Λιμάνι Λάρνακας:Οι εργαζόμενοι απαντούν με δυναμικά μέτρα στην κοροϊδία

Τρίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου

 

Σε τρίωρη στάση εργασίας από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι κατέρχονται την ερχόμενη Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι της Αρχής Λιμένων στο λιμάνι της Λάρνακας, διαμαρτυρόμενοι για την παράταση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, που δόθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στην Κοινοπραξία «Ζήνων» για την υπογραφή της επίσημης συμφωνίας και για την έναρξη των κατασκευαστικών έργων ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης.CNA_M8e03632ded4846d69535b4788ea2488f

Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, των έξι Συντεχνιών της Αρχής Λιμένων δηλαδή των ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, ΣΥΑΛΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΜΕΠΕΓΙΕ ΣΕΚ, ΔΕΟΚ και ΣΥΠΑΛΚ. Αποφασίστηκε επίσης όπως στις 16 Φεβρουαρίου οι Συντεχνίες πραγματοποιήσουν εκ νέου Γενική Συνέλευση προκειμένου, ανάλογα με τις εξελίξεις, να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα τους.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε σε έντονο κλίμα, με τους εργαζόμενους να ζητούν άμεση δυναμική κινητοποίηση χωρίς να περιμένουν να παρέλθει η 15η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η νέα παράταση που δόθηκε στην Κοινοπραξία «Ζήνων».

Σε δηλώσεις του και μιλώντας εκ μέρους όλων των συντεχνιών, ο Γλαύκος Κωνσταντίνου Γραμματέας της Κλαδικής Επιτροπής της ΣΗΔΗΚΕΚ- ΠΕΟ ανέφερε ότι «η Γενική Συνέλευση είχε ως αντικείμενο την κοροϊδία που υπάρχει αναφορικά με την παραχώρηση του λιμανιού της Λάρνακας σε στρατηγικό επενδυτή. Η κοροϊδία αυτή χρονολογείται από το 2012 και υπάρχει συνεχώς παράταση στην παράταση χωρίς να υπάρχει καμιά καταληκτική απόφαση».

Πρόσθεσε ότι την περασμένη Τετάρτη οι συντεχνίες ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων σχετικά με τη νέα παράταση που δόθηκε στην Κοινοπραξία «Ζήνων» για να καταφέρει να βρει τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις και εγγυήσεις για να υπογραφεί η σχετική σύμβαση με το κράτος.

«Θεωρήσαμε σωστό να μεταφέρουμε στους εργαζόμενους στο λιμάνι της Λάρνακας τις δικές μας ανησυχίες και επιφυλάξεις που έχουμε για το όλο θέμα» είπε.

Ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε ότι κατά τη Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε όπως την ερχόμενη Τετάρτη 28 Ιανουαρίου «γίνει τρίωρη στάση εργασίας από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Στη στάση εργασίας θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να συμμετέχουν και οι δύο βασικοί εταίροι του λιμανιού της Λάρνακας, δηλαδή ο Σύνδεσμος Αδειούχων Αχθοφόρων και οι Λιμενεργάτες, που εξέφρασαν την επιθυμία να αντιδράσουν με το δικό τους τρόπο και να στηρίξουν τις δικές μας ενέργειες».

Επίσης στις 16 Φεβρουαρίου, δηλαδή μία μέρα μετά την προθεσμία που δόθηκε στην Κοινοπραξία «Ζήνων» θα πραγματοποιηθεί στις 07.30 το πρωί νέα Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο λιμάνι της Λάρνακας «προκειμένου να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις αναλόγως δηλαδή με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στις 15 Φεβρουαρίου».

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ακόμα ότι «είναι ξεκάθαρο πως η παραχώρηση του λιμανιού θα έχει τη μορφή ξεπουλήματος. Εμείς συμφωνούμε με τα έργα και τις επενδύσεις που έχει κάνει στο λιμάνι της Λάρνακας η Αρχή Λιμένων και πιστεύουμε ότι προχωρεί προς τη σωστή κατεύθυνση» και πρόσθεσε πως «η προσπάθεια μας είναι η Αρχή Λιμένων να διατηρήσει αυτή τη διαχείριση και την εμπορική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το δρόμο που θα πάρει το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων στο λιμάνι της Λεμεσού».

Η Αρχή Λιμένων, συνέχισε, «έχει την οικονομική ευχέρεια και τις δυνατότητες να αναπτύξει με τον τρόπο που σήμερα αναπτύσσει το λιμάνι της Λάρνακας. Πιστεύουμε ότι το λιμάνι αποφέρει κέρδη στην Αρχή Λιμένων, η οποία με τη σειρά της τα μεταφέρει στο κράτος ενώ και οι εργαζόμενοι θα διατηρήσουν την εργασία τους».

Σημείωσε επίσης ότι «η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Λάρνακας είναι μια μικρογραφία των γενικότερων ιδιωτικοποιήσεων και πιστεύουμε ότι απέτυχε παταγωδώς. Εδώ και 15 χρόνια τρεις κυβερνήσεις, δηλαδή Κληρίδη, Παπαδόπουλου και Χριστόφια, διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων, προσπάθησαν να παραχωρήσουν το λιμάνι της Λάρνακας σε στρατηγικό επενδυτή και απέτυχαν» είπε και πρόσθεσε πως «εμείς πιστεύουμε ότι το λιμάνι θα πρέπει να παραμείνει στην Αρχή Λιμένων η οποία να συνεχίσει να το διαχειρίζεται».