Το ΑΚΕΛ απαντά στον ΥΠΕΞ και επικρίνει τον Πρόεδρο για το Μεσανατολικό

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του απαντά στον ΥΠΕΞ σχετικά με δηλώσεις του Ν.Χριστοδουλίδη ότι  το κόμμα έχει ξεκινήσει εκστρατεια εναντιον του ενώ σε άλλη ανακοίνωση του επικρινει τον Πρόεδρο για δηλώσεις του σήμερα στο Ισραήλ με τις οποίες χαρακτηριζει τις επιθέσεις ατά της χώρας ως τρομοκρατικές  υοενθυμίζονας ότι ο Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη στην Παλαιστίνη.timthumb.php

Απαντώντας στον  ΥΠΕΞ  το ΑΚΕΛ αναφέρει:

«Ο  Υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό το πρωί, κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι έχει ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια κατηγορίας εναντίον του.
Πρώτα και κύρια, θέλω να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Κάποιος ο οποίος έχει ένα δημόσιο αξίωμα πρέπει να είναι έτοιμος να ακούσει και διαφορετικές απόψεις από τις δικές του, να ακούσει και κριτική. Εμείς, όλα εκείνα τα χρόνια που ο ΔΗΣΥ και ο κ. Αναστασιάδης ήταν στην αντιπολίτευση, ακούσαμε πράγματα τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα και τα ακούσαμε. Δεν θα πρέπει λοιπόν, ο ΥΠΕΞ με τη μεγαλύτερη ευκολία να ενοχλείται γιατί του ασκείται κριτική. Πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι υπεράνω κριτικής ο ΥΠΕΞ και ότι από τη στιγμή που έχει αποφασίσει να ασχοληθεί με την πολιτική θα ακούει και διαφορετικές απόψεις, θα ακούει και κριτικές σκέψεις.
Τι του είπαμε λοιπόν εμείς τις τελευταίες μέρες; Πρώτα και κύρια ότι η επανάληψη της θέσης ότι έχουν θωρακίσει πολιτικά και νομικά την ΑΟΖ είναι ένα σύνθημα το οποίο στην πράξη δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και το βλέπουμε να συμβαίνει καθημερινά. Η Τουρκία για πολλοστή φορά παρενοχλεί αλλά και τώρα έρχεται να τρυπήσει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν βλέπουμε αυτή την πολιτική και νομική θωράκιση να βοηθά την Κυπριακή Δημοκρατία στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.
Το δεύτερο που του είπαμε είναι ότι πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση. Ποιος έχει δίκαιο; Ο κ. Αναστασιάδης ο οποίος λέει ότι δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις για το ποια μέτρα θα εφαρμόσει η ΕΕ ενάντια στην Τουρκία ή ο κ. Χριστοδουλίδης που λέει ότι πείσαμε και θα εφαρμοστούν σκληρά μέτρα ενάντια στην Τουρκία; Αυτό είπαμε. Ότι θα πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να λένε ποια είναι η θέση της κυβέρνησης. Αν έχει με κάποιον πρόβλημα ο κ. Χριστοδουλίδης, πρέπει να έχει με τον κ. Αναστασιάδη που τον διαψεύδει σε αυτά που προσπαθεί να περάσει τις τελευταίες ημέρες.
Εμείς θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι μας ανησυχεί η κατάσταση όπως εξελίσσεται. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυβέρνηση, σκληραίνει ολοένα τη στάση της και αν η κυβέρνηση δεν συνειδητοποιεί πόσοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για την Κυπριακή Δημοκρατία, για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή τότε νομίζω ότι δεν συνειδητοποιούν ποια είναι η πραγματική κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
Εμείς ανησυχούμε. Επιμένουμε ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης και όχι ενέργειες που στοχεύουν σε περαιτέρω συντήρηση και αναβάθμιση της έντασης η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή. Και θα επαναλάβω τη θέση μας. Όταν και εφόσον θα καταλαγιάσουν τα πράγματα έχει τεράστια σημασία να αναλάβουμε τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες θα οδηγήσουν σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και να επιχειρήσουμε να λύσουμε το Κυπριακό στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, δίχως υποχωρήσεις και δίχως την αποδοχή προτάσεων, αποφάσεων οι οποίες θα παρέχουν τη δυνατότητα στην Τουρκία να επεμβαίνει στα εσωτερικά μας και μετά τη λύση του Κυπριακού.
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις από πλευράς κυβέρνησης ότι η Τουρκία έκλεψε στοιχεία από την ΕΝΙ ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ απάντησε:
Δεν ξέρω αν η Τουρκία έχει κλέψει στοιχεία από την ΕΝΙ. Έχω δει τις σχετικές δηλώσεις. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν έχουν υποκλέψει στοιχεία από την ΕΝΙ. Εκείνο που είναι γεγονός και μας ενοχλεί είναι ότι η Τουρκία πάει να κάνει γεώτρηση σε αδειοδοτημένο οικόπεδο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια πράξη απαράδεκτη, μια πράξη προκλητική και δεν υπάρχει κανένας να αντιδράσει για να σταματήσει την Τουρκία από αυτή την προκλητική ενέργεια. Είναι για αυτό που λέμε στον ΥΠΕΞ πού είναι η νομική και πολιτική θωράκιση με την οποία έχουν περιβάλει την ΑΟΖ μας.

