Το Ιράν χαρακτηρίζει ως τρομοκρατικές οντότητες τον αμερικανικό στρατό και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ

 

Ψήφισμα, με το οποίο ο αμερικανικός στρατός και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ χαρακτηρίζονται ως «τρομοκρατικές οντότητες», ενέκρινε το Κοινοβούλιο του Ιράν, εν μέσω της επικίνδυνης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Mourners attend the funeral of the Iranian Major-General Qassem Soleimani, head of the elite Quds Force of the Revolutionary Guards, and the Iraqi militia commander Abu Mahdi al-Muhandis, who were killed in an air strike at Baghdad airport, in Baghdad, Iraq, January 4, 2020. REUTERS/Khalid al-MousilyΗ εξέλιξη αυτή έρχεται ως απόρροια της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων, μετά και την «εξόντωση» του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σολεϊμανί, από το αμερικανικό drone στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

«Αυτό που οι ΗΠΑ κατάφεραν σ’ αυτή την τρομοκρατική δολοφονία του αντι-τζιχαντιστικού ήρωα, ήταν ότι απελευθέρωσε μια παγκόσμια αντι-αμερικανική οργή. Ο τερματισμός της κακόβουλης αμερικανικής παρουσίας στη δυτική Ασία έχει ξεκινήσει» δήλωσε λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζαβάντ Ζαρίφ.Διαβεβαίωσε δε, ότι το ιρανικό έθνος δεν τρομάζει από τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προειδοποίησε με «δυσανάλογο χτύπημα», εφόσον η Τεχεράνη προχωρήσει σε αντίποινα.

Νωρίτερα, δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post» ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εις βάρος του Ιράκ, μετά την απόφαση της Βαγδάτης για την εκδίωξη των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.5796836

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκε σημαντικά τα ξημερώματα της Παρασκευής, έπειτα από επίθεση αμερικανικού drone στην ιρακινή πρωτεύουσα, με στόχο την εξουδετέρωση του διοικητή της μονάδας «Quds» των ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ιράκ και Ιράν έσπευσαν να καταδικάσουν την επίθεση, με τη Βαγδάτη να καταγγέλλει την παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας και την Τεχεράνη να προειδοποιεί με αντίποινα.