Επικρίσεις κομμάτων για την πολιτική και δράση κατά της Τουρκίας

Επίκρισεις εκφράζουντα κόμματα ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη για την πολιτική δράση της κυβέρνησης κατα της Τουρκίας ενώ η  η Δημοκρατική Παράταξη  καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις, μπροστά στους εθνικούς κινδύνους , να παραμερίσουν τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες και να ενισχύσουν τις προσπάθειες για ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας.1-553-600x384

Το ΔΗΚΟ την ανακοίνωση του επισημαίνει τα πιο κάτω:

«Απουσία στρατηγικής, έλλειψη αποφασιστικότητας και σπασμωδικότητα, αποδεικνύει η αντίφαση μεταξύ των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και των ενεργειών του Υπουργού Εξωτερικών, σε σχέση με την υλοποίηση των αποφάσεων για λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν ο Υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί με πρόταξη βέτο σε οριζόντιο επίπεδο σε όλες τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία, αλλά ο πολιτικός του προϊστάμενος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μας καλεί να μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις για τα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας, το αποτέλεσμα είναι, η Κυπριακή Δημοκρατία να μη λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους εταίρους της και οι όποιες ενέργειες να καθίστανται αναποτελεσματικές.

Η πολιτική και διπλωματική δράση κατά της Τουρκίας, πρέπει να είναι συνεχής, συνεπής και σταθερή.

Οι παλινωδίες δεν θα φέρουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, παρά μόνο τη διατήρηση της ισορροπίας τρόμου, που επιδιώκει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο εσωτερικό μέτωπο.

Η κατάσταση, με την κλιμάκωση της τουρκικής παρανομίας και προκλητικότητας, είναι εξαιρετικά δύσκολη και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με σαφή στρατηγική πρόκλησης πραγματικού πολιτικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία.»

Κίνημα Αλληλεγγύη

Τι Κίνημα Αλληλεγγύη σε ανακοίνωση της αναφερει:

«Χαιρόμαστε που επιτέλους ενημερώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον Κυπριακό Λαό για το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να ασκήσει καμία πραγματική πίεση πάνω στην Τουρκία για το χατίρι της Κύπρου.
Επισημαίνουμε ωστόσο ότι:

  • Έχει περάσει ανεπιστρεπτί ο χρόνος κατά τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να ασκήσει πίεση. Όταν μπορούσε να το κάνει κυριαρχούσε η πολιτική των τουρκολάγνων ερντογανιστών που με τις πολύ επικίνδυνες και ολοκληρωτικές πολιτικές τους φίμωναν όποιον διατύπωνε την αλήθεια που έκαιγε μπροστά στα μάτια μας.
  • Όταν η Τουρκία κατάλαβε ότι δεν μπαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση όχι γιατί δεν το θέλει η Κύπρος και η Ελλάδα, αλλά γιατί αυτό θέλει η Γερμανία και άλλες χώρες, τότε έχασε και η Κύπρος την όποια δυνατότητα αρνησικυρίας είχε.
  • Στη δημιουργία της ψευδαίσθησης ότι τα μέτρα της Ε.Ε εναντίον της Τουρκίας θα είναι αποτελεσματικά, συνέβαλε καθοριστικά τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση του, ενώ γνώριζαν ότι η ΕΕ δεν θα έκανε τίποτα.
  • Όταν η Κυπριακή Δημοκρατία έπρεπε να χρησιμοποιήσει τα βέτο και να λάβει μέτρα για την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά όσοι υποστηρίζαμε αυτή την πολιτική χαρακτηριστήκαμε ως απορριπτικοί της λύσης.»

ΔΗΠΑ

Η Δημοκρατική Παράταξη στη δική της παρέμβαση σημειώνει:

«Η κατάσταση με την τουρκική προκλητικότητα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη και δεν είναι η ώρα της αυτοδικαίωσης κανενός, αναφέρει η Δημοκρατική Παράταξη που καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις, μπροστά στους εθνικούς κινδύνους και τις προκλήσεις που απειλούν το μέλλον μας, να παραμερίσουν τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες και να ενισχύσουν τις προσπάθειες για ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας.

Η Δημοκρατική Παράταξη διερωτάται αν θα  έπρεπε να αφεθεί ανενόχλητη να αλωνίσει η Τουρκία και σε οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί σε  Ευρωπαϊκές εταιρείες, την ΕΝΙ και την TOTAL, για να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας.

Προσθέτει πως “η αναβλητικότητα στη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και κρατών με σημαντικούς ρόλους στις υπό διαμόρφωση εξελίξεις, έχουν αποθρασύνει την Τουρκία, που συνεχίζει να εξευτελίζει την διεθνή κοινότητα και να προωθεί τις νεοοθωμανικές φαντασιώσεις του Ερντογάν”.