Guardian: Οι άνεργοι Βρετανοί σε χώρες της Ε.Ε. λαμβάνουν ψηλότερα επιδόματα απ’ ότι στη Βρετανία

Οι άνεργοι Βρετανοί που ζουν σε άλλες πλούσιες χώρες μέλη της ΕΕ και λαμβάνουν εκεί επιδόματα πρόνοιας που σχετίζονται με την ανεργία είναι περισσότεροι από τους υπηκόους των ίδιων χωρών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο διεκδικώντας αντίστοιχα επιδόματα.ÅÕÑÙ ÌÅ ÍÏÌÉÓÌÁÔÁ

Αυτό προκύπτει από έρευνα της εφημερίδας Guardian, που σχολιάζει ότι τα ευρήματα αφήνουν εκτεθειμένη τη βρετανική κυβέρνηση όταν κάνει λόγο για κοινοτικούς μετανάστες που έρχονται στη χώρα απλά και μόνο για τα επιδόματα.

Με βάση στοιχεία από 23 χώρες-μέλη προκύπτει πως τουλάχιστον 30.000 Βρετανοί διεκδικούν επίδομα ανεργίας αλλού στην Ευρώπη. Συνολικά τέσσερις φορές περισσότεροι Βρετανοί λαμβάνουν το επίδομα στη Γερμανία από όσοι Γερμανοί στη Βρετανία. Στην Ιρλανδία, χώρα που διήλθε έντονη κρίση, πάνω από 11.200 Βρετανοί παίρνουν επίδομα ανεργίας, σε σύγκριση με 2.620 Ιρλανδούς που λαμβάνουν το ίδιο επίδομα στη Βρετανία.

Όπως σημειώνεται, όχι μόνο υπάρχουν πολλοί περισσότεροι δικαιούχοι Βρετανοί σε χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης σε σχέση με τους αντίστοιχης εθνικότητας κατοίκους της Βρετανίας, αλλά συχνά τα επιδόματα αυτά είναι πολύ πιο γενναιόδωρα στις άλλες χώρες. Ένας Βρετανός στη Γαλλία λαμβάνει υπερτριπλάσιο ποσό ως επίδομα σε σύγκριση με έναν άνεργο Γάλλο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνολικά στην Ιρλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, την Αυστρία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο επιδόματα ανεργίας λαμβάνουν 23.011 Βρετανοί, ενώ στη Βρετανία 8.720 υπήκοοι των χωρών αυτών είναι στην ίδια κατάσταση.

Η εφημερίδα αντιπαραθέτει τα στοιχεία αυτά στις πρόσφατες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού Κάμερον υπέρ περιορισμών στην ελεύθερη ενδοκοινοτική μετακίνηση. Ωστόσο, σημειώνεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ στο Λονδίνο ο κ. Κάμερον απέφυγε να θέσει εκ νέου το ζήτημα, προφανώς υπό τη ρητή άρνηση συζήτησης από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

Σε επίπεδο ποσοστού πληθυσμού, καταγράφεται μια ισοδύναμη κατάσταση. Το 2,5% των Βρετανών που ζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ διεκδικούν επίδομα πρόνοιας, ποσοστό περίπου ίδιο με αυτό επί του πληθυσμού των κοινοτικών μεταναστών που είναι δικαιούχοι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πολύ διαφορετική είναι η εικόνα στις χώρες του νότου και της ανατολικής Ευρώπης. Ενδεικτικά στην Πορτογαλία ο αριθμός των δικαιούχων Βρετανών είναι 233, ενώ 6.210 Πορτογάλοι διεκδικούν επίδομα στη Βρετανία. Μόλις δύο έναντι 14.880 είναι οι αντίστοιχοι αριθμοί αναφορικά με την Πολωνία.

Στη Βρετανία υπάρχουν 1.410 Έλληνες που παίρνουν επίδομα ανεργίας, ενώ στην Ελλάδα 352 Βρετανοί. Επίσης βρετανικά επιδόματα παίρνουν 430 Κύπριοι, ενώ δεν ήταν διαθέσιμα αντίστοιχα στοιχεία για τους Βρετανούς στην Κύπρο.