Με δυναμικές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι της CYTA για το ξεπούλημα της σε ιδιωτες

Με δυναμικές κινητοποιήσεις θ’ απαντήσουν οι εργαζόμενοι στη CYTA  μετά τη γνωστοποίηση ότι η κυβέρνηση εν κρυπτώ προχωρεί στην αποκρατικοποιηση ενός από τις πιο κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς. Ηδη οι συντεχνίες μεθοδεύουν ενημερώση των εργαζομένων και μαζικές κινητοποιησεις.CYTA_KASTORIA_01

Παράλληλα κόμματα και οργανώσεις με ανακοινώσεις τους σημερα εκφράζουν την αντίθεση τους στους σχεδιασμούς της κυβερνησης και την καταγγέλλουν για αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων.

Το ΑΚΕΛ « με αφορμή -όπως αναφέρει – την   ευφορία που φαίνεται να επικρατεί στους κυβερνητικούς κύκλους για την έναρξη της διαδικασίας της ιδιωτικοποίησης της CYTA,  επαναλαμβάνει την σταθερή θέση του ενάντια στην προοπτική ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου της Κύπρου, μέρος του οποίου ήταν και παραμένουν οι κερδοφόροι ημικρατικοί οργανισμοί.»

Καλεί  για μια ακόμη φορά «τους κυβερνώντες να εγκαταλείψουν τις ιδεολογικές αγκυλώσεις τους και να θυμηθούν τις γραπτές δεσμεύσεις που προεκλογικά ανέλαβαν απέναντι στην κοινωνία και στους εργαζόμενους στους ημικρατικούς οργανισμούς.

Αποτελεί τεράστια πρόκληση, η κυβέρνηση ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη να διαγράφει με τη μεγαλύτερη ευκολία τις δεσμεύσεις αυτές, λέγοντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να γίνουν, όχι γιατί έχουμε ανάγκη τα λεφτά ή γιατί μας το επιβάλλει η τρόικα, αλλά γιατί κατ’ αυτούς πρόκειται για επιβεβλημένη, εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση.» σημειώνει το ΑΚΕΛ .

Υπογραμμίζει περαιτέρω  ότι «το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση και μάλιστα αναγκαία, αλλά για ένα ακόμη σημαντικό κρίκο στη διαδικασία απορρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση. Με το κόστος των ενεργειών των κυβερνώντων να καλούνται να το πληρώσουν όχι μόνο οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς αυτούς, αλλά πρωτίστως οι καταναλωτές, οι φορολογούμενοι και η οικονομία στο σύνολο της.»

Σε δηλώσεις του εξάλλου  το μέλος του Ε.Γρ. του ΔΗΚΟ  Αλέκος Τρυφωνίδηςεκφράζει την έντονη ανησυχία  του κόμματος  ια τις εξελίξεις που η κυβέρνηση δρομολόγησε για το θέμα της αποκρατικοποίησης της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.

«Για μια ακόμη φορά-ανέφερε- η κυβέρνηση, λειτουργεί μονομερώς, αυθαίρετα και παραβιάζοντας τα υπεσχημένα, δηλαδή τις δικές της υποσχέσεις και δεσμεύσεις.
Ο διορισμός της Citigroup ως σύμβουλος της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της αρχής, έπρεπε να έπεται της ενημέρωσης της Βουλής και του προσωπικού της CYTA.

Αντίθετα, η Βουλή και οι εργαζόμενοι στην ΑΤΗΚ έμαθαν για τον διορισμό από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.
Τα κόμματα και το προσωπικό βρίσκονται στο σκοτάδι. Κανένας διάλογος δεν έγινε, καμία προσέγγιση δεν υπήρξε από την κυβέρνηση για να συζητηθεί αυτό το κορυφαίας σημασία ζήτημα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, ως θέμα αρχής τάσσεται εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και έχει επανειλημμένα ζητήσει να διεξαχθεί διάλογος για την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων για κάλυψη του ποσού του 1,4 δισεκατομμυρίων που απαιτείται από το μνημόνιο.
Αναμένουμε ακόμα έκθεση από την κυβέρνηση για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης, διαδικασία η οποία εμπεριέχει και την ουσία», σημείωσε ο κ. Τρυφωνίδης.

Τέλος καλεί  την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προβεί αμέσως σε ενημέρωση της Βουλής και των εργαζομένων στην CYTA, με στόχο να αρχίσει ο διάλογος, όπως προνοεί και η σχετική νομοθεσία, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.
Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για το καλό της ΑΤΗΚ και κατ’ επέκταση το καλό της κοινωνίας, προσθετει.

 

ΑΤΗΚ: Ιδιωτικοποιήσεις ώρα μηδέν

 

Το Κίνημα Οικολόγων όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του , «παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη του θέματος των ιδιωτικοποιήσεων αφού οι διαδικασίες προχωρούν. Υπενθυμίζει ότι το Κίνημα δεν έχει ψηφίσει στη Βουλή τα σχετικά νομοσχέδια που αφορούσαν τις ιδιωτικοποιήσεις, σε αντίθεση με κάποιους που πρώτα ψήφισαν και τώρα διαμαρτύρονται εκ των υστέρων.

« Ένα από τα θέματα που είχαμε εγείρει ως Κίνημα αφορά τη διασφάλιση των θεμάτων εθνικής ασφάλειας και το δημόσιο συμφέρον, με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της CYTA.

Το ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών συμβούλων και στη συνέχεια μεγάλων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό. Μία μικρή εταιρεία τηλεπικοινωνιών σε μια μικρή και απομονωμένη χώρα της Ευρώπης, γιατί συγκεντρώνει τέτοιο ενδιαφέρον από διεθνείς κολοσσούς; Δεν είναι περίεργο; Μήπως υπάρχει κάτι στην ΑΤΗΚ που δεν φαίνεται να αξιοποιήθηκε και αξιολογήθηκε σωστά από τους κυβερνώντες;

Επί του παρόντος μόνο να παρακολουθούμε με ανησυχία μπορούμε, αναμένοντας την επόμενη κίνηση της Κυβέρνησης. Επιπρόσθετα αναμένουμε πλήρη διαφάνεια στις διαδικασίες που ακολουθούνται. καταλήγει η ανακοίνωση των Οικολόγων.

 

Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Δ