«Ανεπιθύμητα πρόσωπα» δύο υπάλληλοι της γερμανικής πρεσβείας στη Μόσχα

 

«Ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non grata) κηρύχθηκαν δύο υπάλληλοι της γερμανικής πρεσβείας στη Μόσχα, μετά από αντίστοιχη κίνηση της Γερμανίας, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών772333.

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο υπάλληλοι έχουν προθεσμία επτά ημερών προκειμένου να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, ενώ σύμφωνα πάντα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έγινε διάβημα διαμαρτυρίας στον Γερμανό πρέσβη για την απέλαση των δύο διπλωματών.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο Γερμανός πρέσβης Γκέζα Αντρέας φον Γκέιρ είχε κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

H Γερμανίδα καγκελάριος τοποθετήθηκε την Πέμπτη για τη δολοφονία του Γεωργιανού πολίτη στο Βερολίνο, που πυροδότησε διπλωματική ένταση μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας.

Να μείνουν μακριά από εικασίες, κάλεσε τους πολίτες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κληθείσα να απαντήσει σε ερώτηση για την πρόσφατη δολοφονία Γεωργιανού πολίτη στο Βερολίνο.

Την Τετάρτη, το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δύο υπάλληλοι της Ρωσικής Πρεσβείας έχουν κηρυχθεί ως «personae non grata» (δηλαδή ανεπιθύμητα πρόσωπα), καθώς φέρονται να εμπλέκονται στη δολοφονία ενός Γεωργιανού πολίτη στο Βερολίνο. Το υπουργείο εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι η Ρωσία θα παρέχει άμεση συνεργασία για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε πως Θα απαντήσει σε αυτήν την ενέργεια και περιέγραψε τις γερμανικές δηλώσεις ως αβάσιμες και εχθρικές.

«Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να δίνουμε απαντήσεις σε υποθετικές ερωτήσεις. Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα», ανέφερε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους.Τον Αύγουστο, ο Ζελιμκάν Κανγκοσβίλι ένας 40χρονος Γεωργιανός υπήκοος σκοτώθηκε σε ένα πάρκο του Βερολίνου.

Σύμφωνα με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, το θύμα ήταν μέλος της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης «Εμιράτο του Καυκάσου», που είναι παράνομη στη Ρωσία, και πολέμησε τα ρωσικά ομοσπονδιακά στρατεύματα στην Τσετσενία από το 2000 έως το 2004.

Στις αρχές Δεκεμβρίου η Γερμανία απέλασε δύο υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας χαρακτηρίζοντάς τους «personae non grata», εξαιτίας ενδεχόμενης εμπλοκής τους στη δολοφονία 40χρονου Γεωργιανού. Το θύμα ήταν μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης στον Καύκασο και όπως έκανε γνωστό την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, η Μόσχα είχε ζητήσει την έκδοσή του.

Ο Γεωργιανός δολοφονήθηκε στις 23 Αυγούστου στο Βερολίνο, ενώ οι αρχές είχαν συλλάβει έναν 49χρονο Ρώσο ως βασικό ύποπτο.