Δύο προτάσεις έχει ενώπιον της σήμερα η Κ.Ε ΕΔΕΚ

Πραγματοποιείται σήμερα στις 11 το πρωί, στο συνεδριακό κέντρο στη Λευκωσία, έκτακτη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΣ ΕΔΕΚ, ενώπιον της οποίας θα τεθούν δυο προτάσεις σε σχέση με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την παραίτηση του Προέδρου του κινήματος Γιαννάκη Ομήρου.new-logo

Η πρώτη αφορά την εκλογή μόνο Προέδρου, 40 μέρες μετά την παραίτησή του απερχόμενου Προέδρου, και η δεύτερη την σύγκληση έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου (ΕΠΣ) για πλήρωση όλων των θέσεων της ηγετικής πυραμίδας. Ενώπιον των μελών θα τεθεί η γνωμάτευση των νομικών συμβούλων του ΠΓ όπως αυτό αποφάσισε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας η οποία όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ αναφέρει ότι ΕΠΣ μπορεί να συγκληθεί μόνο μετά την εκλογή Προέδρου του Κινήματος.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είχε δηλώσει την Παρασκευή πως η πρώτη πρόταση που θα τεθεί προκύπτει ουσιαστικά από την καταστατική διάταξη για υποχρέωση αντικατάστασης του παραιτηθέντος Προέδρου εντός 40 ημερών με εκλογικό συνέδριο, στο οποίο μπορούν να λάβουν μέρος όλα τα μέλη του κόμματος και να ψηφίσουν.

Ο κ. Σιζόπουλος είχε αναφέρει ότι υπάρχουν ενδεχομένως διφορούμενες ερμηνείες για κάποια από τα ζητούμενα και επειδή πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές διαδικασίες οι οποίες, τίθεται ζήτημα, αν μπορούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα ή ξεχωριστά, ζητήθηκε η γνωμάτευση των νομικών συμβούλων μελών του ΠΓ για τις δυνατότητες να ακολουθηθεί μια εκ των δύο επιλογών και ποια από αυτές είναι καταστατικά νόμιμη χωρίς να δημιουργεί οποιαδήποτε προβλήματα.

“Βασικός στόχος της ΚΕ και της ηγεσίας είναι η όποια δρομολογούμενη διαδικασία να είναι κατά τρόπο καταστατικό, δημοκρατικό και διαφανή και να δίνει καθαρές λύσεις χωρίς αμφισβητήσεις και ενδεχόμενη παρατεταμένη εσωστρέφεια του Κινήματος σε αχρείαστες αντιπαραθέσεις επί του καταστατικού.
Η γνωμάτευση θα τεθεί ενώπιον των μελών της ΚΕ την Κυριακή κατά την κατάθεση των συγκεκριμένων προτάσεων”, είχε επισημάνει ο κ. Σιζόπουλος.

Ανέφερε ακόμη ότι ο ίδιος ως αναπληρωτής Πρόεδρος και υπεύθυνος να προεδρεύσει της ΚΕ, θα καταθέσει και τις δύο προτάσεις χωρίς να υποστηρίξει οποιαδήποτε και θα δοθεί δυνατότητα στα μέλη να υποστηρίξουν τις δικές τους θέσεις και απόψεις.

Επίσης είπε ότι αν προκύψει ανάγκη για ψηφοφορία, ο ίδιος θα εισηγηθεί αυτή να γίνει ονομαστική , με κάρτα μέλους της ΚΕ προς αποφυγή αμφισβητήσεων, αλλά κυρίως για να υπάρξει η κατοχύρωση της αντικειμενικότητας, της διαφάνειας και της δημοκρατικής διαδικασίας.