Αντρέι Μασλόφ:Να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου και η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας

Tο διττό μήνυμα πως η Ελλάδα είναι παραδοσιακός και αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη και πως το κυριότερο είναι να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, έστειλε ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ. Στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου, ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα άνοιξε τη βεντάλια των θέσεων της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, από τα διμερή, τα περιφερειακά έως τα διεθνή ζητήματα.772333

Ξεκινώντας την εφ` όλης ενημέρωση, ο Αντρέι Μάσλοβ χαρακτήρισε το σημερινό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας πολύ καλό και πολύ υψηλό και σημείωσε πως η πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια στη Μόσχα, στις 6 Νοεμβρίου, υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι ο διάλογος είναι εξαιρετικός. Η συνάντηση στη Μόσχα έδειξε ξεκάθαρα ότι θα συνεχιστεί ο εντατικός πολιτικός διάλογος και η πρακτική συνεργασία με γνώμονα το αμοιβαίο όφελος του ρωσικού και ελληνικού λαού, επισήμανε ο Ρώσος πρέσβης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόβ, αποδέχτηκε την πρόσκληση του Νίκου Δένδια να επισκεφτεί την Ελλάδα το νέο έτος και σημείωσε πως η Ρωσία αναμένει τη θετική ανταπόκριση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην πρόσκληση εκ μέρους του Ρώσου Προέδρου να συμμετάσχει στους εορτασμούς των 75 χρόνων από τη Νίκη κατά του φασισμού και του ναζισμού, που θα πραγματοποιηθούν στις 9 Μαΐου 2020 στη Μόσχα.

Αποτυπώνοντας περαιτέρω τη βούληση της ρωσικής πλευράς, ο Πρέσβης της Ρωσίας ανέφερε πως και το νέο έτος οι δύο χώρες θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους σε αυτήν την κατεύθυνση, τονίζοντας πως οι προοπτικές είναι καλές και πως η Μόσχα δεν βλέπει εμπόδια. «Και υπό τις συνθήκες του αντιρωσικού καθεστώτος των κυρώσεων μπορούμε να προχωράμε» πρόσθεσε.

Εξειδικεύοντας το πρόγραμμα διαβουλεύσεων που υπέγραψαν Δένδιας και Λαβρόφ στη Μόσχα, είπε πως προβλέπονται τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αντίστοιχων διευθύνσεων των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών για τα έτη 2020-2022 με στόχο την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε διάφορα διμερή και διεθνή θέματα. Συνολικά αναφέρονται 15 πεδία που παρουσιάζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον, από τα προξενικά θέματα έως τις νέες προκλήσεις και απειλές, συμπλήρωσε.