Σύρραξη στη Μ.Ανατολή:Εννέα Κούρδοι μέλη του ΡΚΚ σκοτώθηκαν από τουρκικούς βομβαρδισμούς

Η Τουρκία δεν πρόκειται να υποκύψει στις απειλές της Ουάσιγκτον, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι

 

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Εννέα Κούρδοι σκοτώθηκαν από τουρκικούς βομβαρδισμούς στο βόρειο Ιράκ. Έτοιμη η Άγκυρα για στρατιωτική 2623362επιχείρηση στη Συρία.

Εννέα μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) φέρεται να σκοτώθηκαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, τα αεροπορικά πλήγματα αφορούσαν θέσεις των Κούρδων στις περιοχές Χακούρκ και Χαφτάνιν.

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ανεπιβεβαίωτες τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις και στο σημείο ελέγχου «Σαμάλκα», στα σύνορα Συρίας – Ιράκ.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η εναέρια επιχείρηση προκάλεσε την καταστροφή δύο γεφυρών, οι οποίες ελέγχονταν από τις δυνάμεις των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

​Και όλα αυτά, ενώ η Άγκυρα επιβεβαίωσε την ετοιμότητα των τουρκικών στρατευμάτων για την έναρξη της προαναγγελθείσας χερσαίας επιχείρησης στη βόρεια Συρία.

Στόχο αποτελεί η δημιουργία μίας «ζώνης ασφαλείας» στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας για την εκκαθάριση της περιοχής από τους Κούρδους μαχητές.

​​Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε την άμεση έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, με στόχο την εκκαθάριση της παραμεθόριας περιοχής (σ.σ. συροτουρκικά σύνορα).

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε το βράδυ της Κυριακής ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα στηρίξουν την τουρκική επιχείρηση και ότι θα αποχωρήσουν από την περιοχή.

«Καμία ενημέρωση από τις ΗΠΑ»

Για έλλειψη ενημέρωσης από τις ΗΠΑ, σχετικά με την προγραμματισμένη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, έκανε λόγο το Κρεμλίνο, εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

«Κανένας δεν μας έχει ενημερώσει. Και εσείς και εμείς δεν ξέρουμε ποια στρατεύματα θα αποχωρήσουν, από πού θα αποχωρήσουν και ποια θα είναι η έκταση αυτής της αποχώρησης» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν διαφορετικές δηλώσεις σχετικά με την απόσυρση των στρατιωτών από διαφορετικές πλευρές του κόσμου, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Γι’ αυτό παρακολουθούμε τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή».

Σημείωσε δε, ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν έχει προς το παρόν συζητήσει με τους Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία.

Η Τουρκία απορρίπτει τις αμερικανικές απειλές

Τις αμερικανικές απειλές περί καταστροφής της τουρκικής οικονομίας, απέρριψε κατηγορηματικά η Άγκυρα, με τον αντιπρόεδρο της  χώρας να ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις απειλές της Ουάσιγκτον για την προαναγγελθείσα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

«Το μήνυμά μας στη διεθνή κοινότητα είναι ξεκάθαρο: Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα υποκύψει στις απειλές. Όσον αφορά την ασφάλεια της Τουρκίας, είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε το μονοπάτι μόνοι μας» διαμήνυσε ο Φουάτ Οκτάι.

Προειδοποίησε δε, ότι η Άγκυρα δεν θα ανεχτεί – με οποιοδήποτε κόστος – τη δημιουργία ενός «διαδρόμου τρομοκρατίας δίπλα από τα σύνορά μας».

«Η θέση μας παραμένει ίδια, όταν η συζήτηση αφορά την ασφάλεια των συνόρων μας και το μέλλον των αδερφών Σύρων, όπως και της εδαφικής ακεραιότητας και πολιτικής ενότητας της Συρίας» έσπευσε να προσθέσει ο Τούρκος αξιωματούχος.

Κατά τον ίδιο, μάλιστα, περίπου 370.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν ήδη επαναπατριστεί σε περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας, όπου η Τουρκία πραγματοποίησε τους προηγούμενους μήνες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλαδί Ελιάς».

«Τώρα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ζώνη ασφαλείας ανατολικά του Ευφράτη. Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες που απειλούν τη χώρα από τα νότια σύνορά μας, και θα διευκολύνει την επιστροφή των Σύρων στην πατρίδα τους» κατέληξε ο Οκτάι.

Τα σχόλια του αντιπροέδρου της Τουρκίας έρχονται μία ημέρα μετά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για «ολοκληρωτική καταστροφή της τουρκικής οικονομίας», εφόσον οι κινήσεις της Τουρκίας υπερβούν τα όρια.

​Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπενθύμισε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τους πολέμους αποτελούσε προεκλογική του δέσμευση. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου περί μη στήριξης της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία και αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή.

Άλλαξε… στάση ο Τραμπ

Στο μεταξύ, βέβαια, ο πρόεδρος Τραμπ… πρόλαβε το απόγευμα της Τρίτης να στείλει νέο μήνυμα  -αλλά με διαφορετικό περιεχόμενο – προς την Άγκυρα.

Υιοθετώντας μια πιο συμβιβαστική προσέγγιση απέναντι στην Άγκυρα, ανάρτησε μια σειρά από tweets, στα οποία υπογραμμίζει – μεταξύ άλλων – ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος.