Κωνσταντινούπολη: Πορεία στη μνήμη Χραντ Ντινκ

Πορεία με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη εις μνήμην του Τούρκου δημοσιογράφου αρμενικής καταγωγής Χραντ Ντινκ, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 2007 έξω από την εφημερίδα Άγος. Σε άλλη πορεία που έγινε στην Μαλάτια ένας νεαρός προέταξε όπλο εναντίον του πλήθους και συνελήφθη από την αστυνομία.Rally for anniversary of Turkish Armenian journalist Hrant Dink's murder in Istanbul

Στην Κωνσταντινούπολη, η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Ταξίμ και κατέληξε στα γραφεία της εφημερίδας Άγος όπου πραγματοποιήθηκε τελετή. Η κυκλοφορία σταμάτησε σε πολλούς δρόμους και λεωφόρους. Τα συνθήματα που επικράτησαν ήταν “Είμαστε όλοι Χραντ Ντινκ, είμαστε Αρμένιοι”, “Θα νικήσουν οι λαοί που αντιστέκονται”, “Δεν θα τον αφήσουμε να ξεχαστεί, θα ζητήσουμε λογαριασμό”.

Μια ομάδα ξεκίνησε εκστρατεία συλλέγοντας υπογραφές με αίτημα να μετονομαστεί η λεωφόρος Εργκενεκόν όπου έγινε η δολοφονία σε λεωφόρο Χραντ Ντινκ.

Οι έρευνες και οι ανακρίσεις για την δολοφονία του Χραντ Ντινκ, παρότι πέρασαν οχτώ χρόνια, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Συνελήφθηκαν οι εκτελεστές αλλά ακόμη δεν έχει εξιχνιαστεί ποίοι πραγματικά βρίσκονται πίσω από την δολοφονία.

Τις τελευταίες μέρες έχουν συλληφθεί άλλοι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της αστυνομίας, ενώ μόλις σήμερα παραδόθηκε ένας άλλος αστυνομικός ο οποίος ήταν καταζητούμενος. Υπάρχουν ισχυρισμοί για αμέλεια αλλά και συγκάλυψη στοιχείων από την αστυνομία. Μάλιστα ένας εκ των αστυνομικών που συνελήφθη αυτές τις μέρες έχει αποκαλυφθεί ότι μίλησε στο τηλέφωνο με τον κατηγορούμενο για την δολοφονία του Χραντ Ντινκ μισή μόλις ώρα μετά τη δολοφονία. Η απόφαση δικαστή ότι δεν υπάρχει οργάνωση πίσω από το έγκλημα είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Τουρκία.