Exit poll: Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλη διαφορά απο Ν.Δημοκρατία

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου  ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει  από 36-39% και η Ν.Δ.  24%- 27%

 

Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλη μάλιστα διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, δίνει ο μέσος όρος όλων των δημοσκοπήσεων εξόδου που έγιναν για λογαριασμό των ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών.newego_LARGE_t_1101_54456135_type12681

Η διαφορά αυτή μπορεί να φτάσει και στο 10%, και η αυτοδυναμία πια του ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται από το εάν μπουν τελικά στη Βουλή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝΕΛ) του Πάνου Καμμένου και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) του Γιώργου Παπανδρέου, που είναι και οι δύο κοντά στο 3%, που είναι το όριο, και το παλεύουν.

Μία συνδυαστική έρευνα που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, συνυπολογίζοντας διαρκή μέτρηση τάσεων όλο το Σαββατοκύριακο μαζί με τηλεφωνικό exit poll σε πολύ μεγάλο δείγμα, δίνει το εξής εύρος ποσοστών στα ακόλουθα κόμματα:

ΣΥΡΙΖΑ 36%-39%
ΝΔ 24%-27%
Ποτάμι 6,5%-8,5%
Χρυσή Αυγή 6%-8%
ΚΚΕ 5%-7%
ΠΑΣΟΚ 4%-6%
ΑΝΕΛ 2,5%-3,5%
ΚΙΔΗΣΟ 2%-3%

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να πιάσει το 37,5% για να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Εάν μείνουν έξω ΑΝΕΛ και ΚΙΔΗΣΟ, η αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εύκολη και μεγάλη. Εάν μπουν μόνο οι ΑΝΕΛ, θα πρέπει το πρώτο κόμμα να υπερβεί το 37%. Και εάν πετύχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και το ΚΙΔΗΣΟ του Γ.Παπανδρέου, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ και θα πρέπει να αναζητηθούν συνεργασίες.

Ο μέσος όρος των εκτιμήσεων όλων των άλλων exit-polls, που παρουσιάστηκαν από τα υπόλοιπα ελλαδικά τηλεοπτικά κανάλια, και που έγιναν από ιδιωτικές εταιρείες με την γνωστή μέθοδο της κάλπης έξω από εκλογικά κέντρα, δεν διαφέρει πολύ από τα ποσοστά που δίνει η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ιδού τα ποσοστά:

ΣΥΡΙΖΑ 35,5%-39%
ΝΔ 23%-27%
Ποτάμι 6,4% – 8%
Χρυσή Αυγή 6,4% – 8%
ΚΚΕ 4,7% – 5,7%
ΠΑΣΟΚ 4,2% – 5,2%
ΑΝΕΛ 3,5% – 4,5%
ΚΙΔΗΣΟ 2,2% – 3,2%

Τα αποτελέσματα αυτά, που μένει να επαληθευτούν όταν γίνει η καταμέτρηση των κανονικών ψηφοδελτίων, προκάλεσαν ήδη αντιδράσεις στα κόμματα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ χαμόγελα και πανηγυρισμοί, αλλά και μία επιφύλαξη ώσπου να ξεκαθαριστεί το θέμα της διαφοράς από τον δεύτερο, της αυτοδυναμίας ή όχι. Η Νάντια Βαλαβάνη, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνη του τομέα εξωτερικών υποθέσεων, είπε ότι το κόμμα δεν θα συνεργαστεί με όσους ενστερνίστηκαν τα μνημόνια, αποκλείοντας επομένως Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, αλλά και το κόμμα Παπανδρέου εφόσον αυτό μπει στη Βουλή. “Θα σχηματίσουμε, είπε, με ή χωρίς εταιρους, κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας”.

Πιθανοί συμμετέχοντες σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι, ως εκ τούτου, το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Το ΚΚΕ αποκλείει συνεργασία.

Στην Νέα Δημοκρατία, ήδη πρώην βουλευτές, όπως ο Αργύρης Ντινόπουλος, χωρίς να μιλάνε για ήττα, εκφράζουν «δυσαρέσκεια και απογοήτευση», και επισημαίνουν ότι «και ως αντιπολίτευση το κόμμα θα δώσει τις μάχες του».

Γύρω στις 9 αναμένεται η πρώτη εκτίμηση της Singular Logic, με βάση τα μέχρι τώρα υπαρκτά αποτελέσματα.