Έπεσαν όλα τα οχυρά

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Πολύ ένταση και αγωνία καταμετρήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Το μαύρο βαν που κυκλοφορούσε κοινή θέα, στους δρόμους της Λάρνακας και φέρεται να είχε κατασκοπευτική δράση, με υποκλοπές και άλλα τινά,

????????????????????????????????????

προκάλεσε σάλο  και διαμαρτυρίες. Ξεσηκώθηκαν πολιτικοί και δημοσιογράφοι αναλαμβάνοντας  ρόλο  Κλουζώ. Ξεκίνησαν  θεωρίες και έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί  ποιούς παρακολουθούσε και με ποιών τις  εντολές  κατέγραφε πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα το φερόμενο κατασκοπευτικό βαν . Η  υποκρισία σκαρφάλωσε στη σκάλα του ζενίθ με τα κροκοδείλια δάκρυα να κρούουν κώδωνες κινδύνων , για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών και για την εθνική μας ασφάλεια, η οποία   θυμίζει κυπριακό κοφίνι.

Τότε σιωπούσαν…

Η πιο πάνω αποκάλυψη με τίποτε δεν θυμίζει ένα άλλο πιο σοβαρό περιστατικό το οποίο συνέβη πριν 20 περίπου χρόνια στη διάρκεια της  δεύτερης διακυβέρνησης  Κληρίδη. Ως δημοσιογράφος της ΧΑΡΑΥΓΗΣ τότε, είχα δημοσιεύσει φωτογραφικό και άλλο  υλικό που αποκάλυπταν πως  το ρετιρέ της Αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία είχε μετατραπεί σε άντρο παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων , φαξ και κάθε άλλου είδους ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Αποτέλεσμα και αντιδράσεις  μηδέν. Κανένα άλλο μέσο ενημέρωσης δεν ασχολήθηκε. Απαξίωναν να αναφερθούν έστω και μονολεκτικά στην ομολογουμένως συνταρακτική είδηση. Ακόμα και αυτό το μέσο  που αυτοδιαφημίζεται  ως «η εφημερίδα που  τα λέει όλα» μουγγάθηκε. Μόνο η τηλεόραση του ΡΙΚ ασχολήθηκε την πρώτη μέρα της αποκάλυψης και μετά βουβάθηκε και αυτό καθότι «έπεσε σύρμα». Οι τότε κυβερνώντες σιωπούσαν, όπως και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων δεν έδειξαν μεγάλη ευαισθησία. Και αφού καθημερινά υπήρχε συνέχεια στο θέμα και οι υπόλοιποι σιωπούσαν, ρωτήθηκε και ο τότε ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης για να δηλώσει λακωνικά, μεταξύ αστείου και σοβαρού το αμίμητο: «Ε, μα δεν το ξέρουμε ότι μας παρακολουθούν…»

Λίγα χρόνια αργότερα άλλα απόρρητα έγγραφα διαρρέουν από τον ιστότοπο της WIKILEAKS αναφορικά με το ποίοι πολιτικοί μπαινόβγαιναν στην Αμερικανική  πρεσβεία προκειμένου να προωθηθεί το εκτρωματικό σχέδιο Ανάν. Αναφορές για υποκλοπές και για κατασκοπευτική δράση για παρακολουθήσεις τηλεφώνων  υπήρχαν από το 2010,  2011 και αργότερα.

Όταν τον Ιούλιο του 2015 μέσα από διαρροή  απόρρητων εγγράφων του ιστότοπου της WIKILEAKS αποκαλύπτετο ότι η ΚΥΠ συνεργαζόταν με δύο ισραηλινές εταιρείες προκειμένου να εξασφαλίσει εξοπλισμό παρακολούθησης  τηλεφωνικών  συνδιαλέξεων προκλήθηκαν αντιδράσεις αλλά όχι της έκτασης που παίρνει σήμερα  το ζήτημα.

Μέσα  από τη διαρροή απόρρητων εγγράφων από τη Wikileaks, το όνομα του Shakak Avni, διευθυντή της εταιρείας CIS, εμφανίζεται σε τέσσερα email με την Hacking Team την περίοδο 2013, ενώ το όνομα του Tal Dilian της εταιρείας WiSpear εμφανίζεται σε 13 περιπτώσεις, δύο χρόνια αργότερα, το 2015. Όσον αφορά στην ΚΥΠ, το όνομα και οι λειτουργοί που επικοινωνούσαν με την Hacking Team εμφανίζονται σε 120 ηλεκτρονικά μηνύματα που διέρρευσε η Wikileaks στις 8/7/2015.

