Εντονη κριτική ΑΚΕΛ για την έκθεση προόδου της Τουρκίας

Το ΑΚΕΛ  με δήλωση  του Εκπροσώπου Τύπου της Κ.Ε.  Γιώργου Λουκαΐδη καταγγέλλει ότι στην  πρόταση ψηφίσματος για την έκθεση προόδου της Επιτροπής για την Τουρκία απουσιάζουν αναφορές για τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας  και αντι να βρεθεί η Τουρκία στο εδώλιο συμβαίνει ακκριβώς το αντίθετο.Loukaides_thump

Συγκεκριμένα στη δήλωση αναφέρεται:

«Το ΑΚΕΛ, αφού μελέτησε ενδελεχώς την πρόταση ψηφίσματος για την έκθεση προόδου της Επιτροπής για την Τουρκία, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την επιδείνωση που παρατηρείται στις πλείστες αναφορές που αφορούν την Κύπρο, συγκριτικά με προηγούμενα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου.
Ειδικότερα, ανάμεσα σε άλλα, καταγράφονται οι εξής διαφοροποιήσεις προς το αρνητικότερο:
– Απουσιάζουν οι αναφορές για λύση ΔΔΟ, στη μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, στην απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και στη μεταβίβαση της Αμμοχώστου στη βάση του ψηφίσματος 550 του Σ.Α. του ΟΗΕ.
– Αδυνατίζουν οι αναφορές στα θέματα της ΑΟΖ και του δικαίου της θάλασσας.
– Εισάγεται η απαίτηση- έκκληση για άνοιγμα πέντε νέων κεφαλαίων, πέραν του 23 και του 24, ενώ προλειαίνεται το έδαφος για να ζητηθεί εκ νέου το άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια.
– Απουσιάζει η αναφορά που απαιτεί ρητή συμμόρφωση της Τουρκίας με το πρόσθετο πρωτόκολλο της Άγκυρας.
– Απουσιάζει παντελώς το θέμα των αγνοουμένων αλλά και των εποίκων.
Ως θετική διαφοροποίηση επισημαίνουμε την απουσία αναφοράς για το απευθείας εμπόριο των Τ/κ, στοιχείο με αυξημένη σημασία δεδομένης της επαναφοράς από πλευράς ΟΗΕ, μετά από πολλά χρόνια, του θέματος της άρσης της απομόνωσης των Τ/κ.
Η επιδείνωση του κυπριακού ενδιαφέροντος αναφορών στο ψήφισμα για την έκθεση προόδου της Τουρκίας, η οποία έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη ετεροβαρή έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εκ των πραγμάτων καταδεικνύει τη διεθνή απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει η πλευρά μας. Αντί η Τουρκία να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την αυξανόμενη προκλητικότητα της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για την πολύ καλά γνωστή αδιαλλαξία του κ. Έρογλου έχει, δυστυχώς συμβεί το αντίθετο. Εξαιτίας της καθοδηγούμενης από σκοπιμότητες αντιφατικής και αλλοπρόσαλλης πολιτικής της κυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ, έχουν διευκολυνθεί οι τουρκικοί σχεδιασμοί με τις πιέσεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού παράγοντα να στρέφονται προς την ε/κ πλευρά.
Το ΑΚΕΛ δεν θα κουραστεί να προειδοποιεί, όπως άλλωστε εδώ και δυο χρόνια πράττει χωρίς όμως να εισακουστεί, ότι απαιτείται αναπροσανατολισμός της εξωτερικής μας πολιτικής, ώστε να επανακτήσει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της. Πρόσθετα, απαιτείται έγκαιρη ανάληψη πρωτοβουλιών που θα στηρίζονται σε αρχές και όχι ενέργειες κατόπιν εορτής, κάτω από το βάρος των αρνητικών εξελίξεων, ξεφεύγοντας μάλιστα και από τις κόκκινες γραμμές που σωστά είχαμε θέσει.
Τέλος, έστω και τώρα απαιτείται συλλογικότητα στους χειρισμούς και εγκατάλειψη των όποιων σκοπιμοτήτων, αφού πλέον τα πράγματα έχουν φθάσει σ’ ένα οριακό σημείο καταλήγει ο εκπρόσωπος