Σε εφαρμογή οι κυρώσεις ΗΠΑ για Nord Stream 2 και TurkStream

Σε εφαρμογή τίθενται οι κυρώσεις για τον Nord Stream 2 και τον TurkStream, με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να ζητά τον τερματισμό των εργασιών των πρότζεκτ.305957

Σε ισχύ τίθενται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο των ΗΠΑ για την εθνική άμυνα (γνωστό ως NDAA), όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των εργασιών για τα πρότζεκτ του Nord Stream 2 και του TurkStream.Προηγουμένως, την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επικύρωσε το νομοσχέδιο, καθιστώντας το νόμο του κράτους.

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας και της Συρίας, παράλληλα με μια σειρά από μέτρα.

Σε ό,τι αφορά τους αγωγούς Nord Stream 2 και TurkStream, το νομοσχέδιο ζητά την επιβολή περιοριστικών μέτρων, ενώ επίσης επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, απαγορεύοντας την παράδοση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ανακοινώσει, σχετικά με το αμερικανικό νομοσχέδιο, ότι σε περίπτωση που τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις, η Άγκυρα θα απαντήσει.

Ο Nord Stream 2 αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ της Gazprom και πέντε ακόμη ευρωπαϊκών εταιρειών: Της γαλλικής ENGIE, της αυστριακής OMV, της βρετανο-ολλανδικής Royal Dutch Shell και των γερμανικών Uniper και Wintershall.Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει, και κατά το παρελθόν, με κυρώσεις για το πρότζεκτ.

Ο TurkStream προβλέπεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία και στη συνέχεια στη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις 8 Ιανουαρίου 2020.

Αντίθετη η ΕΕ

Την αντίθεσή της με τις κυρώσεις των ΗΠΑ εξέφρασαν οι Βρυξέλλες.

«Επί της αρχής η ΕΕ είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον ευρωπαϊκών εταιρειών που επιδίδονται σε νόμιμες δραστηριότητες», ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΕ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το σχόλιο  της Μόσχα

Τις κυρώσεις των ΗΠΑ, σχολιάσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ, με τα ιστορικά πρωτοφανή επίπεδα χρέους, απαγορεύει σε άλλες χώρες να αναπτύξουν τις οικονομίες τους.

«Ένα κράτος με χρέος 22 τρισ. δολ. απαγορεύει σε φερέγγυες χώρες να αναπτύξουν τους πραγματικούς τομείς της οικονομίας τους», επεσήμανε η ίδια, στο Facebook.Και συνέχισε: «Η αμερικανική ιδεολογία ζωής δεν άντεξε τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, κάτι που  το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει τακτικά, εκδίδοντας νέο ”ένταλμα οικονομικής σύλληψης”».

Τι λέει το Βερολίνο

Απορρίπτει το Βερολίνο, τις κυρώσεις των ΗΠΑ για τον Nord Stream 2, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας στο Sputnik.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το υπουργείο δεν αποδέχεται τις κυρώσεις, τονίζοντας πως αυτή είναι και η στάση της γερμανικής κυβέρνησης συνολικά.

Παράλληλα, παρέπεμψε σε ανακοίνωση από μέρους εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης που εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις.

Nord Stream 2 AG: Θα συνεχιστούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του αγωγού

Να συνεχίσει τις εργασίες της, από κοινού με τις υπόλοιπες εταιρείες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο αγωγός, δεσμεύθηκε, εν τω μεταξύ, η εταιρεία «Nord Stream 2 AG».

Εν τω μεταξύ, προηγουμένως, αφ’ότου ο Τραμπ επικύρωσε το νομοσχέδιο, η Allseas, με έδρα την Ελβετία, που συμμετέχει στο πρότζεκτ του Nord Stream 2 ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις εργασίες κατασκευής, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.