την Ελλάδα ως μη μέλος στην Τράπεζα των BRICS, αλλά με συμμετοχή της σε αναπτυξιακά προγράμματα» ήταν η ακριβής δήλωση.Ωστόσο, κάποιοι επιχείρησαν να παίξουν με το λαϊκό αίσθημα, για πολιτικούς λόγους, αποδίδοντας στη Ρωσία έναν διαφορετικό ρόλο από τον πραγματικό.

Ήθελε η Ρωσία να δημιουργήσει επεισόδια στη ΔΕΘ;

Μέσα Ιουλίου 2018, μετά από μια έντονη κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις, δημοσίευμα έκανε λόγο για παρακρατικές συμμορίες που προετοιμάζονται να κάψουν τη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Επικαλούμενο πηγές που δεν κατονόμαζε, το δημοσίευμα ανέφερε ότι συμμορίες που «μισθοδοτούνται από τα μαύρα ταμεία του Πούτιν» έχουν επιστρατεύσει συγκεκριμένες ομάδες ώστε να οργανώσουν εκτεταμένα επεισόδια.

Η απάντηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν:

«Υπενθυμίζουμε στους Έλληνες ψευδοδημοσιογράφους την ύπαρξη αληθινών ειδήσεων που αξίζουν προσοχής για τις διμερείς σχέσεις».

Επιτέθηκαν Ρώσοι χάκερς σε ηλεκτρονική αλληλογραφία διπλωματών;

Μάιος του 2019 και, μιλώντας στη Βουλή, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ανέφερε ότι Ρώσοι χάκερ πραγματοποίησαν επίθεση σε ηλεκτρονική αλληλογραφία διπλωματών.

Όπως, μάλιστα, ανέφερε, απευθύνθηκε σε ειδικούς Πληροφορικής που τον ενημέρωσαν για το εξής:

«Σε σέρβερ θα μπορούσαν να παρέμβουν ή χάκερ της ΕΥΠ ή οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, άντε και της Κίνας. Εδώ ή έχουμε πλαστογράφηση κειμένων, ή έχουμε υποκλοπή σε συνεργασία πιθανόν με τέτοιους κύκλους».Η απάντηση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα ήταν άμεση:

«Πάλι δήθεν “Ρώσοι χάκερ”… Εάν υπάρχουν στοιχεία, ας παρουσιαστούν αρμοδίως, και οι Ρωσικές αρχές θα τα ερευνήσουν και θα απαντήσουν επίσημα. Αλλιώς θα ήταν καλό να αποφεύγονται νέες κατηγορίες για «ρωσική ανάμειξη» στα εσωτερικά της Ελλάδος. Χωρίς αποδείξεις πρόκειται για συκοφαντία. Είναι περίεργο ότι, παρά τις πραγματικές αποκαλύψεις για τις αμερικάνικες υποκλοπές, ακόμα και εις βάρος ηγετών ευρωπαϊκών χωρών, κάποιοι τις αποσιωπούν. Και να σοβαρευτούμε: το ποιος (και πώς) θα κέρδιζε το διαγωνισμό για βίζες είναι αδιάφορο για τη Ρωσική πλευρά”».Φυσικά, κανένα στοιχείο δεν είδε το φως τη δημοσιότητας και τίποτα δεν αποδείχθηκε.