Αποτέλεσμα της αποκάλυψης αυτής ήταν τρεις ημέρες αργότερα, στις 11/7/2015, ο προϊστάμενος της ΚΥΠ, Ανδρέας Πενταράς, να υποβάλει την παραίτησή του. Τότε, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για παρακολουθήσεις προσωπικών δεδομένων δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και πολιτικών από την ΚΥΠ με τις υποκλοπές ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (κλήσεις, sms, ηλεκτρονικά μηνύματα, φωτογραφίες, facebook, twitter, viber, ενεργοποίηση μικροφώνων εξ αποστάσεως κ.τ.λ).

Αυτά ως εισαγωγή για την σημερινή εκκωφαντική «έκπληξη» των πολιτικών ότι είναι υποκείμενα παρακολούθησης και θέλουν λέει να προστατεύσουν την ιδιωτική ζωή των πολιτών.

Μπάτε σκύλοι αλέστε…

Στην καθημαγμένη και ημικατεχόμενη Κύπρο και οι πέτρες γνωρίζουν πως η πατρίδα μας   εδώ και δεκαετίες (ακόμα και πριν το προδοτικό πραξικόπημα και την τούρκικη εισβολή) έχει  μετατραπεί  σ’ ένα απέραντο  «περιβόλι» κατασκόπων, ξένων και ντόπιων μυστικών πρακτόρων. Μια ανοχύρωτη χώρα όπου οι ιθύνοντες και αυτοί που εντέλλονται να προστατεύσουν την ασφάλεια του κράτους και τα δικαιώματα των πολιτών,  κλείνουν τα μάτια μπροστά στο οικτρό θέαμα  «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μην δώσετε».

Όλοι  γνώριζαν  και όλοι σιωπούσαν. Τώρα τους έπιασε το «κόψιμο» με την φερόμενη κατασκοπευτική ισραηλινή εταιρεία η οποία όσο και να επιχειρεί να διαψεύδει παραπέμπει στο ρητό χωρίς «φωτιά καπνός δεν βγαίνει». Όπως και οι συχνές επισκέψεις στα γραφεία της Πινδάρου και οι  συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ με στελέχη της εβραϊκής κοινότητας δεν φαίνονται και τόσο αθώες .

Όμως μιας και γίνεται λόγος για εξοπλισμούς παρακολούθησης και συλλογής ευαίσθητων πληροφοριών, ας πάνε και λίγο πάρα πέρα   στην περιοχή της κοσμοπολίτικης  Έγκωμης. Πληροφορίες φέρουν τις μυστικές υπηρεσίες των   ΗΠΑ να έχουν στήσει ολόκληρους  κατασκοπευτικούς εξοπλισμούς σε κτίρια και όχι μόνο. Υπερσύγχρονα υπερόπλα συλλογής πληροφοριών  που τύφλα να ‘χει το μαύρο βαν. Παρακολουθούν και γνωρίζουν τα πάντα. Αν τους διαφύγει καμιά πληροφορία από το σύστημα παρακολούθησης, δεν ανησυχούν. Υπάρχουν πρόθυμοι Κύπριοι πολιτικοί και άλλοι «σπουδαίοι» παράγοντες να τους συμπληρώνουν τα κενά και τις απορίες.

Παρεμπιπτόντως ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο  για ακόμη άλλα τέσσερα βαν  παρόμοια του είδους με αυτό που κατασχέθηκε από την Αστυνομία. Ας τα ερευνήσει και αυτά ο κατά τα άλλα συμπαθής αρχηγός της Αστυνομίας.

Καμιά ελπίδα ανάνηψης

Όλα τα οχυρά έπεσαν .Η Κύπρος είναι ανοχύρωτη. Μια χώρα που αιμορραγεί διαρκώς χωρίς ελπίδες ανάνηψης και σωτηρίας.

