Ενταλμα σύλληψης εναντίον Ελλαδίτη για την Α’ φάση του ΣΑΠΑ

Αναβλήθηκε για τις 4 Φεβρουαρίου η δίκη των 6  για την υπόθεση Β’ φάσης του ΣΑΠΑ

Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου μετά από έγκριση της Νομικής Υπηρεσίας εναντίον 73χρονου από την Ελλάδα, του Γιώργου Μπάφα, για διευκόλυνση των ανακρίσεων στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης για την Α΄ φάση του αποχετευτικού συστήματος Πάφου.CNA_M0c2a4084452844808a5db84ec62c754a

Ο 73χρονος μετά τη σύλληψη του αναμένεται να έρθει στην Κύπρο για να δώσει κατάθεση ενώ δεν αποκλείεται να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η ανακριτική ομάδα του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων συνεχίζει τις εξετάσεις σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία για την υπόθεση του ΣΑΠΑ.

Στο μεταξύ νέα  αναβολή δόθηκε σήμερα από το Κακουργιοδικείο στην υπόθεση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου, η οποία ορίστηκε για τις 4 Φεβρουαρίου στις 09:00 το πρωί.

Η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Δώρα Σωκράτους ανέφερε πως άκουσε τις απόψεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων και της κατηγορούσας αρχής, που δεν είναι έτοιμη – όπως είπε- να παρουσιάσει τα γεγονότα και έκρινε σκόπιμο να οριστεί η ίδια ημερομηνία για απάντηση από όλους τους κατηγορουμένους.

Ενέκρινε επίσης το αίτημα για τροποποίηση του κατηγορητηρίου.

Οι κατηγορούμενοι 1,2,3,4,5, παρέμειναν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί κατά την παραπομπή τους σε δίκη στο κακουργιοδικείο, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παράδοση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων και υπογραφή προσωπικών εγγυήσεων 200 χιλιάδων ευρώ.

Όσο για τον 6ο κατηγορούμενο Γιώργο Σιαηλή η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου διέταξε όπως υπογράψει εγγύηση προσωπική ύψους 200 χιλιάδων ευρώ, και να μεριμνήσει ώστε να υπογραφεί εγγύηση από αξιόχρεο εγγυητή που να συμποσούται το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ.

Ωστόσο, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων Γ. Μιχαηλίδη. Ε. Ευσταθίου, Β. Βασιλείου και Γ. Σιαηλή ζήτησαν την απάλειψη του όρου για την καθημερινή τους παρουσία σε αστυνομικό σταθμό.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου έκανε αποδεκτό το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων 3, 4, 5 και 6 αποφάσισε όπως ο Γ. Μιχαηλίδης παρουσιάζεται στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου τρεις φορές την εβδομάδα και συγκεκριμένα την Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 08:00 μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι, ο Ε. Ευσταθίου επίσης τρεις φορές εβδομαδιαίως και συγκεκριμένα την Δευτέρα, Πέμπτη και το Σάββατο από τις 07:00 το πρωί μέχρι τη 13:00 το μεσημέρι.

Ο Β. Βασιλείου επίσης θα παρουσιάζεται τρεις φορές την εβδομάδα από τις 10:00 μέχρι τις 20:00 την Τρίτη και την Πέμπτη και την Κυριακή από τις 08:00 το πρωί μέχρι στις 24:00 τα μεσάνυκτα.

Ο Γ. Σιαηλής επίσης θα παρουσιάζεται τρεις φορές εβδομαδιαίως, τη Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο.

Όσο για τον Σ. Βέργα και Ε. Μαλληκίδη, που έχουν ομολογήσει την συμμετοχή τους στο σκάνδαλο, θα παρουσιάζονται καθημερινά στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου.

Συνολικά οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν 153 κατηγορίες για τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, απάτης, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, απόσπαση χρημάτων, δωροληψία, κατάχρηση εξουσίας, αποδοχή αμοιβής με τρόπο που να υποδηλώνει δεκασμό, διαφθορά, αθέμιτη κτίση περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου και άλλες.

