Ο Ρος θέλει τους δικούς του ανθρώπους στην Τράπεζα Κύπρου

Tζόζεφ ΑκερμανΤον πρώην πρόεδρο της Deutsche Bank, Τζόζεφ ‘Ακερμαν, προτείνουν ως μη εκτελεστικό πρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου  οι νέοι μεγαλομέτοχοι της, Γουίλμπουρ Ρος και Τάιρους Κάπιταλ, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στόχος είναι να προστεθεί εξειδικευμένη χρηματοοικονομική γνώση και καλύτερη εκπροσώπηση των μετόχων στη διοίκηση της τράπεζας. Η πρόταση θα εξεταστεί από την ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου στις 20 Νοεμβρίου. Όλα τα προτεινόμενα μέλη θα πρέπει να εγκριθούν από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. Με βάση τους νέους κανονισμούς της ΚΤ, τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών δεν πρέπει να έχουν πέραν των 13 ατόμων, εκ των οποίων αρκετοί πρέπει να είναι ανεξάρτητοι.

Η πρόταση αφήνει έξω τα εννέα από τα 13 υφιστάμενα μέλη του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, περιλαμβανομένου του προέδρου, Κρίστη Χασάπη. Στα προτεινόμενα μέλη περιλαμβάνεται και ο διευθυντής της Τράπεζας, Τζον Χούριγκαν. Στο νέο ΔΣ προτείνεται να συμμετέχει και ο ίδιος ο κ. Ρος.Ο Γουίλμπορ Ρος και η Tyrus Capital ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τα ονόματα που προτείνουν για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, που θα αναδειχθεί στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων, στις 20 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “το νέο Συμβούλιο επιλέγηκε για να προσθέσει χρηματοοικονομική εμπειρογνωμοσύνη και θα αντικατοπτρίζει καλύτερα τη μετοχική βάση μετά την πρόσφατη έκδοση μετοχικού κεφαλαίου”.

Πέραν του ιδίου, η πρόταση του Γουίλμπορ Ρος περιλαμβάνει και μέλη του υφιστάμενου ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και πιο συγκεκριμένα τον Αντιπρόεδρο Vladimir Strzhalkovskiy, τον Ιωάννη Ζωγραφάκη (Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της Τράπεζας Κύπρου), τον Μάριο Καλοχωρίτη (Διευθυντή στην Τράπεζα Κύπρου) και τον νυν Διευθύνοντα Σύμβουλο John Hourican. Περιλαμβάνει ακόμα τον Χριστάκη Πατσαλίδη, Οικονομικό Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου.

Προτείνονται επίσης οι

Josef Ackermann, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank,

– Arne Berggren, ο οποίος έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

– Maksim Goldman, διευθυντής στη Renova,

– Μιχαήλ Σπανός, πρώην διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου

“Αυτή η Ομάδα προτίθεται να εκλέξει τον κ. Ackermann στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου του Συμβουλίου και τους κ.κ Ρος και Strzhalkovskiy ως Αντιπροέδρους”, αναφέρει η ανακοίνωση.

“Όλα τα μέλη του Συμβουλίου υπόκεινται στην έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου” προστίθεται.