Μαλλιά κουβάρια κυβέρνηση – κόμματα για την αποχώρηση της Total

Η Κυβέρνηση καλεί την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος να δώσει στον κυπριακό λαό τις πληροφορίες, βάσει των οποίων το κόμμα ισχυρίζεται πως η απόφαση της TOTAL «δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την παράνομη και απειλητική παρουσία τουρκικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ».CEO of French oil firm Total dies in plane crash in Moscow

Σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, σε συνέχεια σχετικής δήλωσης του ΔΗΚΟ, αναφέρεται ότι «εάν η ηγεσία του ΔΗΚΟ κατέχει συγκεκριμένες πληροφορίες στη βάση των οποίων προβαίνει σε τέτοιες σοβαρές αναφορές, τότε οφείλει να τις δώσει στη δημοσιότητα».

«Εάν, ωστόσο, αβασάνιστα εξάγει συμπεράσματα και χρησιμοποιεί το θέμα για εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων, τότε επιτέλους, στα εθνικά θέματα τουλάχιστον, ας υπερισχύσει το συμφέρον του τόπου και όχι όποιες σκοπιμότητες», καταλήγει ο κ. Χριστοδουλίδης.

Το ΔΗΚΟ  στην ανακοίνωση  του αφού χαρακτήριζε δυσάρεστη εξέλιξη  την αποχώρηση της  TOTAL από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη,υπογάμμιζε πως η απόφαση της εταιρίας δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την παράνομη και απειλητική παρουσία τουρκικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οπως σημείωνε , το ΔΗΚΟ προειδοποιούσε την κυβέρνηση εμφαντικά ότι έπρεπε να εκδηλωθεί από την πρώτη στιγμή σοβαρή και δυναμική πολιτική αντίδραση κατά των τουρκικών προκλήσεων, για να μην δημιουργηθεί κλίμα αβεβαιότητας και να επηρεαστούν αρνητικά οι εταιρίες που διεξάγουν έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκτός της αναστολής της συμμετοχής της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το κυπριακό, καμία άλλη ενέργεια δεν έγινε και κανένα άλλο ουσιαστικό μέτρο δεν λήφθηκε. Τα μέτρα αντίδρασης που αποφασίστηκαν κατά τη διαβούλευση του Προέδρου με την πολιτική ηγεσία, δεν προωθήθηκαν.

Αντίθετα, η απόφαση του κ. Αναστασιάδη να συζητήσει το θέμα του φυσικού αερίου πριν τη λύση του κυπριακού, εκτός από το ότι υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δημιουργεί την εντύπωση στις ξένες εταιρίες, ότι ο φυσικός πλούτος της Δημοκρατίας έχει τεθεί πλέον υπό την ομηρία της Τουρκίας, υπογράμμιζε το ΔΗΚΟ  και τόνιζε ότι:.

«Για να επανέλθει η σταθερότητα στον τομέα των ενεργειακών σχεδιασμών, το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει επιτέλους τα μέτρα που αποφασίστηκαν στις συσκέψεις των αρχηγών των κομμάτων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.»

Τέλος το ΔΗΚΟ  καλούσε  τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσύρει την απόφαση του για συζήτηση του θέματος του φυσικού αερίου πριν τη λύση του κυπριακού και να στείλει αποφασιστικό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, πως το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποφασίσει πως θα εκμεταλλευτεί το φυσικό της πλούτο, είναι εντελώς ανεξάρτητο από τις όποιες διαπραγματεύσεις στο κυπριακό.

Εξάλλου :

Σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ  αφού εκφράζει απογοήτευση  και προβληματισμό  για την  πρόθεση της εταιρείας να εγκαταλείψει την κυπριακή ΑΟΖ αναφέρει ότι η πιο πάνω εξέλιξη  αποτελεί τη συνέχεια αλλεπάλληλων αρνητικών εξελίξεων στον τομέα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ τα τελευταία δυο χρόνια. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται  ότι οι επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις της  Noble  κατέδειξαν  μικρότερες ποσότητες φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12, την ακύρωση ουσιαστικά του  στόχου για τη δημιουργία τερματικού, τη μη εξεύρεση αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων στο οικόπεδο 9 από την εταιρεία ENI/KOGAS και τώρα το γεγονός ότι η TOTAL δεν βρίσκει γεωτρήσιμες γεωλογικές δομές στα οικόπεδα 10 και 11.Το ΑΚΕΛ καλούμε την κυβέρνηση να εργαστεί με περισσότερη αποφασιστικότητα και συνέπεια στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για την αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων κοιτασμάτων στο οικόπεδο 12 αλλά και τυχών νέων κοιτασμάτων που θα εξευρεθούν στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η μη  εξεύρεση κοιτασμάτων στα οικόπεδα 10 και 11 σ’ αυτό το στάδιο δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται ως το τέλος των  προσπαθειών για έρευνα και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Η διεθνής εμπειρία καταδεικνύει ότι χρειάζεται πολλή προσπάθεια και πολύς χρόνος για να γίνει αυτό εφικτό» καταλήγει το ΑΚΕΛ .

