Τελεσίγραφο Ερντογάν προς Κούρδους μέχρι το βράδυ

Απαιτεί να καταθέσουν τα όπλα και να αποσυρθούν από τα σύνορα με την Τουρκία.

 

Τελεσίγραφο στους Κούρδους της Συρίας να παραδώσουν τα όπλα τους μέχρι το βράδυ έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα ερδογαντου Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP).

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος καλείται από τις δυτικές χώρες να σταματήσει την επίθεση που έχει ξεκινήσει στη Συρία, απέκλεισε την Τετάρτη κάθε διαπραγμάτευση με τις κουρδικές δυνάμεις.

Μάλιστα, απαίτησε να καταθέσουν τα όπλα και να αποσυρθούν από τα σύνορα με την Τουρκία.

«Ορισμένοι ηγέτες προσπαθούν να διεξαγάγουν μια διαμεσολάβηση. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με μια τρομοκρατική οργάνωση» είπε αρχικά ο Ερντογάν, για να προσθέσει: «Δεν γυρεύουμε έναν μεσολαβητή, δεν τον έχουμε ανάγκη. Η πρότασή μας είναι η ακόλουθη: Αμέσως, απόψε (16/10), όλοι οι τρομοκράτες καταθέτουν τα όπλα και τον εξοπλισμό τους, καταστρέφουν όλες τις οχυρώσεις τους και αποσύρονται από τη ζώνη ασφαλείας που έχουμε ορίσει».

«Όταν θα έχει γίνει αυτό που έχουμε περιγράψει, από τη Μανμπίζ έως τα σύνορα με το Ιράκ, τότε η επιχείρησή μας ”Πηγή Ειρήνης”, που στόχο έχει μόνο τους τρομοκράτες, θα τελειώσει από μόνη της» επεσήμανε.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον όσων «κατηγορούν την Τουρκία για σφαγές».

Δήλωση – ανέκδοτο

Παράλληλα, προέβη σε μια δήλωση για την εν εξελίξει στρατιωτική επιχείρηση της χώρας του στην Τουρκία, η οποία μάλλον σε ανέκδοτο παραπέμπει.

A Turkey-backed Syrian rebel fighter is seen in the town of Tal Abyad, Syria October 13, 2019. REUTERS/Khalil Ashawi TPX IMAGES OF THE DAY

Σχολιάζοντας βίντεο και φωτογραφίες με φρικαλεότητες του τουρκικού στρατού και των παραστρατιωτικών οργανώσεων που υποστηρίζει η Τουρκία, ανέφερε πως ποτέ στην ιστορία η χώρα του δεν έσφαξε άμαχο πληθυσμό. Έκανε λόγο δε, για ψεύτικες φωτογραφίες που κυκλοφορεί το PKK στα κοινωνικά δίκτυα.

Απέρριψε ότι ο τουρκικός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον εκκλησιών παρά το γεγονός όπως είπε ότι εκεί κρύβονται τρομοκράτες ελεύθεροι σκοπευτές.

«Εάν θέλετε να δείτε σφαγές αμάχων, ρίξτε μια ματιά στην Κύπρο πριν από την ανάμειξη της Τουρκίας, ρίξτε μια ματιά στην Παλαιστίνη -που βρίσκεται κάτω από τη μύτη σας- όπου οι μουσουλμάνοι δολοφονούνται στους δρόμους… κοιτάξτε στο Αφγανιστάν, την Μυανμάρ, το Καραμπάχ και τη Βοσνία» ανέφερε ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

«Η Τουρκία δεν πολεμά τους Σύρους αλλά την τρομοκρατική βαναυσότητα που τους επιβάλλεται» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις στη Συρία δεν βάζουν στο στόχαστρο εκκλησίες, ακόμη και όταν οι «τρομοκράτες τις χρησιμοποιούν ως καταφύγιο».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε πως από την έναρξη της επιχείρησης στη Συρία οι τουρκικές δυνάμεις έχουν «καθαρίσει» 1.220 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τρομοκράτες.

Δείχνει την πόρτα σε Πενς και Πομπέο

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο, ο τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά πως δεν θα συναντηθεί αύριο, Πέμπτη, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πένς, για να συζητήσει ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός.

«Γι’ αυτό θα μιλήσω μόνο με τον Ντόναλντ Τραμπ» είπε.

Αναβάλλεται (;) η επίσκεψη στις ΗΠΑ

Επίσης, ο Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα πως θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη επίσκεψη στο Λευκό Οίκο, τον επόμενο μήνα, μετά από τις συναντήσεις που θα έχει με την αμερικανική αντιπροσωπεία αυτή την εβδομάδα.

Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι θα επαναξιολογήσει το ταξίδι γιατί «τα επιχειρήματα, οι συζητήσεις, και οι συνομιλίες που διεξάγονται στο Κογκρέσο σχετικά με το πρόσωπό μου, την οικογένειά μου και φίλους του υπουργού μου γίνονται με πολύ μεγάλη έλλειψη σεβασμού προς την τουρκική κυβέρνηση».