ΔΗΚΟ:Απαράδεκτη η ενέργεια του Δημάρχου Δερύνειας να ζητήσει παρέμβαση ΟΗΕ στην μεταρρύθμιση Τ.Α.

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει το ΔΗΚΟ  την  ενέργεια του Δημάρχου Δερύνειας να ζητήσει από τον ΟΗΕ να παρέμβει στην μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ αναφέρει:
“Αδιανόητη, απαράδεκτη και εχθρική προς τους συντεταγμένους θεσμούς της strobiliaΚυπριακής Δημοκρατίας, είναι η επιστολή του Δημάρχου Δερύνειας προς την επικεφαλής της UNFICYP, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, με την οποία, στην ουσία, καλεί τον ΟΗΕ να παρέμβει στο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να χειρίζεται εσωτερικά της ζητήματα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και τις έννομες διαδικασίες της κυπριακής πολιτείας.
Είναι δικαίωμα του Δημάρχου να διαφωνεί με την πρόταση για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορά τη Δερύνεια, αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα ο Δήμαρχος ή οποιοσδήποτε άλλος να καλεί τρίτους να παρέμβουν για να μην επηρεαστεί ο δήμος του.
Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι θέμα της κυβέρνησης, της Βουλής και των άλλων εμπλεκομένων, όπως της Ένωσης Δήμων και κανενός άλλου.
Καταλαβαίνουμε ότι ο Δήμαρχος Δερύνειας θέλει να παραμείνει ανενόχλητος, για να διαδραματίζει δήθεν ρόλο στην επαφή των δύο κοινοτήτων. Αυτό μπορεί να το κάνει μέσω άλλων φορέων και όχι μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δεν είναι τσιφλίκι κανενός.
Ανεξάρτητα από τη θέση του για την κυβερνητική πρόταση για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα κατατεθεί κατά τη συζήτηση στη Βουλή, το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ως απαράδεκτη την επιστολή του Δημάρχου Δερύνειας.”

Η επιστολή Καραγιάννη

Ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης με επιστολη προς την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, την  ενημερώνει αναφορικά με την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για μεταρρύθμιση των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης. Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, εξήγησε ότι στην επιστολή ενημερώνει σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες του Δήμου Δερύνειας, τις προσπάθειες που καταβάλει για επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων.

“Τον τελευταίο καιρό ξένες Πρεσβείες, δέκα περίπου, έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το δικοινοτικό έργο που παράγει ο Δήμος Δερύνειας μέσα από το Κέντρο “Γκαράζ”, για να δουν το έργο που γίνεται μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η κυρία Σπέχαρ ήρθε τον περασμένο Μάιο, κάτι που αποτελεί τιμή, την ενημέρωσα για τις ανησυχίες μας και της έστειλα επιστολή τον Σεπτέμβριο του 2019 και της εξηγώ τους λόγους για τους οποίους η Δερύνεια θα πρέπει να διατηρήσει την αυτοτέλια της ως ακριτική περιοχή και να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της για την επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και να βάλουμε όσο μπορούμε το λιθαράκι μας για επιστροφή της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου.”

Θεωρούμε ότι η Δερύνεια δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί από το έργο της, είπε ο κύριος Καραγιάννης και σημείωσε ότι ως επόμενο βήμα έχει ανατεθεί σε ιδιώτη η διενέργεια μελέτης για την τοπική αυτοδιοίκηση.

΄”Θα τη συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα αρχίσουμε επαφές με τα κόμματα και θα ακολουθήσουν και πανδημοτικές συγκεντρώσεις για να εξηγήσουμε στον κόσμο για τις δράσεις τις οποίες πρέπει να προβάλουμε” κατέληξε