Νέα ηγεσία εξέλεξαν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, αμφισβητείται ο κυβερνητικός συνασπισμός με Μέρκελ

Το δίδυμο, Νόρμπερτ Βαλτερ Μπόργιανς και Σάσκια Έσκεν, είναι οι νέοι Πρόεδροι του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που έγιναν γνωστά το βράδυ του Σαββάτου, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας των μελών του κόμματος.imagew

Ηττημένοι της αναμέτρησης, το επίσης δίδυμο του Υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, με την πολιτικό του κόμματος, Κλάρα Γκέβιτς.

Συνολικά, τις τελευταίες εβδομάδες ψήφισαν με επιστολή περίπου 460.000 μέλη του κόμματος και απο τις ψήφους αυτές το δίδυμο Μπόργιανς-Έσκεν έλαβε το 53%, ενώ οι Σολτς-Γκέβιτς, το 45%.

Οι νικητές ανήκουν στην αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών και θέτουν υπό αμφισβήτηση την συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας με το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Άγκελα Μέρκελ.

Οι όροι που θέτουν για την συνέχιση της συνεργασίας, είναι η επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού συμβολαίου με τους Χριστιανοδημοκράτες, ενώ ζητούν μεγάλες επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, δημόσια έργα, περισσότερα χρήματα για την παιδεία και κατώτατο μισθό, τα 12 ευρω/ώρα.

Τα αιτήματα αυτά προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και για αυτό είναι βέβαιο πως το επόμενο χρονικό διάστημα ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία θα εισέλθει σε σημαντικές αναταράξεις, με αμφίβολο το μέλλον του.

Ο Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, υπήρξε Υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και έγινε γνωστός για τον αγώνα του κατά της φοροδιαφυγής, ακόμη και με αμφισβητούμενα μέσα, όπως η παράνομη αγορά στοιχείων καταθετών σε ελβετικές τράπεζες.

Ένα μέρος των στοιχείων αυτών είχε παραδώσει πριν από τρία χρόνια στην ελληνική κυβέρνηση, λίστα που περιελάμβανε ονόματα Ελλήνων καταθετών σε ελβετικές τράπεζες και έγινε γνωστή στην Ελλάδα με την ονομασία «λίστα Μπόργιανς».

Να σημειωθεί πως το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να επικυρωθεί από το σημερινό Προεδρείο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο.

Το SPD σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις βρίσκεται στα χαμηλότερα ποσοστά της ιστορίας του, καταγράφοντας γύρω στο 15%.