Από καθ’ έδρας κηρύγματα εφ` όλης της ύλης από Αβ.Νεοφύτου

link_1617671_se-link_imageΚηρύγματα  εφ’ όλης της ύλης έκανε χθες ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ  σε μια προσπάθεια να  διαφοροποιήσει  την άκρως αρνητική εικόνα της κυβέρνησης και του κόμματος του σε ολα τα ζητήματα. Εμφανίστηκε ως απο καθ’ έδρας  συμβουλ’ατορας όλων των κομμάτων  προτρέποντας μάλιστα να μην κρατούν από ένα μικρόφωνο στο χέρι  και να κάνουν δηλώσεις.Ωσάν και αυτός να αποτελεί εξαίρεση.

Παραθέτουμε πιο κάτω τα κύρια σημεία της «εφ’ όλης  της ύλης συνέντευξης του προέδρου του Συναγερμού:

«Ερώτηση:Για τα θέματα της ενέργειας. Η Total φεύγει. Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό;

Σε αυτό τον τόπο, με τα όσα έχουμε βιώσει, έπρεπε να είχαμε τουλάχιστον αλλάξει κουλτούρα και νοοτροπία. Νοοτροπία στην αντιμετώπιση τουλάχιστον των σοβαρών θεμάτων. Για την ενέργεια, για πέραν από ένα χρόνο, συζητούσαμε και ήταν στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου κατά πόσον θα διώχναμε και την τρόικα, προπουλώντας φυσικό αέριο που δεν ήταν ακόμα επιβεβαιωμένο. Χωρίς την πλήρη επιβεβαίωση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και ποσοτήτων αναγκαίων για να στηρίξουν ένα χερσαίο τερματικό υγροποίησης, ολόκληρο το πολιτικό σύστημα κάναμε ιερή αγελάδα το χερσαίο τερματικό και χτίσαμε ολόκληρες στρατηγικές και αναλύσεις.

Το τελευταίο διάστημα τσακωνόμαστε στο εσωτερικό με επίκεντρο το θέμα του φυσικού αερίου και σε σχέση με το εθνικό ζήτημα. Είναι λυπηρό το ότι, από το τι γράφουν σήμερα και οι εφημερίδες και φαίνεται αυτό να επιβεβαιώνεται γιατί συγκάλεσε και ο Υπουργός Εμπορίου σύσκεψη στις 3.00μμ, σε περαιτέρω έρευνες γεωλογικές, η εταιρία Total να μην έχει πρόθεση να συνεχίσει, για γεωτρήσεις. Αυτό είναι κάτι που μας προξενεί λύπη. Όμως σε αυτά τα ζητήματα, όλοι πρέπει να γνωρίζουμε πως η ύπαρξη κοιτασμάτων είναι υπόθεση, μέχρι την απόλυτη επιβεβαίωση τους.

Δεν θέλω να στείλω μηνύματα απαισιοδοξίας, υπάρχουν άλλα εννέα οικόπεδα. Ήδη τα κοιτάσματα στο οικόπεδο Αφροδίτη είναι αρκετά να καλύψουν τις ανάγκες μας ως εσωτερική αγορά τις επόμενες 4-5 δεκαετίες, αλλά και να μας δώσουν τη δυνατότητα εξαγωγής για αυτά που συζητούνται με την Αίγυπτό, αλλά και πιθανώς και την Ιορδανία.

Πρέπει να πάρουμε και ένα μήνυμα. Σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε όλα τα ζητήματα. Ιδιαίτερα στα σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν και με την ενέργεια. Οι σχεδιασμοί, οι ενεργειακοί, δεν πρέπει να σταματήσουν, αλλά πάντα πρέπει να γίνονται τα βήματα κατόπιν απόλυτης επιβεβαίωσης για τα κοιτάσματα.

Ένας άλλος παράγοντας τον οποίον πρέπει να τον έχουμε υπόψη μας είναι και πως κινείται η τιμή πετρελαίου στις διεθνής αγορές. Αλλά και η μέχρι σήμερα πρακτική που συνεχίζεται, η σύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου με την τιμή του μπρεντ και όσα γεωπολιτικά παίζονται στον τομέα της ενέργειας.

Θεωρώ πως είναι αναγκαιότητα να θέσουμε ως ύψιστη προτεραιότητα μας την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 για τις ανάγκες της δικής μας αγοράς και της δικής μας οικονομίας. Να ευχηθούμε πως η δεύτερη γεώτρηση της ΕΝΙ θα έχει θετικό αποτέλεσμα.

