Πρόεδρος ΔΗΣΥ:Αναμένω η Ε.Ε.να ξαναστείλει ξεκάθαρο μήνυμα για τις ενέργειες της Τουρκίας

Για τις εξελίξεις στην περιοχή και το κυπριακό τοποθετήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο κ. Νεοφύτου κλήθηκε να σχολιάσει, μετά από παρατήρηση δημοσιογράφων, ότι υπάρχουν σε εξέλιξη ανοιχτά κεφάλαια και όπωςcache_728x3000_Analog_medium_823068_606150_20112019 είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι υπάρχει συντονισμός με την Ελλάδα όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις μετά και τη συμφωνία που έχουν συνάψει με τη Λιβύη αλλά και το Ευρωπαϊκό συμβούλιο που αναμένεται να εκδώσει κάποια σχετικά συμπεράσματα. Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε τα εξής:

«Αναμένω ότι η Ευρώπη θα ξαναστείλει ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Αυτά όμως δεν είναι αρκετά, ικανοποιούν το αίσθημα ολονών μας για αυτή την ξεκάθαρη συμπαράσταση της Ευρώπης. Πρέπει να βρεθεί τρόπος με την ενεργό συμμετοχή του διεθνούς παράγοντα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επαναρχίσει ο διάλογος τόσον όσον αφορά τα Ελλαδοτουρκικά όσον αφορά και το κυπριακό. Με συνέχιση των εντάσεων όσο δυνατές κι αν είναι οι φωνές στήριξης προς το δίκαιο είτε της Κύπρου είτε της Ελλάδος δεν επιλύουν από μόνες τους τα προβλήματα. Η ένταση είναι επικίνδυνη και πρέπει να βρεθεί τρόπος αποκλιμάκωσης. Χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή του διεθνούς παράγοντα για να μην μετατραπεί η περιοχή της Μέσης Ανατολής σε ακόμα ένα ηφαίστειο που προκαλεί συνεχώς προβλήματα. Δεν σηκώνει άλλο η περιοχή μας. Η Ευρώπη και η ανθρωπότητα να ζήσουμε περιστάσεις μιας νέας Συρίας στην περιοχή μας. Έχει εμπλακεί και η Λιβύη, τα πράγματα περιπλέκονται και χρειάζονται πολύ σοβαροί, λεπτοί χειρισμοί και όσο το δυνατόν μακριά από μικρόφωνα».

Κληθείς να σχολιάσεις τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί που έκανε προχθές στη διακαναλική συνέντευξη, ο κ. Νεοφύτου απάντησε:

«Δεν σχολιάζω τι θα πει είτε ένας πολιτικός μου αντίπαλος είτε ένας Τουρκοκύπριος πολιτικός. Ένα θα πω το θέμα αρχής και είναι μήνυμα και προς τους συμπατριώτες μας τους Τουρκοκύπριους. Μόνο μέσα από την επανένωση της Κύπρου θα νιώσουμε πραγματικά Κύπριοι. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Χωρίς τα βαρίδια του οποιουδήποτε τρίτου, των οποιονδήποτε εγγυητών. Μόνο μέσα από τη λύση θα γίνουμε αφέντες του τόπου μας, μακριά από κατοχικά στρατεύματα, μακριά από ξένες εγγυήσεις. Μια Κύπρος ενωμένη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ό, τι καλύτερο για το σύνολο των πολιτών. Εμείς οι Ελληνοκύπριοι ζούμε την κατοχή από το 1974. Αν δεν βρεθεί λύση του Κυπριακού και οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι θα πληρώσουν εξίσου το τίμημα, γιατί τα κατεχόμενα θα τουρκοποιηθούν και από την άλλη ως κυπριακός ελληνισμός, δεν μπορούμε να έχουμε μέλλον σε αυτό τον τόπο με ένα σύνορο την Τουρκία των 80 εκατομμυρίων. Γι’ αυτό και εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός στοχοπροσηλωμένοι στον πατριωτικό ρεαλισμό παρά την ακρότητα και την επιθετικότητα της Τουρκίας, δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά να επιμένουμε στο διάλογο».