Λιβύη:Διπλωματικό θρίλερ μετά το αίτημα GNA για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων

Διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στην ανατολική Μεσόγειο,για το ζήτημα της Λιβύης, μετά και το επίσημο αίτημα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου και σύμμαχος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Φατάχ αλ Σίσι, είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ζουζέπε Κόντε.imagew_88

«Συζητήθηκαν λεπτομερώς τα ζητήματα που αφορούν την κρίση τη Λιβύη. Επιβεβαιώθηκε η επιθυμία για περαιτέρω συντονισμό των ενεργειών με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης. Σημειώθηκε δε, η σημασία των προσπαθειών διαμεσολάβησης της Γερμανίας και των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των σημαντικών πλευρών» επεσήμανε, σε ανακοίνωσή του, το Κρεμλίνο.Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας για την επικοινωνία Σίσι – Τραμπ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου επιβεβαίωσε στον Αμερικανό πρόεδρο την υποστήριξη της Αιγύπτου στην «ενδυνάμωση του λιβυκού λαού», με στόχο την «επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας».

Εξήρε δε, τη σημασία του ρόλου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία «απειλεί όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής».Όσον αφορά την επικοινωνία με τον Κόντε, ο Αιγύπτιος πρόεδρος υπογράμμισε και πάλι την «αποφασιστική στάση της Αιγύπτου στη στήριξη των προσπαθειών του LNA στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στον περιορισμό των τρομοκρατικών οργανώσεων, που δεν απειλούν μόνον την ασφάλεια της Λιβύης αλλά και την ασφάλεια όλης της περιφέρειας της Μεσογείου».

Επεσήμανε, παράλληλα, την πλήρη αντίθεση της Αιγύπτου σε «οποιαδήποτε μορφή επεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης» και τάχθηκε υπέρ της κλιμάκωσης των κοινών προσπαθειών για την επίλυση λιβυκής κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αφρικανική χώρα διοικείται βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, καθώς τα τελευταία χρόνια διοικείται από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις:

Την κυβέρνηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, η οποία εδρεύει στη Βεγγάζη και ελέγχει τα ανατολικά τμήματα της χώρας, και την – αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ – κυβέρνηση του GNA, υπό τον πρόεδρο Σάρατζ, η οποία ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

«Στηρίξαμε την Άγκυρα, όταν χρειάστηκε βοήθεια στο ζήτημα της Κύπρου»

Στο μεταξύ, ο πρέσβης της Τρίπολης στην Τουρκία, Αμπντουρεζάκ Μουχτάρ Αχμέντ Αμπντουλκαντίρ, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, επιβεβαίωσε το αίτημα τουρκικής βοήθειας, διαμηνύοντας τα εξής:

«Η Λιβύη χρειάζεται αεράμυνα, ειδική εκπαίδευση και εξειδίκευση, προκειμένου να βοηθήσει τους στρατιώτες της».Εξήγησε δε, ότι «η τουρκική στρατιωτική βοήθεια δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν απώλειες ζωών». «Θα βοηθήσει τον λιβυκό λαό στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας» έσπευσε να προσθέσει

Υπενθύμισε δε, ότι «όταν η Τουρκία χρειάστηκε βοήθεια στο ζήτημα της Κύπρου, η Λιβύη ήταν μία από τις χώρες που την υποστήριξε».

«Λιβύη και Τουρκία δεν είμαι μόνο φίλοι, αλλά και αδέρφια» κατέληξε ο Λίβυος πρέσβης.

Ουδέτερη η ΤυνησίαΑπό την πλευρά της, ουδέτερη στάση να τηρεί η κυβέρνηση της Τυνησίας, παρά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αφρικανική χώρα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Τυνησίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να ενταχθούν σε κάποια συμμαχία είτε τώρα, είτε στο μέλλον».​Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία η Άγκυρα φέρεται να ζήτησε από την Τύνιδα τη συγκρότηση συμμαχίας για τη στήριξη της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA). Με βάση τα ίδια δημοσιεύματα, στη συγκεκριμένη συμμαχία θα συμμετείχαν η Τουρκία, η Τυνησία και η Αλγερία.