Υπό το βλέμμα της Ε.Ε. και των διεθνή αγορών οι εκλογές στην Ελλάδα

220923

876 δημοσιογράφοι από 45 χώρες θα καλύψουν τις πιο κρίσιμες εκλογές στην Ελλάδα μετά το 1974

Στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στην Ελλάδα, και στις 7 το απόγευμα θα κλείσουν. Ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τις κρισιμότερες εκλογές μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974.

Γύρω στις 21.30 το βράδυ αναμένεται να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα από την Singular Logic, ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών και λύσεων Πληροφορικής. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις εξόδου (exit polls) θα γνωστοποιηθούν λίγο μετά τις 7μμ, μόλις κλείσουν οι κάλπες.

Ήδη, οι πρώτες ενδείξεις, συγκριτικά με τις προηγούμενες διπλές εκλογές του 2012, δείχνουν ότι η προσέλευση του κόσμου θα είναι μεγάλη. Τον Ιούνιο του 2012 ψήφισε το 67% του εκλογικού σώματος.

Σήμερα, την ψήφο περίπου 9 εκατομμυρίων Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, διεκδικούν την 18 κόμματα και τέσσερις συνασπισμοί.

Οι εκλογές διεξάγονται υπό το βλέμμα της Ευρώπης και των διεθνών αγορών. Έχουν διαπιστευτεί για την κάλυψη των εκλογών 876 δημοσιογράφοι από 45 χώρες, αύξηση 35% σε σχέση με το 2012.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου τις τελευταίες δύο εβδομάδες της βραχύβιας προεκλογικής περιόδου, το βασικό ερώτημα είναι εάν η Ελλάδα, με την ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης, θα συνεχίσει την πορεία δημοσιονομικής της εξυγίανσης εντός της Ευρωζώνης, ή εάν θα εκτραπεί από αυτήν και οδηγηθεί στην έξοδο – Grexit, όπως έχει ονομαστεί.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ακόμα δεν έχει κλείσει την τελευταία αξιολόγηση από την τρόικα, που αποτελεί προϋπόθεση τόσο για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ όσο και για την εκταμίευση δόσεων 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που εκκρεμούν από το 2014.

Το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος στήριξης έχει επεκταθεί ως τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να εξετασθεί το αν η χώρα μας χρειάζεται περαιτέρω επιμήκυνση ώστε να είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Το ενδιαφέρον σήμερα εστιάζεται σε πολλά επίπεδα, βασικά όμως στο εάν θα γίνει κατορθωτός ο σχηματισμός κυβέρνησης, είτε αυτοδύναμα, είτε με την συμμετοχή κι άλλων κομμάτων.

Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα του υπουργείου Εσωτερικών, αν το 7% των ψήφων είναι για κόμματα που μένουν εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα χρειάζεται ποσοστό 37,57% προκειμένου να ελέγχει 151 έδρες.

Με 10% εκτός Βουλής, το απαιτούμενο ποσοστό για ελάχιστη αυτοδυναμία είναι 36,36%. Με 15%, κατεβαίνει σε 34,34%.
Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική και δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι βρίσκονται σήμερα σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τους τμήμα.

Οι Έλληνες πολίτες που ζουν, εργάζονται, ή που απλώς περιστασιακά βρίσκονται στο εξωτερικό, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων μπορούν να ψηφίσουν σε όποιο εκλογικό κέντρο επιθυμούν, και δεν χρειάζονται σταυρό για να εκλεγούν στη Βουλή, αρκεί το κόμμα τους να περάσει το όριο του 3%.

Δεν χρειάζονται σταυρό προτίμησης και οι πρώην πρωθυπουργοί. Στην προκειμένη περίπτωση είναι δύο. Ο Γιώργος Παπανδρέου, που έτσι κι αλλιώς είναι αρχηγός κόμματος, και ο Κώστας Καραμανλής, που ψήφισε νωρίς το πρωί.

Διαπιστεύθηκαν 876 δημοσιογράφοι από 45 χώρες

Στο μεταξύ στο  επιβλητικό κτίριο του Ζαππείου Μεγάρου  θα φιλοξενηθούν εκατοντάδες δημοσιογράφοι μαζί με τα συνεργεία τους οι οποίοι θα καλύψουν δημοσιογραφικά τις κρίσιμες Ελληνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.Οι χώροι του Ζαππείου Μεγάρου έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα για να φιλοξενήσουν τους δημοσιογράφους από όλον τον πλανήτη, οι οποίοι στην διάθεση τους θα έχουν δυο αίθουσες εργασίας και μια αίθουσα συνεντεύξεων καθώς και τον χώρο του λεγόμενου Περιστυλίου στο οποίο θα μπορούν να βγαίνουν σε ζωντανή μετάδοση.

Το εντυπωσιακό για τα ελληνικά δεδομένα κέντρο τύπου ι αποτελείται από δύο αίθουσες εργασίας 220 θέσεων και μια αίθουσα συνεντεύξεων 120 θέσεις, πλήρως διαμορφωμένες και εξοπλισμένες για την κάλυψη των γεγονότων.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Προβολής το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ ήταν τόσο μεγάλο, που για την εξυπηρέτηση και των 876 ανταποκριτών, ίσως να μην είναι επαρκής και ο τεράστιος εξοπλισμός στο Κέντρο Τύπου, ο οποίος περιλαμβάνει πάνω από 200 Η/Υ με ενσύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο καθώς και δωρεάν Wi-Fi σε όλο το Ζάππειο Μέγαρο.

Συγκεκριμένα ο εξοπλισμός του Κέντρου Τύπου απαρτίζεται από 45 τηλεφωνικές γραμμές, 100 Η/Υ με ελεύθερο ιντερνέτ, ενσύρματο δίκτυο για 200 Η/Υ, ασύρματο δίκτυο για επιπλέον 250 συσκευές νέας τεχνολογίας (tablet, smartphones, laptop), 4 συσκευές fax, 15 εκτυπωτές, 2 φωτοαντιγραφικά μηχανήματα , 13 τηλεοράσεις plasma, 2 plasmawalls τα οποία αποτελούνται από 9 οθόνες το καθένα για την παρακολούθηση 9 διαφορετικών καναλιών και συνοδεύονται από 400 δέκτες και τα αντίστοιχα ακουστικά, 6 ραδιοφωνικούς θαλάμους καθώς και 6 τερματικά του Υπουργείου Εσωτερικών για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και προβολής έχουν διαπιστευτεί 876 δημοσιογράφοι και ανταποκριτές από 45 χώρες αριθμός κατά 35% μεγαλύτερος από αυτόν στις εκλογές του 2012. Οι 497 είναι ξένοι δημοσιογράφοι ενώ 231 είναι έλληνες. Συνολικά στο χώρο του Ζαππείου βρίσκονται 27 πρακτορεία ειδήσεων, 100 τηλεοπτικά κανάλια 27 ραδιοφωνικοί σταθμοί και 84 εφημερίδες/περιοδικά.