Η Κύπρος στον πυρήνα των χωρών που καταπολεμούν τον αντισιμιτισμό

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την υιοθέτηση από την Κυπριακή Δημοκρατία του νομικά μη δεσμευτικού, λειτουργικού ορισμού του Αντισημιτισμού, όπως αυτός καθορίζεται από τη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, ως χρήσιμου καθοδηγητικού imagewεργαλείου εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Με την υιοθέτησή της, η Κύπρος καθίσταται η 17η χώρα παγκοσμίως που υιοθετεί τον εν λόγω ορισμό και εντάσσεται στον πυρήνα των κρατών που καταπολεμούν τον Αντισημιτισμό και εφαρμόζουν εκπαιδευτικές και άλλες πολιτικές που προάγουν το σεβασμό στη διαφορετικότητα και καταπολεμούν κάθε μορφής ρατσισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών με την απόφαση αυτή επαναβεβαιώνεται η προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προώθηση και εμπέδωση του σεβασμού και της διαφορετικότητας και στην αντιμετώπιση κάθε μορφής διακρίσεων, ρατσισμού και ξενοφοβίας, συμπεριλαμβανομένου του Αντισημιτισμού.

H σχετική Πρόταση παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από κοινού από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Όπως αναφέρεται η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πρόσφατα υποβάλει αίτηση για απόκτηση καθεστώτος παρατηρητή στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, στη βάση σχετικής Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου που λήφθηκε στις 27.11.2019, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ισραήλ χαιρετίζει

Το Ισραήλ χαιρετίζει τη σημερινή απόφαση τηςΚυπριακής κυβέρνησης.

Ανακοίνωση Τύπου της Πρεσβείας χαρακτηρίζει την απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης ως «σημαντικό βήμα».

Το Ισραήλ και η Κύπρος, προσθέτει, «εργάζονται στενά για την εκπαίδευση/ενημέρωση για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος και για την ευαισθητοποίηση για καταπολέμηση του αντισημιτισμού».

Η απόφαση, επιπλέον, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική ενόψει της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του αντισημιτισμού στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Θα πρέπει να θυμόμαστε το παρελθόν για να διασφαλίσουμε το μέλλον», αναφέρει η Πρεσβεία του Ισραήλ.

Επίσης εβραϊκές οργανώσεις χαιρετίζουν την απόφαση της Κύπρου.

Σε ανάρτησή της στο twitter, η Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή (AJC) έγραψε: «Ευχαριστίες στην Κύπρο για την υιοθέτηση του λειτουργικού ορισμού του αντισημιτισμού της IHRA, ένα σημαντικό εργαλείο στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση του μίσους κατά των Εβραίων σε όλες του τις μορφές».

Ο Ντέιβιντ Χάρις, επικεφαλής της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής, έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ότι κατά την επίσκεψή τους στη Λευκωσία, τον περασμένο μήνα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης τους ανέφερε ότι η υιοθέτηση του λειτουργικού ορισμού του Αντισημιτισμού της IHRA ήταν ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης. «Τώρα έγινε. Για άλλη μια φορά, η Κύπρος έδειξε την ηγεσία & τη φιλία της» πρόσθεσε ο κ. Χάρις, ευχαριστώντας την Κυβέρνηση στα ελληνικά.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Πρακτορείου Ισαάκ Χέρτσογκ συνεχάρη στο twitter τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση της Κύπρου «που έλαβαν αυτή τη σημαντική απόφαση για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού».

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιούβαλ Ρότεμ, σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter, έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα που έκανε η Κύπρος». Ελπίζουμε να δούμε περισσότερες χώρες να υιοθετούν τον ορισμό της IHRA για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, συμπλήρωσε.