Δυστυχώς ο λαός δεν παίρνει πλέον κανέναν στα σοβαρά. Μαραζώνει  και έχει καταληφθεί από μια επικίνδυνη απαξίωση. Δεν εκπλήττεται πλέον για τίποτε .Το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο και οι υποσχέσεις για λήψη μέτρων  κρέμονται σαν σάπια κρέατα πάνω στα τσιγκέλια. Ο απλός κοσμάκης τον οποίο αυθαίρετα  επικαλούνται συνεχώς, δεν τους  ακούει. Γιατί τον έπεισαν πως όλα πλέον είναι συνυφασμένα  με την συνέχιση της πολιτικής παρωδίας, της προσωπικής προβολής και η αναρρίχηση στην εξουσία των μεν από τους δε, για να συνεχίσουν από εκεί που θα αφήσουν οι νυν.

 

Τα «αμείλικτα» ερωτήματα  έχουν απαντηθεί προ καιρού

«Ολόκληρη η κοινωνία θέτει αμείλικτα ερωτήματα και ανησυχεί για το τι πραγματικά συμβαίνει στον τόπο μας»,  δήλωνε έμπλεος αγανάκτησης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στ. Στεφάνου ο οποίος διετέλεσε και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δ.Χριστόφια,  για να προσθέσει πως: « κανείς δεν μπορεί να νιώθει ήσυχος, όταν ένας τέτοιος μηχανισμός αλωνίζει την Κύπρο με δυνατότητες για παρακολούθηση και υποκλοπή συνδιαλέξεων και προσωπικών δεδομένων των πολιτών…»

Μα καλά. Τώρα ανακάλυψαν πως υπάρχουν τέτοιοι εξοπλισμοί συλλογής πληροφοριών; Δεν ήξεραν δεν διάβαζαν;

Σίγουρα κανένας δεν αισθάνεται ασφαλής ούτε και ήσυχος. Αλλά δεν είναι η πρώτη μας «αμματοπόνηση», καθότι εδώ και χρόνια κρατεί αυτή η δύσοσμη κολώνια…ότι στον τόπο μας γίνονταν και γίνονται παρακολουθήσεις ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ!!!

Για ποιό κράτος δικαίου μιλούν και για ποιά   ποιότητα και  λειτουργία της δημοκρατίας όταν οι μισοί παρακολουθούν τους άλλους μισούς.Τα αμείλικτα ερωτήματα που θέτουν σήμερα οι μεν για τους δε, έχουν απαντηθεί προ καιρού καθότι κανένα μέτρο δεν πάρθηκε. Ούτε και θα ληφθεί τώρα διότι  τα κόμματα έμαθαν να δίνουν «μάχες» μεταξύ τους   με «συμβατικά όπλα». Δεν τολμούν να βγάλουν τα «πυρηνικά» τους γιατί θα φτάσουν στην τέλος διαδρομή.

Ο κάθε κατεργάρης μπορεί να αντιληφθεί το υπονοούμενο.

Ωστόσο, αν όντως είναι   ειλικρινείς και ζητούν πλήρη διαφάνεια, καθολική προστασία της δημοκρατίας, της ιδιωτικής ζωής των πολιτών  και της κρατικής μας ασφάλειας  να δεχτούν και να απαιτήσουν να ανοίξουν για έλεγχο πολλές πόρτες. Όπως οι πόρτες όλων των κομμάτων, διαφόρων κτιρίων και ρετιρέ μεγάρων, προκειμένου να γίνει έρευνα για το ποίοι παρακολουθούν ποιούς και με ποιών τις εντολές.

Το πώς εκτελωνίστηκε το φερόμενο κατασκοπευτικό βαν είναι ψιλά γράμματα. Δεν είναι αυτή η ουσία.  Η ουσία είναι ότι η χώρα μας είναι εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα και βορά ξένων συμφερόντων. Οι δε πολίτες, μοιραίοι, άβουλοι, γυμνοί, ακάλυπτοι και εκτεθειμένοι  σε πληρωμένους ωτακουστές και κομματοβλεψίες.

Ας μην μιλούν λοιπόν για τον «Μεγάλο Αδελφό». Ο «Μεγάλος αδελφός» έχει χρόνια που απέκτησε πολλά «αδελφάκια». Σε σημείο μάλιστα που κόμματα, οργανώσεις και λοιποί συγγενείς να μην   παρακολουθούν μόνο αντίπαλα στρατόπεδα αλλά και συνοδοιπόρους  ομοϊδεάτες τους.

Κρίμα  στον τόπο!