Ρωσία κατά Ερντογάν:Καταδικάζουμε οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά της Λιβύης

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας στην ανακοίνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα στείλει τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη.turkey-russia-flags

Λίγο μετά την ομιλία του προέδρου της Τουρκίας, ο Nτιμίτρι Πέσκοφ, εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, καταδίκασε οποιαδήποτε παρέμβαση θα επιχειρήσει η Άγκυρα.

«Έχουμε επανειλημμένως πει πώς βλέπει η Ρωσία την κρίση στη Λιβύη. Επιδιώκουμε μία άμεση λύση της διένεξης και το τέλος της αιματοχυσίας στη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα, Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου, ότι η Τουρκία θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, από τη στιγμή που το ζήτησε η βορειοαφρικανική χώρα και πρόσθεσε ότι θα παρουσιάσει νομοθεσία για την ανάπτυξη των στρατευμάτων στο τουρκικό κοινοβούλιο τον Ιανουάριο.

«Θα στηρίξουμε με όλα τα μέσα την κυβέρνηση της Τρίπολης, που αντιστέκεται απέναντι σε έναν πραξικοπηματία στρατάρχη που υποστηρίζεται από αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στον Χαλίφα Χάφταρ.

Δεν πέρασαν πολλές ώρες από την ομιλία Ερντογάν και ήρθε ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Φάτι Μπασάγα να επιβεβαιώσει ότι η Λιβύη είναι πολύ κοντά στο να ζητήσει επισήμως στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία.

«Εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος στην πρωτεύουσα Τρίπολη,  η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης (GNA) θα ζητήσει επισήμως στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία» υποστήριξε εντείνοντας έτσι τους φόβους για άμεση εμπλοκή της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην GNA, παρά το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters τον περασμένο μήνα.

Σημειώνεται ότι στις 8 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου, ανάμεσα σε άλλα, θα συζητηθεί και η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λιβύη.