Ο γενικός διευθυντής του ΣΑΠΑ Ευτύχιος Μαλληκίδης αντιμετωπίζει τις περισσότερες κατηγορίες, σύνολο 67 και ο τέως δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας 58.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Σ. Βέργα ποινικολόγος Γ. Γεωργίου ανέφερε στο Δικαστήριο πως ο πελάτης του είναι έτοιμος να παραδεχτεί ενοχή για να κερδίσει χρόνο και να οριστεί η υπόθεση για ποινή και γεγονότα.

Η κατηγορούσα αρχή που εκπροσωπείτο από τον κ. Αριστείδου ζήτησε την τροποποίηση του υφιστάμενου κατηγορητηρίου γιατί προστέθηκαν – όπως είπε- νέες κατηγορίες, λέγοντας επίσης πως το επόμενο αίτημα της κατηγορούσας αρχής είναι η τροποποίηση του υφιστάμενου κατηγορητηρίου.

Πρόσθεσε επίσης πως οι κατηγορίες που αναμένεται να τροποποιηθούν είναι οι 32, 82, 84, 86, 88, 90, 92, 94,101, και 126.

Οι αντικαταστάσεις, συνέχισε, αφορούν κυρίως τροποποιήσεις χρηματικών ποσών και αδικημάτων αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις τροποποιήσεις κάποιων φράσεων.

Σε σχέση με την κατηγορία 126 ο κ. Αριστείδου ανέφερε πως αφορά τους κατηγορούμενους Ε. Μαλληκίδη, Γ. Μιχαηλίδη . Ε. Ευσταθίου , Β. Βασιλείου και θα εξαιρεθεί ο πρώτος κατηγορούμενος.

Ωστόσο, σημείωσε, οι τροποποιήσεις αφορούν όλους τους κατηγορούμενους, ενώ η προσθήκη δεν αφορά τον 6ο κατηγορούμενο, Γ. Σιαηλή.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ε. Μαλληκίδη, Κώστας Ευσταθίου, ανέφερε πως υπάρχουν θέματα σε εκκρεμότητα και συγκεκριμένα – όπως είπε- του παραδόθηκε άλλο μαρτυρικό υλικό με 3000 σελίδες και ως εκ τούτου ζήτησε αναβολή για να απαντήσει ο πελάτης του.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Γ. Μιχαηλίδη, κ. Χατζηλοίζου δεν έφερε ένσταση στο αίτημα της κατηγορούσας αρχής, ωστόσο, όπως είπε ο πελάτης του δεν είναι έτοιμος να απαντήσει. Είπε, επίσης, πως δεν του έχουν δοθεί οι καταθέσεις μαρτύρων που λήφθηκαν στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης.

Επίσης, ο συνήγορος υπεράσπισης του Ε. Ευσταθίου, δικηγόρος Σ. Αγγελίδης, δεν έφερε ένταση, ωστόσο, είπε επίσης πως ο πελάτης του δεν είναι έτοιμος να απαντήσει.

Το ίδιο και ο συνήγορος υπεράσπισης του Β. Βασιλείου, Γ. Σεραφείμ δεν έφερε ένσταση αλλά είπε και αυτός πως ο πελάτης του δεν είναι έτοιμος να απαντήσει στις κατηγορίες.

Όσο για τον συνήγορο υπεράσπισης του Γ. Σιαηλή, δικηγόρο Αλέξανδρο Αλεξάνδρου, δεν έφερε ένσταση στο αίτημα της κατηγορούσας αρχής, αλλά ζήτησε επιπρόσθετο χρόνο γιατί του λείπει – όπως είπε- μαρτυρικό υλικό.

Οι Γ. Μιχαηλίδης Ε. Ευσταθίου, Β. Βασιλείου και Γ. Σιαηλής αρνούνται παραδοχή στην υπόθεση.

Η κατηγορούσα αρχή ζήτησε επίσης από τους συνηγόρους υπεράσπισης να αποστείλουν σχετική επιστολή ώστε να τους εφοδιάσει με το μαρτυρικό υλικό που δεν τους έχει παραδοθεί.