Σ.Κασίνης 

«Η Total έχει ενδείξεις από τις σεισμογραφικές έρευνες ότι υπό τις περιστάσεις δεν κρίνει σκόπιμο να κάνει γεωτρήσεις και ότι δεν τη συμφέρει γιατί το ρίσκο της είναι μεγάλο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρώην Διευθυντής Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου και νυν Σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας Σόλων Κασίνης. Η Total “δεν έχει αυταπόδεικτα δεδομένα”, καθώς “δεν έχει προχωρήσει σε γεώτρηση, αλλά ενδείξεις από τις σεισμικές έρευνες”, είπε ο κ. Κασίνης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με την Total. Εξήγησε ότι αυτού του είδους οι εταιρείες “αξιολογούν ποια είναι τα οικόπεδα που έχουν ανά τον κόσμο και βάζουν προτεραιότητες”. Η δική μας περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Κασίνη, “φαίνεται, υπό τις περιστάσεις και του βάθους του νερού, ότι δεν αποτελεί για την Total υψίστης προτεραιότητας να διαθέτει τα οικόπεδα 10 και 11 και να κάνει έξοδα σε αυτά”. Αλλά ούτε και η διάθεση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου για την γύρω περιοχή τους συμφέρει σαν άμεση προτεραιότητα, πρόσθεσε.

Είπε ότι το βασικότερο στοιχείο της διαφοροποίησης των σκέψεων των εταιρειών αυτού του είδους όπως η Total είναι η σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου και το γεγονός ότι έχει διαφοροποιηθεί η κερδοφορία τους με αποτέλεσμα να βάζουν προτεραιότητες που θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις. Ερωτηθείς κατά πόσον αυτά τα δεδομένα δικαιολογούν την Total να εγκαταλείψει τα δύο οικόπεδα, ο κ. Κασίνης είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτό αξιολογεί η εταιρεία αυτή την στιγμή.

“Θα συζητήσει με την Κυβέρνηση κατά πόσον θα μπορούσε να της δώσει παράταση ή μια εναλλακτική λύση”, συμπλήρωσε. Ανέφερε επίσης ότι οι σημερινές δύσκολες οικονομικές καταστάσεις δεν είναι εύκολες για αυτού του είδους τις πολυεθνικές εταιρείας κάτι που διαπιστώνεται, όπως εξήγησε, και από το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε απόλυση σημαντικού αριθμού εργαζομένων, ενώ κάποια αθέτησε και συμφωνία της για αγορά τεσσάρων γεωτρύπανων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος   της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα με νηφαλιότητα , υποδεικνύοντας ότι οι πληροφορίες για αποχώρηση της γαλλικής εταιρείας TOTAL από τα οικόπεδα 10 και 11, είναι μεν αρνητική εξέλιξη αλλά δεν πρέπει να μας απογοητεύει.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Συμμαχία Πολιτών θα ζητήσει από τον Υπουργό Εμπορίου πλήρη ενημέρωση για τους λόγους της αποχώρησης της TOTAL. «Είναι ενδεχόμενο να έχει επηρεαστεί και από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, οι οποίες αν κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα θα επηρεάσουν ευρύτερα το ενεργειακό μας πρόγραμμα», ανέφερε, εξηγώντας πως «ήδη έχει επηρεαστεί η ρωσική οικονομία αλλά και οι αμερικανικές εταιρείες που εξορύσσουν φυσικό αέριο από σχιστόλιθο, καθιστώντας το ασύμφορο».

Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι η αποχώρηση της εταιρείας γιατί δεν επιθυμεί να ρισκάρει άλλες γεωτρήσεις δεν συνεπάγεται ότι τα δύο αυτά οικόπεδα δεν διαθέτουν μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου ή πετρελαίου, αλλά υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να εξευρεθούν κοιτάσματα σε επόμενες γεωτρήσεις. «Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν διεθνώς πολλά», συμπλήρωσε.

«Για αυτό και πρέπει να το μελετήσουμε το θέμα με νηφαλιότητα και σοβαρότητα και κυρίως να μη σπεύσουμε να αφαιρέσουμε την ελπίδα», κατέληξε.