Εκκληση Μοράλες να σταματήσει η σφαγή στη Βολιβία

Ο πρώην πρόεδρος ‘Εβο Μοράλες απηύθυνε την Τετάρτη έκκληση στη διεθνή κοινότητα για να τεθεί τέλος στην καταστολή εναντίον των διαδηλωτών στη Βολιβία που προσιδιάζει σε “γενοκτονία” στη χώρα αυτή όπου ήδη 32 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη της μετεκλογικής κρίσης.2770678

“Απευθύνω έκκληση στη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH), στον ΟΗΕ για να καταγγείλουν και να σταματήσουν αυτή τη σφαγή των αυτοχθόνων αδελφών μας που ζητούν την ειρήνη, τη δημοκρατία και τον σεβασμό της ζωής με διαδηλώσεις στους δρόμους”, έγραψε στο Twitter ο Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη πρόεδρος της χώρας του το 2006.

“Μετά το πραξικόπημα, έχουμε ήδη 30 νεκρούς, η σφαγή αυτή είναι μέρος μιας γενοκτονίας που είναι σε εξέλιξη μέσα στην αγαπημένη μας Βολιβία”, δήλωσε επίσης ο πρώην πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στο Μεξικό όπου του έχει δοθεί πολιτικό άσυλο.

“Αυτοί σκοτώνουν τους αδελφούς και τις αδελφές μας”, πρόσθεσε.

Παράλληλα την Τετάρτη στη Βολιβία, η μεταβατική πρόεδρος Ζανίνε Άνιες έστειλε στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη διοργάνωση νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, ένα μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές της 20ης Οκτωβρίου που σήμαναν την έναρξη βίαιων διαδηλώσεων.

Εάν εγκριθεί, το νομοσχέδιο θα ακυρώσει την ψηφοφορία της 20ης Οκτωβρίου με  την οποία ο Μοράλες ανακηρύχθηκε ο νικητής των εκλογών.

Νωρίτερα ο εκδιωχθείς πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες,  δήλωσε σε συνέντευξή του στο dpa ότι δεν θα ζητήσει από τους υποστηρικτές του να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών, προτού λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά τους αλλά και τη δική του.

Σύμφωνα με τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 23 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ( σ.σ.Ο απολογισμός των νεκρών από τις δυνάμεις του παξικοπήματος έφτασε χθες 37)   και περισσότεροι από 700 έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις στη χώρα τον τελευταίο μήνα, ενώ οι υποστηρικτές του Μοράλες συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας καταγγέλλοντας το πραξικόπημα  που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου της Βολιβίας στις 10 Νοεμβρίου.

«Αυτή η ντε φάκτο κυβέρνηση πρέπει να δώσει εγγυήσεις» επεσήμανε ο Μοράλες από το Μεξικό.

«Πρώην υπουργοί, βουλευτές διώκονται άδικα, απειλούνται. Δεύτερον πρέπει να συσταθεί μια εθνική και διεθνής επιτροπή για να ταυτοποιήσει όσους ευθύνονται για αυτήν τη σφαγή» πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας επεσήμανε ότι θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές και πρόσθεσε ότι είναι διατεθειμένος να μην είναι υποψήφιος. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι μεγάλο εμπόδιο για την αποκατάσταση της «δημοκρατίας» είναι η Τζανίνε Άνιες, η οποία αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος. Ο Μοράλες τής ζήτησε να παραιτηθεί.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να δεχθούμε νέες εκλογές βάσει του Συντάγματος. Για χάρη της ζωής και της δημοκρατίας ο Έβο δεν θα είναι υποψήφιος, αν δεν θέλουν να συμμετάσχει» υπογράμμισε.