ΑΚΕΛ και ΠΣΕ καταδικάζουν το πραξικόπημα στη Βολιβία

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του, καταδικάζει το νέο πραξικόπημα που συντελείται στη Λατινική Αμερική –αυτή τη φορά στη Βολιβία- με τις ευλογίες όπως πάντα, των ΗΠΑ αλλά και την άμεση επέμβαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.bolivia-3

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση :

“Η συντηρητική αντιπολίτευση και η ακροδεξιά της χώρας μαζί με τμήματα της αστυνομίας και του στρατού στρέφονται ενάντια στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Έβο Μοράλες, o οποίος μπροστά στο κύμα βίας, απαγωγών και λεηλασιών που εξαπολύθηκε, προτίμησε να παραιτηθεί για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία.

Ο Έβο Μοράλες είναι ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας και σύμβολο του αγώνα των αυτοχθόνων λαών όλης της αμερικανικής ηπείρου. Από το 2006, η κυβέρνηση του εφάρμοσε πολιτική εθνικοποιήσεων σε τομείς της οικονομίας προκειμένου να αντιμετωπίσει την ακραία φτώχεια, να αναδιανείμει τη γη και να υλοποιήσει μια σειρά από αιτήματα του λαού της χώρας του, που είναι ένας από τους φτωχότερους της ηπείρου. Αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ –οι οποίες απαιτούν να έχουν πλήρη έλεγχο των πλούσιων ενεργειακών πηγών και των φυσικών πόρων της Βολιβίας- εξ αρχής επεδίωκαν την ανατροπή της κυβέρνησης.

Το πραξικόπημα στη Βολιβία είναι προϊόν της έντασης της επιθετικότητας από την κυβέρνηση Τραμπ ενάντια στους λαούς της Λατινικής Αμερικής. Σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική εντείνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τα κινήματα που εκφράζουν τα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική κυριαρχία από τη μια. και στις δυνάμεις της ολιγαρχίας και της ακροδεξιάς που έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ από την άλλη. Στη Βραζιλία και στη Χιλή, οι ακροδεξιές κυβερνήσεις έχουν ήδη δείξει σε όλο τον πλανήτη το άγρια αντιλαϊκό τους πρόσωπο.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τον Έβο Μοράλες, το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS) και το λαό της Βολιβίας, αλλά και σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς της Λατινικής Αμερικής.”

Το ΠΣΕ

Επίσης το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) καταδικάζει με ανακοίνωσή του “το πραξικόπημα ενάντια στη δημοκρατικά εκλελεγμένη κυβέρνηση του Έβο Μοράλες στη Βολιβία. Το πραξικόπημα ενάντια στον Πρόεδρο Έβο Μοράλες συντελείται από την αμερικανοκίνητη συντηρητική αντιπολίτευση και ακροδεξιά σε συνεργασία με τμήματα της αστυνομίας και του στρατού της χώρας”.

Σε ανακοίνωση του Συμβουλίου προστίθεται ότι η Λατινική Αμερική, μετρά ακόμη ένα πραξικόπημα, υποκινούμενο και υποστηριζόμενο από τον αμερικάνικο Ιμπεριαλισμό με σύμμαχο την ολιγαρχία στη Βολιβία και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, πειθήνιο όργανο των Αμερικανών.

Η Λατινική Αμερική, προστίθεται, κοχλάζει από κινητοποιήσεις ενάντια στα ανδρείκελα των Αμερικανών. Στη Χιλή εδώ και αρκετές εβδομάδες ο λαός αγωνίζεται στους δρόμου ενάντια στο καθεστώς, στην Αργεντινή χάνει στις τελευταίες εκλογές ο εκλεκτός υποψήφιος του κεφαλαίου και των Αμερικανών Ιμπεριαλιστών. Το ΠΣΕ δηλώνει ότι καταδικάζει και την υποκριτική – όπως την αναφέρει – στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έμμεσα υποστήριξε το πραξικόπημα με το να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βολιβία.

Εκφράζει επίσης αλληλεγγύη μας στο λαό της Βολιβίας και μαζί με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό του στον αγώνα για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, για υπεράσπιση της κυριαρχίας του, για το αναφαίρετο δικαίωμά του να αποφασίζει δημοκρατικά για το μέλλον του χωρίς ξένες επιβουλές και πραξικοπήματα.