Μειώνονται τα δανειστικά επιτόκια

Eυρώ  σε εικόνα.

Μείωση των δανειστικών επιτοκίων προανήγγειλε η Κεντρική Τράπεζα, η οποία αυξάνει παράλληλα την πίεση στις εμπορικές τράπεζες να αυξήσουν τον ρυθμό των αναδιαρθρώσεων.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤΚ αποφάσισε κατ΄ αρχήν σε χθεσινή του συνεδρία μείωση των δανειστικών επιτοκίων, προσθέτοντας πως η σχετική ανακοίνωση θα γίνει εντός 15ημερου.

Λέγοντας ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες για τον αργό ρυθμό των αναδιαρθρώσεων, η κ. Γιωρκάτζη ανακοίνωσε επίσης ότι η ΚΤΚ θα συνδέσει τους στόχους για τις αναδιαρθρώσεις δανείων της κάθε τράπεζας με τις κεφαλαιακές της ανάγκες. «Να πονούν όταν δεν κάνουν αναδιαρθρώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου τα αναδιαρθρωμένα δάνεια ανέρχονταν σε €3,3 δις.

Η κ. Γιωρκάτζη κατέστησε σαφές πως η Κεντρική Τράπεζα δεν ευνοεί γρήγορες αναδιαρθρώσεις, αλλά βιώσιμες αναδιαρθρώσεις. «Και αυτό εξυπακούει τη βούληση τόσο των δανειοληπτών όσο και των τραπεζών», συμπλήρωσε.

Όχι στην απαλλαγή των εγγυητών

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών για τους εγγυητές, η κ. Γιωρκάτζη υπογράμμισε ότι οι εγγυήσεις αποτελούν μια «πρόσθετη εξασφάλιση και συμβάλει και συνδράμει στην υγεία των τραπεζών».

«Και είδαμε τι πάθαμε επειδή οι τράπεζες δεν ήταν υγιείς», τόνισε.

Και ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε επιφυλάξεις για ενδεχόμενη διαγραφή δανείων και απαλλαγή των εγγυητών, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξουν διαγραφές δανείων και απαλλαγή εγγυητών με ένα γενικευμένο τρόπο.

«Εάν αυτό συμβεί με μαθηματική ακρίβεια πάλι θα καταλήξουμε είτε στον φορολογούμενο, είτε στους μετόχους, είτε στους καταθέτες», τόνισε.

1 στα 4 δάνεια δεν καλύπτεται επαρκώς

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή, το 25% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου δεν καλύπτεται επαρκώς από εμπράγματη εξασφάλιση.

Ειδικότερα, από το σύνολο των χορηγήσεων στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, ύψους 59.73 δις, ποσοστό 24,7% ήτοι €14,76 δις αποτελεί άνοιγμα εξασφαλίσεων, δηλαδή δεν καλύπτεται επαρκώς από τις υφιστάμενες εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, δάνεια ύψους €4,99 δις τα οποία εξυπηρετούνται δεν καλύπτονται επαρκώς από εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ από το το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), που ανέρχεται σε €29,19 δις (ποσοστό 48,8% των συνολικών χορηγήσεων), δάνεια ύψους €9,77 δις δεν καλύπτονται επαρκώς.

Ωστόσο, η Διοικητής της ΚΤΚ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη επεσήμανε πως οι προβλέψεις που έγιναν από τις τράπεζες ανέρχονται σε €10,77 δις, που υπερβαίνει το άνοιγμα εξασφαλίσεων των ΜΕΔ (€9,77 δις).

«Νοιώθουμε μια μικρή ανακούφιση ότι οι προβλέψεις που έγιναν καλύπτουν το ποσό για το οποίο δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις», είπε.

Βουλευτές αμφισβήτησαν το κατά πόσον η αξία των εξασφαλίσεων αντανακλά τις σημερινές αξίες και ρώτησαν πιεστικά κατά πόσον οι τράπεζες διενεργούν επανεκτιμήσεις ακινήτων, ενώ διατύπωσαν ερωτηματικά κατά πόσον το άνοιγμα αυτό θα κληθούν να το καλύψουν οι εγγυητές.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών, ο Μιχάλης Κρονίδης ανέφερε πως σε δύο περιπτώσεις γίνονται επανεκτιμήσεις: Ο πρώτος για σκοπούς αναδιάρθρωσης και δεύτερον για σκοπούς κεφαλαιακής επάρκειας. Ειδικότερα για τα εμπορικά ακίνητα γίνεται επανεκτίμηση κάθε χρόνο και για οικιστικά κάθε τρία χρόνια.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Συλλούρης χαιρέτισε μεν την μείωση των επιτοκίων και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα είναι ουσιαστική. «Και αναμένω η μείωση των επιτοκίων να είναι τέτοια ώστε τα δάνεια από μη εξυπηρετούμενα να μετατραπούν σε εξυπηρετούμενα», συμπλήρωσε.

Επέκρινε τις τράπεζες λέγοντας ότι αυτές δεν ανταποκρίθηκαν στη βοήθεια που τους παραχωρήθηκε. «Ούτε αναδιαρθρώσεις έχουν κάνει ούτε μείωσαν τα επιτόκια, ούτε τους προβλημάτισαν οι αμοιβές των υψηλόμισθων, ούτε έχουν στηρίξει με νέο δανεισμό την πραγματική οικονομία», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, στάθηκε στο ότι οι προσωπικές εγγυήσεις δεν λήφθηκαν υπόψη στα στρες τεστ που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Πολιτεία πρέπει να εξετάσει τρόπους προστασίας των προσωπικών εγγυήσεων.

«Μας ενδιαφέρει η επιβίωση των τραπεζών, αλλά και των πολιτών», είπε.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Φύτος Κωνσταντίνου είπε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στη διενέργεια αναδιαρθρώσεων.

«Για μας εκείνο που έχει σημασία είναι η αναδιάρθρωση των δανείων που θα αποτρέψει τις εκποιήσεις. Εδώ πρέπει να σταθεί η προσοχή όλων, τις αναδιαρθρώσεις δανείων που προχωρούν με ρυθμούς χελώνας και διερωτώμαι αν αυτό γίνεται σκόπιμα», είπε.