Η Κύπρος ζητά τη μεσολάβηση της Ρωσίας για τις παραβιάσεις Τουρκίας στην ΑΟΖ

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Τάσος Τζιώνης, μίλησε στο Sputnik, καλώντας τη Ρωσία να μεσολαβήσει για τον τερματισμό2449817 των τουρκικών εξορυκτικών δραστηριοτήτων.

Στη Ρωσία φαίνεται πως εναποθέτει η Κύπρος τις ελπίδες της για τη διακοπή των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

«Ελπίζουμε ότι η Ρωσία, η οποία διατηρεί κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία, θα μεταφέρει στην τουρκική κυβέρνηση τη θέση για αυτοσυγκράτηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τάσος Τζιώνης, γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου.«Υπολογίζουμε σ’ όσους μπορούν να βοηθήσουν» έσπευσε να προσθέσει, μιλώντας στο Sputnik και συγκαταλέγοντας τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και την Ε.Ε. στη λίστα των συμμάχων της Λευκωσίας στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σύμφωνα με τον Κύπριο διπλωμάτη, παράλληλα, η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη λάβει ορισμένα μέτρα, αλλά η Τουρκία δεν δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει.

«Αλλά πιστεύουμε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα. Δεν είμαστε χαρούμενοι μόνο μ’ αυτά τα αποτελέσματα, αλλά είναι καλύτερο από το τίποτα. Πρόκειται για μία διαδικασία» έσπευσε να εξηγήσει, επίσης.Και κατέληξε: «Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα σκεφτεί διπλά αν συνεχίσει ή όχι (σ.σ. τις εξορυκτικές δραστηριότητες), μετά την αντίδραση που θα εισπράξει».imagew

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο κλιμακώθηκε, μετά την απόφαση της Άγκυρας να ξεκινήσει γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες – σύμφωνα με τη Λευκωσία – βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στις αρχές της εβδομάδας, οι Βρυξέλλες συμφώνησαν στην έναρξη της διαδικασίας επιβολής πιθανών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας και πλέον, απομένει να καθοριστεί ο στόχος και το εύρος αυτών των μέτρων.

Πηγή: Sputnik