Για Ισραήλ και δηλώσεις Προέδρου

Σε α΄λλη ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ επικρίνει τον Πρόεδρο γι δηλώσεις του στο Ισραήλ επισημαίνοντας τα πιο κάτω:

«O Πρόεδρος Αναστασιάδης από το Ισραήλ όπου βρίσκεται καταδίκασε τις «επιθέσεις κατά του Κράτους του Ισραήλ που απειλούν την ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα της χώρας είτε από τρομοκρατικές οργανώσεις είτε από κράτη που υποστηρίζουν άμεσα ή έμμεσα αυτές τις οργανώσεις». Πρόκειται για ανάλογες δηλώσεις με αυτές στις οποίες είχε προβεί ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ το 2016 προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο με τους Παλαιστίνιους.

Υπενθυμίζουμε στον Πρόεδρο και την κυβέρνηση ότι το Κράτος του Ισραήλ είναι δύναμη κατοχής στην Παλαιστίνη και στα συριακά Υψώματα Γκολάν. Εποικίζει συστηματικά τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και σειράς Ψηφισμάτων και Αποφάσεων του ΟΗΕ. Ευθύνεται για το Τείχος της Ντροπής, το οποίο καταδικάστηκε και με γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Εφαρμόζει πολυετή αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας με ανυπολόγιστες ανθρωπιστικές συνέπειες, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των εκκλήσεων του ΟΗΕ. Ευθύνεται για μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. κατεδαφίσεις σπιτιών αλλά και κτισμάτων χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ. συλλήψεις και φυλακίσεις εκατοντάδων παιδιών όπως τεκμηρίωσε σε εκθέσεις της και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τέλος, το Ισραήλ διαθέτει εδώ και δεκαετίες πυρηνικό οπλοστάσιο ενώ είναι από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου που δεν είναι μέρος της Συνθήκης του ΟΗΕ για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων.

Αν δεν ήθελε να αναφερθεί σε αυτές τις πραγματικότητες ο Πρόεδρος, θα έπρεπε τουλάχιστον να περιοριστεί στις θέσεις αρχών που είχε η Κυπριακή Δημοκρατία για δεκαετίες στο Μεσανατολικό. Θα έπρεπε να υποστηρίξει τη λύση του προβλήματος στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ που προνοούν για δημιουργία ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967, δίπλα στο Ισραήλ. Η Κύπρος δεν έχει κανένα συμφέρον να κάνει το συνήγορο του Νετανιάχου και του Τραμπ ούτε να υποσκάπτει τη δική της αξιοπιστία όταν επικαλείται το διεθνές δίκαιο και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Κύπρος έχει συμφέρον να κτίζει και να εμβαθύνει τις διεθνείς της σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής και του κόσμου στη βάση του διεθνούς δικαίου.»