Ρωσία σε Τουρκία:«Δείξτε μας τη συμφωνία με τη Λιβύη που κρατάτε κρυφή”

Η Μόσχα περιμένει από την Άγκυρα να αποκαλύψει το περιεχόμενο του μνημονίου συνεννόησης που υπέγραψε με την λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μίκαελ Μπογκντάνοφ στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.2785055

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα και ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα έστειλε μήνυμα στην Τουρκία για το Μνημόνιο με την Λιβύη.

«Δεν είμαστε συμμετέχοντες της εν λόγω συμφωνίας. Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι οι Λίβυοι και άλλες εμπλεκόμενες πλευρές… η Ελλάδα, η Κύπρος ανησυχούν για αυτή τη συμφωνία, καθώς παραμένει κρυφή. Θα ήταν καλό εκ μέρους τους να μιλήσουν (για αυτήν), καθώς υπάρχουν ερωτήματα (όπως) τι είδους εξουσία είχε ο (πρωθυπουργός της GNA Φάγιεζ) αλ Σαράζ να υπογράψει αυτή τη συμφωνία. Πόσο νόμιμες είναι οι υπογραφές αυτών των διακυβερνητικών συμφωνιών», τόνισε ο Μπογκντάνοφ.

Σε δύο χρόνια η εφαρμογή

Αξιωματούχος της Τουρκίας γνωστοποίησε ότι η συμφωνία Άγκυρας – Λιβύης θα τεθεί σε εφαρμογή σε δύο χρόνια, όταν και ενεργοποιηθούν τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.5459385

Εντός των επόμενων δύο ετών αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, όπως δήλωσε καλά πληροφορημένη πηγή, η οποία πρόσκειται στην τουρκική κυβέρνηση.

«Η θαλάσσια γραμμή μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας θα χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς. Σχεδιάζεται να δημιουργηθούν δύο λιμάνια για την εξυπηρέτηση της ναυσιπλοΐας μεταξύ των τουρκικών και λιβυκών ακτών» σχολίασε παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος, μιλώντας στο Sputnik.Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται λίγες ημέρες, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε πολλαπλές αντιδράσεις, με την Ελλάδα να κάνει λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι επίσημες τοποθετήσεις εκ μέρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, αλλά και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει σχεδόν τα 2/3 των εδαφών της Λιβύης.

Τόσο η Ελλάδα όσο και ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία πρόσκειται στον στρατηγό Χαφτάρ, έχουν ήδη αποστείλει επιστολές διαμαρτυρίες στα αρμόδια όργανα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής, Αγκίλα Σάλεχ Άισα, θα επισκεφτεί σήμερα, Πέμπτη, την Αθήνα, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, με στόχο τον συντονισμό των δράσεων των δύο πλευρών.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά τη ρητή καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.