Ζαχάροβα:«Ψεύτικες ειδήσεις» Facebook κατά της Ρωσίας

Την Δευτέρα, το Facebook απαγόρευσε πολλούς λογαριασμούς για «συντονισμένη μη αυθεντική συμπεριφορά», λέγοντας ότι προέρχονταν από το Ιράν και τη Ρωσία και θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμμετάσχουν σε απόπειρα επηρεασμού των επερχόμενων εκλογών στις ΗΠΑ.4841529

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε την απαγόρευση των λογαριασμών του Facebook, οι οποίοι κατά τους ισχυρισμούς της πλατφόρμας προέρχονται από την Ρωσία ως «ψεύτικες ειδήσεις», αναφερόμενη στους ισχυρισμούς του κοινωνικού δικτύου ότι οι λογαριασμοί θα μπορούσαν να έχουν προσπαθήσει να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών του 2016.

«Υπάρχουν οι ψεύτικες ειδήσεις σας στα κοινωνικά μέσα. Φτηνές και αποτελεσματικές», έγραψε η Ζαχάροβα στο Facebook αργά την Δευτέρα.Το Facebook δήλωσε την Δευτέρα ότι προσπάθησε να καταστήσει πιο διαφανείς τις σελίδες του, δείχνοντας τους επιβεβαιωμένους ιδιοκτήτες των λογαριασμών κοινωνικών μέσων, επισημαίνοντας τις πληροφορίες που προέρχεται από κρατικά μέσα ενημέρωσης και διευκολύνοντας την κατανόηση των πολιτικών διαφημίσεων από τους χρήστες.

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, τέσσερις λογαριασμοί που προέρχονται από την Ρωσία και το Ιράν έχουν αφαιρεθεί από το Facebook για να αποφευχθεί η επιρροή τους στις εθνικές εκλογές των ΗΠΑ το επόμενο έτος, δήλωσαν την Δευτέρα τέσσερις ανώτεροι αξιωματούχοι του Facebook.

«Σήμερα το πρωί καταργήσαμε τέσσερις λογαριασμούς, σελίδες και ομάδες στο Facebook και το Instagram για τη συμμετοχή τους σε συντονισμένη μη αυθεντική συμπεριφορά», ανέφεραν σε δελτίο τύπου οι αξιωματούχοι του Facebook Guy Rosen, Katie Harbath, Nathaniel Gleicher και Rob Leathern. «Τρεις από αυτούς προέρχονταν από το Ιράν και ένας από την Ρωσία, στόχευαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Βόρεια Αφρική και την Λατινική Αμερική», πρόσθεσαν.Νωρίτερα την ίδια ημέρα, το Facebook διέγραψε τη σελίδα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Rossiya Segodnya στην αγγλική γλώσσα – Arctic.ru, σε μια πράξη που ο οργανισμός χαρακτήρισε ως λογοκρισία.

Πριν από αυτό, το Facebook είχε «κατεβάσει» μια σελίδα του RT γεμάτη με ρωσικές συνταγές και εικόνες από χαβιάρι, λέγοντας ότι μπορεί να έχει παραβιάσει τους κανόνες περί spamming.

Το Facebook αυξάνει τον έλεγχό του στους λογαριασμούς με έδρα την Ρωσία, αφού προηγουμένως υποσχέθηκε στην Γερουσία των ΗΠΑ πως θα ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο για να περιορίσει την υποτιθέμενη προπαγάνδα. Το κοινωνικό μέσο διέγραψε εκατοντάδες λογαριασμούς φέτος που προέρχονταν από τη Ρωσία.