Ερώτηση:Όσον αφορά τις εξελίξεις στο κυπριακό. Επίκειται μια συνάντηση – επίσκεψη του ΠτΔ στην Ρωσία. Τι αναμένουμε από αυτή την επίσκεψη, δέχτηκε πυρά η κυβέρνηση στο ότι έχει μείνει μόνη της χωρίς συμμάχους.

Είπα στο παρελθόν και θα το επαναλάβω. Στην διεθνή σκηνή δεν υπάρχουν φίλοι, υπάρχουν συμφέροντα. Αν το κατανοήσουμε αυτό θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα διάφορα γεωστρατηγικά συμφέροντα, κάποια εκ των οποίων μπορεί να συμβαδίζουν με τα δικά μας εθνικά συμφέροντα για να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στις δικές μας εθνικές υποθέσεις. Δεν είναι σωστό με βάση ιδεολογικές μας τοποθετήσεις μας να χωριζόμαστε σε φιλοδυτικούς και φιλορώσους. Τόσο η Αμερική, όσο και η Ρωσία, και οι μεγάλες δυνάμεις, πρέπει να το κατανοήσουμε, προτεραιότητα τους είναι τα δικά τους συμφέροντα. Είναι κρίμα ένας μικρός λαός που δίνει αγώνα εθνικής και οικονομικής επιβίωσης να τσακωνόμαστε μεταξύ μας ποιοι είναι περισσότερο φίλοι των ρώσων ή περισσότερο φίλοι των αμερικάνων ή ποιοί αγαπούν περισσότερο την Κύπρο. Θα βοηθήσουν την Κύπρο, αν και τα δικά τους γεωστρατηγικά συμφέροντα το επιβάλουν. Και εμείς να αφήσουμε όλοι κατά μέρος τους συναισθηματισμούς και να δούμε αυτή την ωμή πραγματικότητα. Παράλληλα, και ως μικρή χώρα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε εχθρούς, αλλά να προσπαθούμε να χτίζουμε σχέσεις. Είναι σημαντικό για την χώρα μας να διατηρεί καλές σχέσεις, τόσο με τις ΗΠΑ, στην Ευρώπη είμαστε μέλος της ΕΕ και πρέπει να ακολουθούμε τις ευρωπαϊκές πολιτικές που συναποφασίζονται, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να διατηρούμε τις σχέσεις μας με την Ρωσία, αλλά και τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ερώτηση:Πιστεύεται ότι υπάρχει δυναμική για να ανατραπούν τα όποια αρνητικά υπάρχουν στο προσχέδιο έκθεσης των ΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας;

Δύσκολο. Από την στιγμή που κυκλοφόρησε, πάρα πολύ δύσκολο. Γι’ αυτό και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Χαιρετίζουμε την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Νταβός. Εκεί του δίνεται η ευκαιρία να συναντηθεί με τον διεθνή παράγοντα, να εξηγήσει την θέση της δικής μας πλευράς.

Θέλουμε να επανέλθουμε στον διάλογο αλλά πρέπει η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες της. Προσπαθούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο. Καταβάλλουμε την προσπάθεια και αυτό είναι που ο ΠτΔ θέλει στην επίσκεψή του στο Νταβός να περάσει αυτό το μήνυμα. Όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να περάσουμε αυτό το μήνυμα. Παράλληλα, και εμείς στο εσωτερικό, με το να κρατάμε καθημερινά ο καθένας από εμάς ένα μικρόφωνο και να κάνουμε δηλώσεις, να οξύνουμε το κλίμα, την αντιπαλότητα, να απαντάμε ο ένας στον άλλο, να κάνουμε παρεμβάσεις για την διεθνή κοινότητα. Ξέρετε στο τέλος, εμείς τα λέμε, εμείς τα ακούμε. Αν τελικά ακούμε ο ένας τον άλλο και αν τελικά οι κοινωνία ακούει οποιονδήποτε από εμάς. Υπήρξαν οι αποφάσεις τόσο του Συμβουλίου Κορυφής όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν μερικές βδομάδες, όμως πρέπει να παρατηρήσουμε κάποιες εκτροπές τις τελευταίες μέρες και αυτό είναι προς προβληματισμό, όλων μας.»