Στη Μόσχα οι πρωταγωνιστές του εμφυλίου στη Λιβύη

Συνάντηση και διαπραγματεύσεις θα έχουν σήμερα στη Μόσχα οι επικεφαλής των δύο αντιμαχόμενων πλευρών του εμφυλίου στη Λιβύη.5913113

Ο Φαγιέζ Σάρατζ, πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, αρχηγός του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, θα συναντηθούν τη Δευτέρα, όπως ανέφερε πηγή από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν πρωτοβουλίας των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας.

«Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη, θα γίνει σύμφωνα με την πρωτοβουλία των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας», ανέφερε η πηγή από το ρωσικό ΥΠΕΞ.Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Διοργανώνουμε αυτή τη συνάντηση σε συνεργασία με τους Τούρκους συναδέλφους», σημείωσε

Προειδοποιήσεις Σάρατζ πριν τη συνάντηση με Χαφτάρ Λίγο πριν τη συνάντηση του Χαλίφα Χαφτάρ και του Φαγιέζ Σάρατζ στη Μόσχα, ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Σάρατζ, είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει εκ νέου τις στρατιωτικές δραστηριότητες, εάν ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαφτάρ (LNA) παραβιάσει την εκεχειρία.

Ο Σάρατζ κάλεσε επίσης τον λαό να ενωθεί για τη διευθέτηση της εμφύλιας σύγκρουσης μέσω εθνικού διαλόγου.

Ο επικεφαλής της αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) απηύθυνε μήνυμα στον λαό μέσω τηλεφώνου, ενώ τα όσα είπε δημοσιεύτηκαν στον κυβερνητικό ιστότοπο.

«Καλώ όλους τους Λίβυους να γυρίσουν τη σελίδα του παρελθόντος, να απορρίψουν τις συγκρούσεις και να ενωθούν ώστε να προχωρήσουμε μαζί προς την ειρήνη και τη σταθερότητα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι διαφορές μας πρέπει να επιλυθούν δημοκρατικά μέσω ενός διαλόγου στον οποίο δεν υπάρχει χώρος για δικτατορική κυριαρχία», διαμήνυσε ο Σάρατζ.Ο επικεφαλής της λεγόμενης κυβέρνησης της δυτικής Λιβύης πρόσθεσε ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός επετεύχθη για να «αποτρέψει την περαιτέρω αιματοχυσία της Λιβύης».

«Είμαστε έτοιμοι να επαναλάβουμε τις μάχες και να νικήσουμε τον επιτιθέμενο εάν αυτή η συμφωνία παραβιαστεί», υπογράμμισε ο Σάρατζ.

Έφτασε στη Μόσχα ο ΧαφτάρΟ Χαλίφα Χαφτάρ έφτασε αργά το βράδυ της Κυριακής στη Μόσχα για τις συνομιλίες με τον Σάρατζ, τη Δευτέρα.

«Ο Χαλίφα Χαφτάρ έχει φτάσει ήδη στη Μόσχα. Ο Σαράι θα φτάσει τη Δευτέρα. Αναμένεται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις στη Μόσχα» ανέφερε πηγή του Sputnik.Η κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη στην οποία συμφώνησαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τέθηκε επίσημα σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας κατηγόρησε τον στρατό του Χαφτάρ ότι παραβίασε την εκεχειρία λίγα λεπτά αφότου τέθηκε σε ισχύ. Η Τουρκία, ωστόσο, ανακοίνωσε αργότερα ότι η εκεχειρία γενικά τηρείται.

Ο εμφύλιος στη Λιβύη που ξέσπασε το 2011 μετά και τον θάνατο του Καντάφι, κλιμακώθηκε το τελευταίο διάστημα καθώς ο Χαφτάρ διέταξε την προέλαση για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης που ελέγχεται από την κυβέρνηση του Σάρατζ.

Στη Μόσχα Τσαβούσογλου και Ακάρ

Επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιούν επίσης σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Την επίσκεψη των Τούρκων υπουργών στη Ρωσία είχε επιβεβαιώσει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο Sputnik, την Παρασκευή.

Ο Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στις 4 Ιανουαρίου. Τσαβούσογλου και Λαβρόφ συζήτησαν για την επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία, την κατάσταση στη Λιβύη και την κλιμάκωση στο Ιράκ.

Μετά την συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βαλντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας από τις δύο χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τις επόμενες ημέρες για να «προωθήσουν τις συζητούμενες προσεγγίσεις στην κρίση της Λιβύης».