Ελισσαίος Βαγενάς:«Επικίνδυνη για τους λαούς η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης»

Την άποψη ότι, η πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τη χάραξη ΑΟΖ μεταξύ τους, είναι πολύ επικίνδυνη για τους λαούς, εξέφρασε ο Ελισσαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος, ο οποίος μίλησε στο Sputnik.VAGENAS-696x522

«Η συμφωνία αγνοεί την Κρήτη και τα άλλα ελληνικά νησιά, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Επιπλέον είναι “καταλύτης” κατά των διαβεβαιώσεων που έδιναν στη χώρα μας όλα τα άλλα κόμματα, που στηρίζουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, της βαθύτερης εμπλοκής στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ε. Βαγενάς, υπογράμμισε πως η πολιτική των κομμάτων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, έχει μετατρέψει την Ελλάδα  σε μια απέραντη αμερικανο-νατοϊκή βάση. «Όλα αυτά τα κόμματα ισχυρίζονταν πως ΝΑΤΟ-ΕΕ και η στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ, θα διαφυλάξει τον ελληνικό λαό από περιπέτειες, θα εξασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια. Ήδη, αυτή η πολιτική μετατρέπει τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανο-νατοϊκή βάση. Στην πράξη, ωστόσο, βλέπουμε να ενισχύονται οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας, οι οποίες συνιστούν κλιμάκωση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης. Η Τουρκία, ήδη, έχει στρατεύματα κατοχής σε 3 χώρες (Κύπρος, Ιράκ, Συρία) και χιλιάδες φορές το χρόνο παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών, επιδιώκει να διαμορφώσει ”γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο. Όλα αυτά, τα κάνει με τις ”πλάτες” των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούν τις αυταπάτες και τον εφησυχασμό»

Απαραίτητη θεωρεί το ΚΚΕ την αλλαγή της στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική, που ακολουθεί η κυβέρνηση. Προς την απελευθέρωση από τις θανατηφόρες δαγκάνες των ιμπεριαλιστικών ενώσεων ΝΑΤΟ και ΕΕ, πρέπει να κινηθεί η χώρα μας, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε ότι, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να είναι εφαλτήριο για νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, κλείνοντας όλες τις ξένες στρατιωτικές βάσεις.

«Το λαϊκό κίνημα πρέπει να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στις αυταπάτες και τον εφησυχασμό, που καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως κι η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, πως μέσα στην “αγκάλη” των ιμπεριαλιστών ο λαός δεν κινδυνεύει. Σήμερα, απαιτείται η απελευθέρωση από τις θανατηφόρες “δαγκάνες” του εναγκαλισμού των ιμπεριαλιστικών ενώσεων ΝΑΤΟ και ΕΕ, τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Να σταματήσει η χώρα μας να είναι εφαλτήριο για νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις. Πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται στο εξωτερικό», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο Ελισσαίος Βαγενάς είπε: «Δε θέλουμε συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και οργανισμούς, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια. Μόνον η λαϊκή πάλη μπορεί να εγγυηθεί ειρήνη και ασφάλεια, και σε σύγκρουση με τα σχέδια των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων».