Βρετανία: Χαώδης κατάσταση 21 μέρες πριν την ημερομηνία του Brexit

Σε… χαώδη κατάσταση φαίνεται πως βρίσκεται η βρετανική κυβέρνηση μόλις 21 μέρες πριν την ημερομηνία του Brexit.

Το τρένο του Brexit βαίνει προς εκτροχιασμό, αφού τρεις εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και αν ο Μπόρις Τζόνσον «χτυπιέται» ότι η 31η Οκτωβρίου είναι η ημερομηνία εξόδου ότι και αν συμβεί, όλα δείχνουν ότι η νέα παράταση είναι μονόδρομος.

Britain's Prime Minister Boris Johnson leaves Downing Street in London, Britain, October 3, 2019. REUTERS/Henry Nicholls

Τουλάχιστον για την βρετανική κυβέρνηση η επόμενη μέρα δείχνει αβέβαιη.

Αυτό γιατί ενώ τα κυβερνητικά έγγραφα που κατατέθηκαν σε σκωτσέζικο δικαστήριο αποκάλυπταν πως ο Μπόρις Τζόνσον θα ζητήσει νέα παράταση εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία διαζυγίου έως τις 19 Οκτωβρίου, ένα tweet του ίδιου του πρωθυπουργού έρχεται να… φέρει θύελλα στο κυβερνητικό κόμμα.

«Νέα συμφωνία, ή καθόλου συμφωνία – όμως όχι παράταση» τιτίβισε ο βρετανός πρωθυπουργός λίγες μόλις ώρες αφότου είχε κάνει το γύρο τουκόσμου ή είδηση της… κωλοτούμπας του και την απόφασης να ζητήσει νέα παράταση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η βρετανική Guardian με τις Βρυξέλλες να αρνούνται το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για εντατικές διαπραγματεύσεις στο Brexit μέσα στο Σαββατοκύριακο. Έτσι, πλησιάζουμε όλο και πιο περισσότερο στο σενάριο ο Τζόνσον να μην προλάβει την προθεσμία που ορίζεται, έτσι ώστε να… ωθηθεί σε αυτό που ονομάζει «πράξη παράδοσης».

Οι πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες ως προς το εάν υπήρξε κάποια βάση για τέτοιου είδους συζητήσεις. Δεδομένης και της επιμονής του Τζόνσον να υπάρχει τελωνειακό πλαίσιο στο νησί της Ιρλανδίας.

Αναβολή ή… όχι αναβολή

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το BBC, σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα που κατατέθηκαν σε σκοτσέζικο δικαστήριο, ο βρετανός πρωθυπουργός πρόκειται να ζητήσει με επιστολή του προς την ΕΕ την αναβολή του Brexit, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το «διαζύγιο» έως τις 19 Οκτωβρίου.

A protester stands outside the Supreme Court of the United Kingdom after the hearing on British Prime Minister Boris Johnson's decision to prorogue parliament ahead of Brexit, in London, Britain September 24, 2019. REUTERS/Henry Nicholls

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα συμμορφωθεί με τη νομοθεσία, ωστόσο δεσμεύθηκε ότι δεν θα ζητήσει αναβολή και ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε κάθε περίπτωση στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς να εξηγεί την προφανή αντίθεση των δηλώσεών του.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει στην πλάτη έναν νόμο του βρετανικού κοινοβουλίου, ο οποίος τον αναγκάζει να ζητήσει παράταση εφόσον δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία στις 19 Οκτωβρίου.

Μάλιστα, την Παρασκευή σε δικαστήριο της Σκοτίας ξεκίνησε η νομική προσπάθεια αντιπάλων του Brexit που προσπαθούν να εξασφαλίσουν εντολή που να τον αναγκάζει να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία ή να πείσουν τους δικαστές να αποστείλουν επιστολή στην ΕΕ εκ μέρους του ζητώντας την αναβολή. Ζητούν επίσης, εάν ο Τζόνσον δεν συμμορφωθεί, το δικαστήριο να επιβάλει ποινές «όπως πρόστιμο και φυλάκιση».

Θα βρει… παράθυρο

Οι αντίπαλοί του υποψιάζονται ότι θα επιδιώξει κάποιου είδους νομική οδό διαφυγής ή θα προσπαθήσει να πιέσει την ΕΕ να αρνηθεί να συμφωνήσει σε ένα αίτημα αναβολής.

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα τόσο στους πολιτικούς αναλυτές, όσο και στους αντιπάλους του Τζόνσον. Πολλοί θεωρούν ότι στα έγγραφα αυτά επιβεβαιώνεται απλά η δέσμευση της κυβέρνησης να τηρήσει την νομοθεσία.

Οι περισσότεροι σχολιάζουν το γεγονός ότι για άλλη μία φορά ο Βρετανός πρωθυπουργός άλλα λέει και άλλα πράττει.

Ο ίδιος ο Τζόνσον πάντως ανέβασε ένα βίντεο με… το νήπιο – Μεγάλη Βρετανία να κάνει τα πρώτα του βήματα εκτός της ΕΕ. Στην ανάρτησή του γράφει: «Ας κάνουμε το πρώτο βήμα. Ας ολοκληρώσουμε το Brexit».

Αντίστροφη μέτρηση για το Brexit

Όλα αυτά τη στιγμή που η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μερτό, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, δεν έδωσε καμία προθεσμία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει δοθεί προθεσμία μίας εβδομάδας στο ΗΒ να ολοκληρώσει τις προτάσεις του, εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη «συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο» προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στο ΗΒ να παρουσιάσει τις προτάσεις του πιο λεπτομερώς.

«Κάθε μέρα μετράει ειδικά όσο πλησιάζουμε προς την 31η Οκτωβρίου, αλλά όχι δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη προθεσμία», κατέληξε.

Νωρίτερα, δημοσίευμα των Times ανέφερε πως οι πρέσβεις των 27 κρατών μελών της ΕΕ έδωσαν προθεσμία μίας εβδομάδας στον Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου να παρουσιάσει τις βελτιωμένες προτάσεις του, αλλιώς η Βρετανία θα οδηγηθεί χωρίς συμφωνία εκτός ΕΕ ή θα αναγκαστεί να ζητήσει νέα αναβολή.

Αν και οι προτάσεις του Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως κερδίζουν έδαφος στη Βρετανία, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ είπε σε συνάντηση με Ευρωπαίους διπλωμάτες ότι οι πρόνοιες των προτάσεων αυτών για το ιρλανδικό backstop δεν εκπληρούν τις προϋποθέσεις για επίτευξη συμφωνία, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους της ΕΕ.

Το «αγκάθι»

Ένα από τα βασικά αγκάθια για τους Ευρωπαίους και το Δουβλίνο είναι ότι σύμφωνα με τις προτάσεις Τζόνσον η τοπική βουλή της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορεί να αποφασίσει την αποχώρηση από το ειδικό τελωνειακό καθεστώς – σύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς κανόνες- που ο ίδιος πρότεινε να ισχύει για ολόκληρο το νησί.

Σε μια ένδειξη της αποφασιστικότητας της Ντάουνινγκ Στριτ να καταλήξει σε συμφωνία που θα περάσει από τη Βουλή, ο απεσταλμένος του Βρετανού πρωθυπουργού στην ΕΕ, Ντέιβιντ Φροστ, ξεκίνησε αμέσως νέο γύρο επαφών, που συνεχίζονται και σήμερα ενώ και ο ίδιος ο Τζόνσον ίσως μεταβεί το Σαββατοκύριακο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να πιέσει για ένα deal.

Πείθει τη Βρετανία, αλλά όχι την ΕΕ

Τι και αν καταφέρνει να… πείσει τους Βρετανούς;

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που μίλησε από τηλεφώνου με τον Τζόνσον και τον Ιρλανδό ομόλογό του Λίο Βαράντκαρ, είπε ότι δεν τον έπεισαν οι προτάσεις Τζόνσον, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρήκε «προβληματικά σημεία», ενώ το Ευρωκοινοβούλιο που έχει δικαίωμα βέτο στην τελική συμφωνία, είπε ότι έχει «σοβαρές ανησυχίες», αν και εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επιμένει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία αναμένεται να ξεσπάσει νέα κρίση στη Βρετανία, καθώς ο Τζόνσον έχει δεσμευτεί να βγάλει τη χώρα του εκτός ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία, ενώ η Βουλή με νόμο που πέρασε τον υποχρεώνει να ζητήσει τρίμηνη αναβολή του Brexit αν δεν τα έχει βρει με τις Βρυξέλλες μέχρι τη σύνοδο κορυφής.

Πάντως, στην ΕΕ κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Δύο αξιωματούχοι σημείωσαν ότι είναι αδύνατο να κλείσει κάποια συμφωνία εκτός κι αν ο Τζόνσον καταθέσει νέες προτάσεις. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, Νόρμπερτ Ρέτγκεν επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι δεν αρκεί ο χρόνος μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για διαπραγμάτευση του σχεδίου του Τζόνσον και θα πρέπει να ζητήσει παράταση.